Mijn anti stress hacks, een kwetsbaar verslag voor jou.

Deze blog is niet geschreven als protocol voor jou, maar als inkijk in mijn leven en ter inspiratie, haal er uit wat jij kan en wil toepassen en ga jezelf niet iets opleggen omdat ik nu eenmaal een stappenplan voor mezelf heb gemaakt.Mijn duistere nachten.In de afgelopen 12 jaar heb ik 9 nachten doorgeslapen. Ik wil niet zeggen dat ik áltijd een keer wakker lig, want woorden hebben kracht, maar ik zie een patroon 😉. Toch kies ik er voor om vertrouwen te blijven houden dat ik ooit weer lekker ga slapen en uitgerust wakker word (op een zelfvoorzienend landgoed).De afgelopen weken overvalt me, ergens midden in de nacht, een gevoel van diepe wanhoop. Het is al weer een paar jaar geleden dat dat ook een poos gebeurde. Geen idee hoe laat ik precies wakker word, ik heb heel bewust geen wekker, telefoon, horloge of wat dan ook op m’n slaapkamer. Ik lig daar “gewoon” in diepe duisternis met dubbele gordijnen voor de ramen én een slaapmasker op m’n hoofd. Ik word wakker omdat ik moet plassen, stap uit bed en inééns is daar dan een diepe poel van angst omringd met die onverwachte wanhoop.Met mijn hoofd stel ik mezelf gerust, door te zeggen dat ik veilig ben en alles goed komt. Met mijn lijf stel ik mijzelf gerust door mijzelf te omarmen alsof m’n leven er van af hangt. Dankzij Geertje Haak heb ik geleerd om deze Havening Techniques op mezelf toe te passen, handelingen om jezelf fysieke troost te geven.Zo snel als mogelijk (want er moet toch geplast worden) schiet ik bibberend terug onder de dekens. Ik voel me klein en prop wat kussens tegen me aan, terwijl ik visualiseer dat ik als baby, veilig geborgen tussen m’n ouders in lig, in de oksel van m’n moeder. Dat is vroegâh nooit gebeurd, maar hey, in gedachten kan ik mezelf met terugwerkende kracht alles geven wat ik nodig had 😉 Ik heb dit geleerd tijdens een heel mooie Unstuck sessie met Marinka Bil.

Lees meer »

Hooikoorts, oorzaken en mogelijke oplossingen

Hooikoorts en andere allergieën zorgen wereldwijd voor aanzienlijk ongemak. Elk jaar zijn anti-allergiemedicijnen, zoals antihistaminica, enorm populair. Deze allergische aandoeningen, samen met astma en eczeem, treffen bijna een derde van de westerse bevolking. Het is opvallend dat deze problemen relatief nieuw zijn; zelfs in de vroege 20e eeuw werd er zelden gesproken over allergische reacties of hooikoorts, zelfs niet onder homeopaten. Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

Lees meer »

Hoe geef ik orgaanvlees aan mijn gezin?

Je bent tot de ontdekking gekomen dat organen van grasgevoerde runderen enorm rijk zijn aan voedingsstoffen. De volgende stap is om voor elkaar te krijgen dat jijzelf én jouw geliefden het tot zich gaan nemen, hoe kan je dat doen?Mijn top 3 ideeën! 

Lees meer »

Welke supplementen ik en mijn kinderen nemen.

