Suikervrije fudge brownie met verrassende ingrediënten!

Gepubliceerd op 24 januari 2023 om 15:47

Ooit, in een donkerbruin verleden, bakte ik brownies bij de vleet. Zo vaak dat ik het recept uit m'n hoofd kende, dat kwam goed van pas, want iedereen die 'm proefde wilde daarna nooit meer zonder. Verslavend. Lekker. 300 gram suiker, 200 gram chocolade, 250 gram bloem, een paar eieren en een beetje boter. De suikerdip die volgde was ook memorabel...

Vetten kunnen zo'n suikerdip en voorafgaande piek dempen. Hoe minder pieken en dalen hoe beter voor ál je lichaamssystemen. Maar vet is toch eng? Ja super eng wanneer het uit een fabriek komt. Maar puur uit de natuur is het een katalysator voor het opnemen van mineralen, de vertering van eiwitten en de brenger van vet oplosbare vitaminen.
Onze (verre) voorouders wisten dat nog, maar de anti-vet marketing is gigantisch en zo worden wij ook gigantischer, terwijl we minder vet eten dan voorheen.
Ook de juiste vezels kunnen helpen om je bloedsuiker minder snel te laten stijgen. Die zijn rijkelijk aanwezig in het bijzondere meel wat ik gebruik.

Okay back to business, een brownie zonder suiker, ook geen kunstmatige zoetstoffen. 
Gewoon puur natuur met een paar "geheime" ingrediënten. En één daar van is chufameel. 
Deze meelsoort is glutenvrij en heeft van zichzelf al een zoetige smaak, ideaal!
Het is goedkoper dan amandelmeel en heeft ook een licht notige smaak. Omdat er geen omega 3 en 6 in zit gaat chufameel niet oxideren tijdens het bakken. Ik wil je niet teleurstellen, maar dat doet amandelmeel bijvoorbeeld wel, daarnaast komt er aardig wat acrylamide vrij tijdens het bakken met granen en noten.
Hoewel chufa ook wel aardamandel of tijger noot wordt genoemd is het een knolletje wat aan de wortel van een grassoort groeit en dus géén noot. En omdat het daar veilig onder grond woont is er weinig noodzaak voor plantlief om beschermde stofjes te maken die beschermen tegen vraat. Vrijwel geen anti nutriënten dus, heerlijk, doe je langer met je tanden ;-)

Ik koop mijn chufameel altijd bij een familiebedrijf: the Chufafactory van Sander en Roxanne Kriek. Stuur me een berichtje om een exclusieve kortingscode te krijgen!

 

Tip 1: gebruik de extra fijne variant, grovere varianten kunnen wel eens zanderig voelen.

Tip 2: stuur mij een berichtje en je krijgt een kortingscode voor the Chufafactory

Het andere "geheime" ingredient is runder bouillon poeder, 100% puur en biologisch, afkomstig van Deense runderen die uitsluitend gras eten. Het is een ideaal product om meer collageen, eiwitten en mineralen aan je lekkere snack toe te voegen zonder dat jij of je kinderen iets merken qua smaak! Al deze essentiële voedingsstoffen kunnen helpen bij het ondersteunen van gezonde gewrichten, huid en spijsvertering.
Na uitgebreid onderzocht te hebben welke ik de beste prijs-kwaliteit verhouding vind hebben kwam ik uit bij het eigen merk van Plent.nl: Big Food. Eerlijke producten voor eerlijke prijzen en super goede kwaliteit. Kers op de taart, uhm brownie, is dat jullie 10% korting krijgen op Big Food met code esther10! (en op nog 4 andere merken: Green Pasture, Arthur Andrew Medical, Plent en Plant Force)

Je kunt de bone broth powder natuurlijk ook gebruiken voor een snelle en super gezonde drinkbouillon, als basis voor een soep, of door een stoofpot. Kortom, het is ontzettend veelzijdig spul, ideaal om in huis te hebben.



Welke spullen zijn handig

- staafmixer of blender

- (hoge) mengkom
- spatel
- (taart) vorm van ongeveer 20x30 cm, een springvorm van 26 cm in doorsnede zou ook moeten kunnen

- meukvrij bakpapier, of doe eens gek en gebruik het niet, maar vet je bakvorm goed in ;-)


Ingrediënten voor +/- 24 stuks
- 300 gram extra fijn chufameel

- 300-400 gram rijpe bananen, dat zijn ongeveer 3 grote geschilde bananen

- 250 gram roomboter, ghee of kokosolie
- 3-4 eieren

-   75 gram cacao poeder (10% korting bij Plent met code esther10)

-   20-40 gram bone broth powder

Je kunt de bone broth powder = runderbouillonpoeder ook vervangen door collageen ook daar krijg je bij Plent.nl 10% korting op met code esther10

Bereiding

Verwarm de oven voor op 150 graden.
Smelt het vet zachtjes in een pannetje.

Doe ondertussen de geschilde bananen, eieren (ook geschild), cacaopoeder en bone broth powder in een (hoge) mengkom of blender. 
Voeg het gesmolten vet toe en mix daarna alles goed door elkaar.
Roer dan de chufameel er goed door heen, ik deed dat in een andere mengkom.

Spatel alles in een bakvorm naar keuze en bak het ongeveer 20 minuten, prik regelmatig even met een vork er in om te kijken hoe plakkerig het deeg is. Er mag wat aan de vork blijven plakken, dan voelt hij smeuïg, heerlijk!
Houd zelf goed in de gaten dat hij niet te lang bakt, want dan wordt het wat droog.


De structuur wordt bijna toffee achtig, hij vult goed en is 100% guilt-free!

Ben je gewend om suikervrij te eten dan vind je deze brownie waarschijnlijk zoet genoeg.
Ben je nog aan het afkicken of per ongeluk op mijn website gekomen, dan kan je er voor kiezen om een beetje kokosbloesemsuiker aan het recept toe te voegen om 'n zoeter te maken.

Je kunt er voor kiezen om een topping te maken van een reep 100% pure chocolade gesmolten in 100 gram boter of kokosolie. Ook bij de topping is het aan jou de keuze hoe zoet je het wilt hebben.

Ook combineert het heel goed met blauwe bessen en een dot room.
Invriezen kan ook, hij blijft maandenlang goed, in de koelkast maximaal een week.

 

 

Ben je op zoek naar meer gezonde en voedzame gerechten volgens de principes van Weston A. Price, GAPS en het keto dieet? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!

Ik ben Orthomoleculair Therapeut en mijn passie ligt bij voeding, gezondheid en genezing. Met mijn persoonlijke ervaring in GAPS, keto, paleo, raw food, vegan en vegetarisch eten kan ik je suggesties geven om voedingskeuzes te maken voor jouw lichaam.

Volg mij op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van mijn nieuwste recepten en inzichten. Als lid van mijn community krijg je exclusieve toegang tot mijn 'Ortho Esther' Telegram- en Facebook-groepen, waar we samen de kracht van voeding ontdekken en tips, recepten en inspiratie delen. Mis het niet en word vandaag nog lid van mijn community, je bent welkom!

Reactie plaatsen

Reacties

Marianne
een jaar geleden

Heb het receptje gehalveerd en in de airfryer gebakken, was heerlijk!! Wel beetje kokosbloesemsuiker toegevoegd inderdaad 😀

Esther de Geus
een jaar geleden

Wat leuk dat je 'm in een airfryer hebt gebakken!