De vele voordelen van chufameel

Gepubliceerd op 13 maart 2023 om 20:26

Chufa, ook wel bekend als tijgernoot of aardamandel, is een veelzijdig knolgewas dat van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied komt. Het is dus geen noot, maar een knolletje, dat onder de grond groeit, tussen de wortels van een grasachtige plant, waardoor ze op natuurlijke wijze beschermd worden tegen vraat. Chufameel wordt gemaakt door de chufa knolletjes te malen tot een fijn meel wat van zichzelf een zoetige smaak heeft.  Chufameel is de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het biedt.
In deze blog vertel ik je alles over deze voordelen.

Tip! Volg me op Facebook of Instagram stuur even een berichtje en je ontvangt een kortingscode om bij het leukste chufa bedrijf van Nederland te shoppen!

  1. Chufameel is van nature glutenvrij
    Voor mensen met een glutenintolerantie of coeliakie kan het vinden van voedingsmiddelen zonder gluten een uitdaging zijn. Chufameel is een glutenvrij alternatief voor traditionele meelsoorten zoals tarwe- of roggebloem. Hierdoor kan het een goede optie zijn voor mensen die op zoek zijn naar alternatieven voor gluten houdende granen.
    Veel populaire glutenvrije producten zijn gemaakt van al dan niet genetisch gemodificeerde zetmelen, bijvoorbeeld mais- en aardappelzetmeel. Dit zijn goedkope producten, die vaak flink bewerkt zijn en niet per definitie jouw gezondheid bevorderen.
    Chufameel is niet bewerkt, het is zelfs rauw, de enige bewerking die het ondergaat is het drogen aan de lucht. Voor zover je dat natuurlijk als bewerken kan zien, het wordt er langer houdbaar door, da's gewoon handig.

  2. Het bevat veel prebiotische vezels
    Chufameel is rijk aan fermenteerbare vezels, ze worden ook wel wateroplosbare vezels genoemd, of prebiotische vezels. Deze vezels kunnen bijdragen aan een gezellig en gezond feestje in je dikke darm, ze worden daar namelijk opgegeten door de inpandige bacteriën. Die bacteriën kunnen we ook heel plechtig micro-organismen noemen, maar hoe je het ook wendt of keert, ze willen gewoon te vreten krijgen.  En terwijl ze je suikervrije chufa brownie soldaat maken produceren ze boterzuur, je mag ook butyraat zeggen hoor, maar dat klinkt een beetje eng. Terwijl het super gunstig is want het is voeding voor de cellen van je lieve darmwandje waarmee er dus energie geproduceerd wordt. Ook helpen die boterzuurtjes beschadigd DNA in je darmcellen te herstellen, wat weer een heel scala aan voordelen oplevert. Daar lees je alles over in het boek Echt leven door Echt eten van Charlotte van Loo.

  3. Het is een bron van mineralen
    Chufa bevat van nature bodem mineralen, zoals magnesium, ijzer, zink, koper, fosfor, mangaan en kalium. Magnesium is essentieel voor de botgezondheid, de spierfunctie en het reguleren van de bloeddruk. IJzer speelt een belangrijke rol bij het transporteren van zuurstof in het bloed, terwijl zink belangrijk is voor een gezond immuunsysteem en het genezen van wonden.

  4. Het bevat gezonde stabiele vetten
    Chufa-noten bevatten ook een behoorlijke hoeveelheid olie - van 20 tot bijna 40%. Dat is een vette knol! Wat voor olie is het? De tijgernoot heeft een vetzuurprofiel vergelijkbaar met ongeraffineerde avocado-olie of olijven - met ongeveer 18% verzadigd vet en 82% onverzadigd vet.

    De verhouding van onverzadigd vet is ongeveer 73% enkelvoudig onverzadigd en 9% meervoudig onverzadigd. Deze zeer lage hoeveelheid meervoudig onverzadigd vet is uitstekend, aangezien deze vetten een zeer klein deel van het dieet zouden moeten zijn om een ontstekingsreactie te voorkomen.

    Chufameel bevat ongeveer 25% Omega 9 vetzuren, een onverzadigd, maar wel stabiel vetzuur wat niet snel oxideert. In noten zitten andere vetzuren, vooral omega 3 en 6, deze oxideren gemakkelijk en zijn helemaal niet zo geschikt om te verhitten vanwege de vorming van vrije radicalen. 

  5. Het heeft een lage glycemische index
    De glycemische index is een maat voor de snelheid waarmee koolhydraten in voedsel worden omgezet in glucose en in de bloedbaan worden opgenomen. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index kunnen leiden tot snelle pieken in de bloedsuikerspiegel, terwijl voedingsmiddelen met een lage glycemische index de bloedsuikerspiegel geleidelijker verhogen. Chufameel heeft een lage glycemische index, waardoor het een goede optie is voor mensen die hun bloedsuikerspiegel willen stabiliseren. En laat dat nou essentieel zijn voor een goede gezondheid.