Een de van de meest gestelde vragen: welke supplementen en hoeveel daarvan geef ik aan mijn kinderen? En wat neem jij zelf Esther?Ik ben na allerlei omzwervingen, ontdekkingen en ervaringen tot de overtuiging gekomen dat ik in de basis alleen maar op voeding gebaseerde supplementen wil gebruiken. Oer, maar dan handig uit een potje. De bekende merken, óók die door bekende Nederlanders gepromoot worden zijn vrijwel allemaal synthetisch, ik sla het aanbod tot samenwerking af met zulke merken, want ik ga voor puur natuur.Waarom natuurlijk? Omdat we geen, in een fabriek gemaakte robot zijn waar je een goedkoop, dood, synthetisch pilletje instopt en dan een fantastisch resultaat krijgt. We zijn levende wezens, ontworpen om te floreren. We zijn holistisch geschapen en dus is het in mijn ogen zó onlogisch om daar dan losse vitaminen en mineralen in te gieten. In de natuur werkt alles samen en wanneer er harmonie is versterkt alles elkaars goede eigenschappen. Maar andersom ook, wanneer je die harmonie verstoort door er losse en dus synthetische vitaminen of mineralen in te kieperen gaat er op een andere plek iets scheef lopen.Vitamine D werkt van nature bijvoorbeeld samen met vitamine A, is daar dan ook vitamine K2 bij aanwezig, dan heb je een ontzettend krachtig trio die helpt in de strijd tegen tandbederf. Die wil ik dus altijd samen innemen en dan ook in hun meest geconcentreerde en natuurlijke vorm. Van zo'n supplement is er maar 1 ter wereld: de levertraan van Green Pasture. Eenzijdig aanbieden van 1 losse vitamine is niet alleen zeer onnatuurlijk, het werkt op de lange duur een onbalans in de hand, omdat ze elkaar nodig hebben. Zoals jouw 2 voeten elkaar nodig hebben om balans en snelheid te krijgen, zo werkt dat met alles in ons lichaam en ook met wat we er in stoppen qua voeding en supplementen. Denk je goed bezig te zijn met een vitamine van Vitakruid, Joep Rovers (Motion) of Vitals, 9 van de 10 keer is het synthetisch en ontbreken samenwerkende vitaminen of mineralen. Dat vind ik jammer, want de natuur geeft het ons wel!Welke supplementen ik het beste vind voor mijn gezin heb ik allemaal uitgezocht voor mijn gezin en deel ik met jou. Of het voor jou geschikt is beslis jij zelf.Wij nemen dus 95% van de tijd op voeding gebaseerde, super geconcentreerde en synergetische supplementen. Eigenlijk dekt het woord supplement niet helemaal de lading, want in feite gaat het om geconcentreerde voeding die enorm rijk is aan bouwstenen voor de  groeiende lijven van onze koters en het dagelijks onderhoud aan ons volwassen vleespak ;-)Wanneer je wilt weten wat ik neem wanneer ik zwanger wil worden, dat ben o full-time borstvoeding geef dan verwijs ik je naar de blog over vitamine A, bijna onderaan vind je mijn fertiliteit toppers!

Lees meer »

Fulvinezuur: dé detox van moeder natuur & mineralen bom in 1

Eind 2022 stuitte ik op een aankondiging die mij meteen intrigeerde: een interview met Tanja Stevens. De dame die het Werk van Weston A. Price in Nederland op de kaart zette, deze man ontdekte dat gezonde groepen mensen volop dierlijke vetten aten om in hun vitaminen en mineraken behoeften te voorzien.Maarten en Lidwien van SMPL International hadden Tanja geïnterviewd, hoewel ik nog niet bekend was met hen of hun werk, greep de belofte van dit gesprek direct mijn aandacht. Tanja's reputatie voor diepgaande kennis en expertise maakte me nieuwsgierig. Zonder te aarzelen heb ik me daarom direct ingeschreven voor de nieuwsbrief van SMPL International, in afwachting van de release van deze veelbelovende podcast.

Lees meer »

Vitamine A & zwangerschap: De Boost Die Je Niet Wilt Missen.

In haar gastblog over vitamine A heeft Charlotte van Loo al aangegeven: "Doe vooral ook je eigen onderzoek”, je hoeft namelijk niet alles van haar aan te nemen en zelfs niet van mij 😉. Maar, geen zorgen, ik heb een berg aan onderzoek gedaan en een aanvullende blog voor je geschreven om je onderzoekende geest nog meer te voeden (figuurlijk dan).

Lees meer »

De mythe van wortels en vitamine A: wat je echt moet weten.

De volgende tekst is een gastblog, geschreven door Charlotte van Loo. Het is slechts een voorproefje van de waardevolle informatie die je kunt vinden in haar boek 'Echt Leven door Echt Eten'. Wil je meer leren over de intrigerende wereld van voeding en gezondheid? Bestel dan hier haar boek! Wil je precies weten hoe het zit met vitamine A en zwangerschap, ga dan naar m'n uitgebreide blog over dit onderwerp.

