Voedzame zomertaart (optie tot vegan!)

Gepubliceerd op 15 juni 2022 om 15:47

Ik was onlangs jarig en ik wilde mijzelf en m'n kinderen trakteren op een lekker taartje, goed moment dus om een nieuw recept de wereld in te slingeren!


Al enige tijd ben ik recepten aan het maken met chufameel, of tijgernotenmeel, of aardamandelmeel, hahaha ondanks alle (bij)namen is deze meelsoort nog erg onbekend, terwijl het heel veel voordelen heeft. Ik noem er hier onder 7 op die naar mijn mening belangrijk zijn:

 

# Het is glutenvrij, joepie, naast het feit dat het gewoon heel erg hip is om gluten intolerant te zijn, kan het zeker geen kwaad om niet zoveel gluten te eten, omdat het nu eenmaal niet persé licht verteerbaar is.

 

# Daarnaast bevat chufameel zeer weinig anti-nutriënten, dus je kunt er zonder voorbereiding, zoals weken en fermenteren, gelijk mee aan de slag. Weken en fermenteren? Ja, vrijwel álle granen, noten, zaden, pitten, peulen enz beschermen zichzelf door middel van stofjes die voor mensen een nadelige invloed op de gezondheid hebben, ze kunnen immers niet wegrennen zoals dieren. Eén van die stofjes is fytinezuur, het bindt zich in de darmen aan onder andere zink en ijzer waardoor je deze mineralen veel slechter op kan nemen. Dus ik week en/of fermenteer zo veel mogelijk alle granen, noten, peulvruchten. Waarom? Omdat het de aanwezige fytinezuren enorm verminderd, waardoor je langer met je tanden doet. En door het fermenteren worden de gluten wat beter verteerbaar, zodat m'n darmen er nog iets van kunnen bakken.

 

# Het is prebiotisch, dat wil zeggen dat je darmflora er ook gretig van eet, gezellig ;-)
Je darmflora kan je maar beter te vriend houden want het grootste gedeelte van onze afweer tegen mogelijke ziektekiemen zit in onze darmen, voed je leger zullen we maar zeggen.


# De smaak! Ja, er zijn nog andere glutenvrije meelsoorten, zoals boekweitmeel, maar die vind ik niet te..... De chufanootjes zitten qua smaak tussen nootachtig en zoetig in, ik ken geen meelsoort die lekkerder smaakt én glutenvrij én vrijwel geen anti-nutrienten heeft.

 

# En omdat het zo lekker smaakt kan ik nóg minder suiker toevoegen aan m'n baksels, moet ik daar het voordeel van uitleggen?  ;-)

 

# Het is, ondanks dat de naam anders doet vermoeden, geen noot en daardoor kan je er gerust op temperaturen van rond de 180 C mee bakken, zonder dat er oxidatie optreedt, want er zitten nauwelijks kwetsbare vetzuren in (omega 3 en 6). En die vetzuren krijg ik toch al binnen via m'n levertraan. Dus hoef ik ze niet uit m'n taartbodem te halen ;-)

 

# Ik ben dol op de structuur, want het lijkt ergens een beetje op amandelmeel, maar dan beter, waardoor je een knapperiger resultaat krijgt wanneer je koekjes of een taartbodem maakt. En in combinatie met een beetje kokosbloesemsuiker gaat het richting een karamel smaak, moet ik nog meer zeggen? 

# En omdat we het toch heel de tijd met amandelmeel vergelijken zeg ik er gelijk bij dat chufameel voordeliger is dan amandelmeel! Gelukkig hoef ik het niet zelf in m'n achtertuintje te verbouwen want Sander en Roxanne van de Chufafactory halen dit spul uit Spanje. 

 

(Wanneer je goed hebt opgelet dan tel je maar liefst 8 pluspunten haha!)

 

Tip: kies voor de extra fijne meelsoort, voor de lekkerste resultaten.
Nog een tip: stuur mij een berichtje en je krijgt een exclusieve kortingscode!


Okay dat gezegd hebbende is het nu tijd voor het recept, de vulling is lekker rijk en voedzaam door de verzadigde vetten en gelatine, verwacht geen mierzoete taart, want daar zijn genoeg andere websites voor.

