Bobotie, een smaakvolle nutriëntenbom.

Gepubliceerd op 29 oktober 2023 om 20:12
Rating: 5 sterren
2 stemmen

Terwijl ik de wereld van internationale smaken ontdekte, stuitte ik op het fascinerende gerecht genaamd bobotie, verschillende vriendinnen zijn er dol op en een van hen heeft de basis gelegd voor dit super verantwoorde gerecht.

Sommigen volwassen trekken hun wenkbrauwen op bij het horen van de naam bobotie, maar kinderen maakt het vaak juist nieuwsgierig! En dat is precies de bedoeling, want in dit Zuid-Afrikaanse culinaire juweeltje combineer ik heerlijke smaken met een weldaad aan voedingsstoffen, die juist voor kinderen zo belangrijk zijn. Laat die kant en klare pakjes in de supermarkt achter en ga zelf aan de slag voor een echte maaltijd. 


Dit gerecht is, net als m'n voedingsrijke Butter Beef, ook iets wat je gemakkelijk in een grote hoeveelheid kunt maken. Het kan simpelweg met ovenschaal en al ingevroren worden, of 3-4 dagen in de koelkast bewaard worden. 

Door het gebruik van pure runder bouillon poeder, gehakt waar orgaanvlees in verwerkt is en eieren, is dit gerecht een ware nutriënten bom. Heb je een "slechte" eter in huis? Met een paar happen van dit gerecht heeft je kindje al gauw een heel scala aan mineralen en vitaminen binnen gekregen! De licht zoete smaak die ontstaat door de toegevoegde abrikozen maakt dat mijn kinderen er van smullen, zonder dat ze merken dat ze een beetje hart, lever, milt en nieren eten. Waar veel moeders proberen om groenten in hun eten te verstoppen, is het mijn doel dat mijn kinderen zoveel mogelijk makkelijk opneembare bouwsteentjes binnen krijgen. Omdat koeien 4 magen hebben en wij slechts 1 (hoewel mijn beide kinderen van mij een toetjesmaag hebben geërfd haha) kunnen koeien alle plantmineralen veel beter opnemen waarna het vervolgens in hun vlees en botten terecht komt. Deze vorm van mineralen zijn door mensen veel makkelijker op te nemen dan mineralen uit bijvoorbeeld boerenkool. Dit gerecht is dus een typisch voorbeeld van 'one perfect meal a day'. Geen stress wanneer kindlief maar een paar happen eet, of z'n groenten niet blieft, deze bobotie levert naast voedende vetten, ook een berg eiwitten en vitamine A, B, D, E en K2. Plus een hele rits aan goed opneembare mineralen waaronder ijzer, koper, zink, selenium en mangaan. Dus ditch die nep multi vitamine en eet gewoon een portie bobotie. 

 

Welke spullen zijn handig
-meukvrije braadpan met deksel

-snijplank

-scherp mes

-staafmixer of blender 

-middelgrote ovenschaal

 

Ingrediënten voor ongeveer 8 porties

-300-350 gram grasgevoerd vitaminegehakt van Vlees van Ons (10% korting op je eerst bestelling met code esther10)

-300-350 gram grasgevoerd gehakt van Vlees van Ons (10% korting op je eerste bestelling met code esther10)

-100 gram gedroogde biologische abrikozen

-20-30 gram biologische 100% pure runder bouillon poeder* (10% korting met code esther10)

-6 eetlepel vet naar keuze om in te bakken, bijvoorbeeld ghee of ossewit (10% korting op je eerste bestelling met code esther10)

-6 eieren

-4 uien

-30 gram (extra fijn chufa) meel

-3 volle eetlepels kerriepoeder (10-15 gram)

-3 tenen knoflook

-peper naar smaak

-zout naar smaak

-4 laurierblaadjes

Optioneel:

-2 appels

-zonnebloempitjes

-75 gram biologische rozijnen

 

Bereiding:

Wel de abrikozen in warm water, dit is een vorm van zinvol geweld.

Snipper de uien en bak in ghee, kokosolie of ossewit tot ze lichtbruin zijn.
Voeg de laatste minuten 3 uitgeperste tenen knoflook toe.
Braad het gehakt kort aan, het hoeft niet gaar te zijn, want het gerecht gaat straks de oven in.
Wanneer je appel toe wilt voegen dan snijd je die nu in kleine blokjes.

Roer de eieren los in een hoge kom en voeg daar die leuke abrikozen, runderbouillon poeder, zout, peper, kerriekruiden en het meel aan toe.

Maak er met de blender een saus van. Als je wilt kun je de uien er ook doorheen mixen. 
Doe het gehakt in de ovenschaal.
Je kunt nu kiezen uit 2 opties, neem er even de tijd voor en probeer in te voelen wat het beste bij jouw situatie past terwijl je de oven laat voorverwarmen op 150 C. 

Optie 1: je knikkert alles bij elkaar, roert even en smijt dan de laurierbladeren en een handje zonnebloempitten op deze gezonde brei.

Optie 2: je verdeelt het gehakt, de uitverkoren stukjes appel en de eventuele rozijnen heel voorzichtig over de ovenschaal en giet daarna in serene stilte het ei mengsel er over heen. Met opperste concentratie druk je de laurierblaadjes in de saus waarna je met  volle tevredenheid aanschouwt hoe je de zonnebloempitjes zachtjes op de saus laat ploffen.

Bak de bobotie in ongeveer 20 minuten af en serveer met bio rijst en groenten naar keuze.

 

* gebruik alleen 100% pure runder bouillon poeder, verwar dit niet met de zakjes, blokjes etc uit de supermarkt! 

Reactie plaatsen

Reacties

bobotie
3 maanden geleden

ik heb het zelf ook geproefd, echt heel lekker! :-)

Esther
3 maanden geleden

Haha jouw mama kan lekker koken he ;-)