Lees meer »

Wat doet financiële stress met je gezondheid?

Gastblog door Marianne van geld101.nl!Financiële stress sluipt vaak langzaam in het dagelijkse leven van veel mensen zonder dat ze het doorhebben. De constante zorgen over geld, schulden en financiële onzekerheid kunnen een behoorlijke impact hebben, niet alleen op je bankrekening, maar ook op je gezondheid. Wanneer je stress hebt over je financiële situatie weet dan dat je niet alleen bent. Zeker sinds alle gebeurtenissen van de afgelopen jaren en de stijgende kosten zijn er meer en meer mensen die financiële moeilijkheden hebben. 

Lees meer »

De kracht van voedzaam eten, ontdek deze 3 slimme en goedkope superfoods.

Je hebt superfoods en je hebt superfoods. Laat je niet wijsmaken dat ze altijd duur zijn, uit verre landen komen, of lastig te vinden zijn.         Tip voordat je verder leest: in deze blog vind je op maar liefst 5 plekken kortingscodes voor korting op superfoods, mis ze niet!De hoogwaardige voedingsbommetjes die ik bedoel, hebben niks te maken met de zogenaamde gezonde besjes of poedertjes die met mooie praatjes voor veel geld verpatst worden. Onze voorouders wisten intuïtief welke voeding rijk is aan nutriënten en deelden die het eerst met de mensen waar van zij vonden dat die er het meest baat bij hadden: (aanstaande) zwangeren, opgroeiende kinderen en zogende moeders. Nu hoor ik sommigen al zeggen: ja maar je mag toch niet zo veel lever eten wanneer je zwanger bent? Mijn antwoord: zoek eens uit hoeveel IE vitamine A, uit bijvoorbeeld lever, de oervolkeren die Weston A. Price onderzocht aten. En lees dan eens dat aangeboren afwijkingen vele malen minder vaak voor kwamen. Van mij hoef je het niet aan te nemen, do your own research ;-)Deze traditionele samenlevingen die, onder andere, de drie items die ik ga beschrijven, vaak aten waren kerngezond. En dat is waar we voor gaan! Kortweg is rauwe zuurkool een bommetje van gunstige bacteriën, die je immuunsysteem ondersteunen, bevordert bottenbouillon de gezondheid van je darmen, die zo onmisbaar zijn voor de opname van al die gezonde dingen die je eet. En tot slot is lever de multi vitamine van moeder natuur, lees snel verder voor alle ins 'n outs, we starten met kraut!

Lees meer »

De vele voordelen van chufameel

Chufa, ook wel bekend als tijgernoot of aardamandel, is een veelzijdig knolgewas dat van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied komt. Het is dus geen noot, maar een knolletje, dat onder de grond groeit, tussen de wortels van een grasachtige plant, waardoor ze op natuurlijke wijze beschermd worden tegen vraat. Chufameel wordt gemaakt door de chufa knolletjes te malen tot een fijn meel wat van zichzelf een zoetige smaak heeft.  Chufameel is de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het biedt. In deze blog vertel ik je alles over deze voordelen.Tip! Gebruik code esther10 voor 10% korting bij the Chufa Factory, een Nederlands bedrijf die de beste chufa producten importeert.

Lees meer »

Grondige detox

Ongemerkt ademen we de hele dag vervuilde lucht in, okay we wonen niet in Beijing, maar dat betekent niet dat onze Hollandse lucht is zoals het bedoelt is.

Lees meer »

Jun, de snelle honing zus van kombucha

Ik was al dol op Kombucha toen een lieve vriendin kwam aanzetten met een prinsesje in een potje. Nu ben ik enorm nauwkeurig, maar wanneer het op koken enzo aankomt wil ik dat het simpel is en ik kan variëren wanneer ik daar zin, tijd en gelegenheid voor heb. Maar niet bij voorbaat! Dus bij het woord prinsesje krijg ik de neiging om weg te lopen, maar low and behold, ze is leuk ;-)

Lees meer »