  6. Zeer weinig antinutrienten
    Dus je kunt er zonder voorbereiding, zoals weken en fermenteren, gelijk mee aan de slag. Weken en fermenteren? Ja, vrijwel álle granen, noten, zaden, pitten en peulen kunnen niet wegrennen en beschermen zichzelf tegen vraat door middel van stofjes die voor mensen een nadelige invloed op de gezondheid hebben. Eén van die stofjes is fytinezuur, het bindt zich in de darmen aan onder andere zink en ijzer waardoor je deze mineralen niet goed op kan nemen maar weer uitpoept. Dure poep noem ik dat.  Dus ik week en/of fermenteer zo veel mogelijk al die granen, noten, peulvruchten en ga zo maar door. Waarom? Omdat het de aanwezige fytinezuren enorm verminderd, waardoor je langer met je tanden doet.
    Omdat de knolletjes van chufa onder de grond groeien en bij het wortelstelsel horen hebben ze geen beschermingsmechanisme nodig, ze vallen immers niet op bij dieren en worden daardoor niet snel opgegeten.

  7.  Veel minder of zelfs geen suiker nodig
    Van nature hebben de aardknolletjes een ietwat nootachtige en zoetige smaak, dit zorgt er voor dat je veel minder suiker nodig hebt om tot een zoet resultaat te komen. Ik schat zo in dat ik je niet uit hoef te leggen wat de ontelbare voordelen zijn van minder of geen suikergebruik. 
    Ik gebruik in m'n brownie recept helemaal geen suiker en in bijvoorbeeld m'n koekjes recept slechts 10% van het gewicht van het chufameel. 

  8. Zeer geschikt voor mensen met allergieën
    Het is vrij van de 14 bekende en meest voorkomende allergenen, zoals tarwe en soja.
    En ondanks de misleidende naam kunnen mensen met een noten allergie ook chufa producten eten. Het past in het paleodieet omdat ze graanvrij en glutenvrij zijn.

  9. Bron van vitamine E

    Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt in het lichaam als een krachtige antioxidant. Het helpt bij het beschermen van de cellen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen, die kunnen worden geproduceerd door het metabolisme van het lichaam en blootstelling aan externe factoren zoals vervuiling, roken en UV-straling.

    Vitamine E is ook belangrijk voor het behoud van een gezonde huid en haar, en het kan helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie en het verminderen van ontstekingen. Het is ook betrokken bij de werking van het immuunsysteem en kan mogelijk helpen bij het voorkomen van bepaalde chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker.

  10. De smaak
    Ja, er zijn nog andere glutenvrije meelsoorten, zoals boekweitmeel, maar die vind ik niet te..... De chufanootjes zitten qua smaak tussen nootachtig en zoetig in, ik ken geen meelsoort die lekkerder smaakt én glutenvrij én vrijwel geen antinutrienten heeft én niet gaat oxideren tijdens het bakken.

Zijn er dan helemaal geen nadelen?
Het is maar hoe je het bekijkt. Wanneer je de prijs vergelijkt met tarwemeel dan vind je de prijs misschien hoog, maar het verschilt zo erg van elkaar dat het appels met peren vergelijken is.
Wanneer we het met biologisch amandelmeel vergelijken, wat ook glutenvrij is, dan is chufameel goedkoper!
Voor mensen met spijsverteringsproblemen of die gevoelig zijn voor vezelrijk, moeilijker verteerbaar voedsel, zijn tijgernoten misschien een no-go. Het wordt afgeraden bij het GAPS dieet en het SCD vanwege de wat lastiger te verteren koolhydraten.
In heel zeldzame gevallen kan er een allergische reactie plaatsvinden. Ben je erg gevoelig voor bijvoorbeeld pollen dan is het aan te raden rustig te beginnen.
Waar je op moet letten is dat je kiest voor extra fijn chufameel, de andere soorten kunnen wat zanderig voelen, de extra fijne variant niet.

Omdat het redelijk wat koolhydraten bevat is het voor mensen die een strict ketogeen dieet volgen wellicht niet altijd een optie. Maar vergeet niet dat vrouwen een andere hormoonhuishouding hebben en tijdens bepaalde periodes in hun cyclus baat kunnen hebben bij wat meer koolhydraten. Dan is chufa een uitkomst.
Tot slot kan je wat extra vet of vocht toevoegen ten opzichte van wat je gewend bent, het meel is ietsjes droger dan amandelmeel of gluten houdende meelsoorten.

Waar koop je chufa producten? Bij de Chufafactory! Sander en Roxanne halen de Cyperus esculentus, oftwel chufa uit Spanje, je hoeft ze dus niet in je eigen achtertuintje te kweken.
Ben je ook een voorstander van het kopen bij onafhankelijke ondernemers? Zoek da niet verder. Sander is zo lief geweest om speciaal voor mijn lezers een kortingscode te maken.
Volg me op Facebook of Instagram, stuur me daar een berichtje en je krijgt een kortingscode van me voor 10% korting, die kun je vervolgens combineren met de stapelkorting op Chufafactory.com en dan zit je aan 20% korting!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.