Hoe mijn jarenlange tandproblemen verdwenen

Gepubliceerd op 30 maart 2022 om 18:10

Er zijn helaas weinig onderwerpen waar mee ik zoveel levenservaring heb als pijn aan mijn gebit. En al die jaren geloofde ik dat tandbederf normaal is en er bij hoort.

Als klein meisje zat ik te vaak te bibberen in de wachtruimte van de tandarts, bang voor het zoveelste gaatje wat zonder verdoving uitgeboord ging worden en daarna vol gestampt werd met een lelijke zwarte vulling. Traumatisch. En ik besloot toen dat ik mijn toekomstige kinderen dat leed niet aan wilde doen.

 

Ik dacht dat te bewerkstelligen door hen vaak de tanden te laten poetsen en zo min mogelijk snoep te laten eten. Op zich geen slechte gewoonte natuurlijk, maar ondanks dat ik vanaf mijn 30ste zelf zo goed als stopte met suiker eten, vaak m'n tanden poetste en dacht heel gezond te eten bleven mijn gebitsproblemen bestaan en werden deze alleen maar erger.

 

Gelukkig las ik een boek over het levenswerk van een tandarts, die volkomen gezonde groepen opzocht en ontdekte waarom zij vrijwel geen tandproblemen hadden. Tót het moment dat zij westers eten gingen consumeren. Supermarktbrood, snoep, blikvoer, you name it.

Weston A. Price heet deze tandarts.

Er vielen zoveel kwartjes bij mij toen ik zijn boek 'Voeding en Fysieke Degeneratie' begon te lezen! Natúúrlijk zijn wij niet gemaakt om (tand)pijn te lijden! Ik geloof niet dat God ons zo ontworpen heeft dat kindjes op jonge leeftijd al pijn hebben aan hun tanden en behandelingen nodig hebben.

 

Ik leerde dat de diëten die ik allemaal geprobeerd had te weinig voedingsstoffen bevatten om m'n lijf en bijbehorende gebit te onderhouden plus dat die mijn bloedsuikerspiegel laten zwabberen en dat had ik gemerkt ook! Ik had al een tiental gaatjes en na een periode met achter elkaar interessante eetwijzen zoals volledig rauw, veganistisch en voedselzandloper, werd mij door de tandarts medegedeeld dat ik weer 6 nieuwe gaatjes had én toe was aan 4 kronen. Ook at ik op dat moment ontzettend veel havermout, het staat er immers om bekend dat het zo gezond is en het is ook nog eens goedkoop, wat wil je nog meer?

 

Dat ik er enorme bloedsuikerschommelingen van kreeg probeerde ik eerst te negeren, al voegde ik er bergen kokosolie aan toe om de suikerdip te dempen, toch ging ik na maanden geploeter maar eens zoeken of er meer mensen zijn die snel weer honger kregen na een bordje havermoutpap.

 

En ja hoor, de bekende koolhydraatdip is dikke vriendjes met mijn havermout ;-) niet zo gek wanneer je ziet dat het voor zo'n 60% uit koolhydraten bestaat.  En dan kan er gezegd en geschreven worden dat het zogenaamde langzame koolhydraten zijn, ik doe het er gewoon super slecht op. 

 

Toen ik in Genees Tandbederf ook nog eens las dat er erg veel fytinezuur inzit, wat de eigenschap heeft om zich aan belangrijke mineralen te hechten waardoor je ze niet op kunt nemen, maar weer vrolijk uitpoept, was het voor mij duidelijk, ik stop voorlopig met deze ontbijtjes.

 

Ook las ik dat de effecten van suiker, de sugar low, er voor zorgen dat er mineralen uit je gebit worden onttrokken waardoor ze dus demineraliseren en dat levert gaatjes op.

 

Ik besloot de proef op de som te nemen en voeding te gaan eten waarin veel mineralen en vetoplosbare vitaminen (A/D/E/K) zitten, om het mezelf gemakkelijk te maken bestelde ik de enige echte meukvrije levertraan en maakte ik zelf bouillon van botten. Mooie basis.
Tegenwoordig smokkel ik wel eens, door biologische runderbouillon poeder te gebruiken voor een snelle opkikker, koop 'm bij Plent.nl met 10% korting wanneer je code esther10 gebruikt!

 

In Nourishing Traditions vond ik heerlijke recepten en al snel merkte ik het eerste resultaat: na 36 maanden afwezigheid kwam mijn cyclus weer op gang! Bij de vader van mijn kinderen groeiden twee gaatjes weer dicht en ik had nog maar pijn aan 1 kies in plaats van 4, die nota bene een wortelkanaalbehandeling had ondergaan en volgens de tandarts geen pijn meer op zou kunnen leveren. Ik weet wel beter, want nadat ik die kies heb laten verwijderen heb ik geen kiespijn meer gehad.

 

Ook verbrande ik niet zo snel meer, zoonlief en ik kregen weer kleur op onze wangen en ik raakte minder snel overprikkeld, omdat mijn nieuwe voedingspatroon ook m'n hersenen de juiste voeding uit levertraan gaf (EPA + DHA). Ik was om. En dat ben ik nog steeds!

 

Wat ben ik dankbaar dat ik door het onderzoek van Weston A. Price op het spoor ben gekomen van oervoeding, want nu 7 jaar later heb ik geen tandpijn, zijn die 4 kronen er niet gekomen en niet meer nodig én zijn er geen nieuwe gaatjes of gebitsproblemen ontstaan. Tel uit je winst!

Wil je meer weten over het genezen van het gebit? Lees dan Genees Tandbederf van Ramiel Nagel. Je leest daar ook over de specifieke levertraan die ik gebruik voor mijn gezin. Het is te koop in de vorm van een soort stevige gel en in capsules. Omgerekend zijn capsules duurder.
Maar op beide soorten krijg je met code esther10  10% korting, dit maakt dat het voordeliger is om 2 losse potten aan te schaffen, omdat het combineert met de stapelkorting.


Hier lees je nog meer over de levertraan die ik gebruik.