 

Welke spullen zijn handig

- springvorm van ongeveer 18 cm

- meukvrij bakpapier

- blender/handmixer

 

Ingrediënten bodem

- 100 gram extra fijn chufameel

- 100 gram roomboter of kokosolie

-  10 gram kokosbloesemsuiker, ja zo weinig ja, goed he

-     1 tl vanille poeder

 Optioneel:

- 1 eetlepel collageen,  is super duper gezond en wanneer je het voordelig koopt bij Plent.nl krijg je ook nog eens 10% korting wanneer je code esther10 gebruikt! (je krijgt 10% korting op de 5 volgende merken: Green Pasture, Plent, Big Food, Plantforce, Arthur Andrews Medical)

 

Ingrediënten vulling

- 450 ml kokosmelk

- 120 gram of meer (diepvries) aardbeien

- 100 gram kokoscreme (of 175 gram als je geen cacaoboter kan vinden)

-  75 gram cacaoboter (zodat het een hint van witte chocolade krijgt!)

-  50 gram ahornsiroop/dadelstroop

-  12 gram gelatine*

-     1 tl vanille poeder

-     1/2 tl bietenpoeder

Optioneel:

-     om de taart nog voedzamer te maken voeg je 1 eetlepel collageen toe (tip: gebruik code ESTHER-R1M voor 10 euro korting op je eerste bestelling bij Vital Proteins, van meer dan 40 euro en daar kom je overheen wanneer je ook de gelatine daar besteld)

* je kunt gelatine vervangen door agar agar wanneer je de taart vegan wilt maken.

 

Bereiding

We starten met de bodem:

 

Verwarm de oven voor op 180 C.
Smelt het door jou gekozen vet zachtjes in een pannetje terwijl je een springvorm met bakpapier bekleed.
Nu kan ik netjes gaan schrijven dat je ook de rand van de springvorm in moet vetten, dat zet immers iedereen in alle recepten, maar bij dit soort taarten maakt het echt geen drol uit, want het plakt toch wel vast. Dus bespaar jezelf de moeite, of doe het wel en geef jezelf wat schijnveiligheid ;-)
Roer de overige ingrediënten door het gesmolten vet en druk het aan in de springvorm en het bak het 10 minuten op 180 C.

 

Vulling

 

Verwarm de kokosmelk zachtjes en wanneer heet is haal je het van de warmtebron af en strooi je de gelatine er over heen.

Smelt in een ander pannetje de kokoscreme en cacaoboter zachtjes en roer de ahornsiroop, vanille poeder en bietenpoeder er door heen.
Klop als een malle het gelatine poeder door de kokosmelk totdat er (bijna) geen klontjes meer zijn.

Doe alles bij elkaar in een hoge kom en doe de aardbeien er bij, mix het heel goed door elkaar met een staafmixer.
Giet het op de taartbodem en laat het in de koelkast 4-5 uur opstijven.

Je kunt het garneren met verse aardbeien of elk ander fruitsoort wat je leuk lijkt.

Eet smakelijk!

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Charlotte
2 jaar geleden

Wauw Esther,
Die gaan we heel vlot maken en wat een super leuk idee om cacaoboter te gebruiken!
Bedankt voor het recept,
Groetjes Charlotte

Esther
2 jaar geleden

En hoe smaakte het? Je hebt blauwe bessen gebruikt toch?

Ingrid
2 jaar geleden

Tof recept! Hoe lang kan je deze in de diepvries bewaren?

Esther de Geus
2 jaar geleden

Hi Ingrid, bedankt voor je compliment!

De meeste taarten kunnen gemakkelijk 3 maanden goed blijven in de vriezer, maar bij mij halen ze de vriezer vrijwel nooit, dus ik spreek niet uit ervaring ;-)

Iris van Zanten
een jaar geleden

Afgelopen zomer deze gemaakt als verjaardagstaart voor m'n dochter. heerlijk gesmikkeld en met chocoladerasp erover was het een waar feestje!

Esther
een jaar geleden

Wat een goed idee die chocoladerasp, laat de zomer maar komen!