Lever jezelf over aan deze makkelijke & voedende recepten!

Gepubliceerd op 3 mei 2023 om 20:58

Ik snap dat niet iedereen meteen staan te springen om lever in je maaltijden te verwerken. Het klinkt misschien als iets wat alleen een inboorling zou eten, maar geloof me, het is de moeite waard om het een kans te geven! Als ik het kan, als voormalig raw food veganist, dan kan iedereen het, jij dus ook ;-)

Eerlijk is eerlijk, ik begon met capsules te nemen waarin gedroogde lever zat, dat is voor veel mensen een slimme hack om super simpel een beetje lever binnen te krijgen, beter niets dan niets zeg ik altijd. Bij Real Roots koop je met 5% korting lever in capsules, knal code esther5 er bij en je krijgt 5% korting op de toch al gunstige prijzen.

Lever zit boordevol vitaminen en mineralen, waaronder vitamine A, B12, foliumzuur, ijzer, koper en zink. Dit zijn allemaal voedingsstoffen die je niet zomaar ergens anders kunt vinden. Zeker niet voor die prijs! Plus, het is een natuurlijk superfood, wat betekent dat het de perfecte aanvulling is op een gezonde levensstijl.

Maar ik hoor jullie al denken: "Ja, maar lever smaakt niet zo lekker." En daarom heb ik een geweldige tip voor jullie: verstop het! Jep, verstop het in andere gerechten. Zoals bijvoorbeeld in de leverpaté. Omdat het bomvol voedingstoffen zit hoef je er geen kilo's van te eten om van de voordelen te profiteren, 2 keer per week een beetje is al prachtig! Door sauzen en balletjes doe ik ongeveer 20% lever van het gewicht aan gehakt, je kunt ook met 10% beginnen en er zo aan wennen. 

Wanneer jij of  je  kinderen het wel merken dan zeg je gewoon dat het een geheim ingrediënt is. Maak er een spelletje van! Zeg tegen ze dat als ze het raden, ze een extra toetje, bijvoorbeeld mijn marshmallows, mogen. Voordat je het weet, zijn ze aan het smullen van iets wat ze anders misschien niet zo snel zouden eten, terwijl ze ondertussen een dikke portie vitaminen en mineralen binnenkrijgen.

Dus verstop die lever in je maaltijden en geef jullie gezondheid en die van jullie kinderen een boost! Het is tijd om een beetje creatief te zijn in de keuken en een superfood als lever  toe te voegen, let's go, hier zijn 3 toppers!

 

Paté (ik ben trouwens zo'n loeder moeder die het smeerworst noemt haha, want dat levert geen vragen op)

Welke spullen zijn handig?

 

Ingrediënten:

  • 250 g kippenlever van  (bio) graaskippen
  • 125 g grasgevoerde roomboter, ghee of kokosolie
  • 1 middelgrote ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 tl verse of gedroogde tijm
  • 1 tl verse of gedroogde rozemarijn
  • Zout en peper naar smaak

 

Bereiding:

 

  1. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de helft van de roomboter, ghee of kokosolie toe. Voeg de ui en 10 minuten later de knoflook toe en bak tot ze zacht en geurig zijn.
  2. Voeg de kippenlever toe aan de pan en bak het totdat jij het er goed uit vindt zien. Rosé is ook oké.
  3. Voeg de tijm en rozemarijn toe aan de pan en roer goed door.
  4. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen. Doe dit alles vervolgens in een keukenmachine en pulseer tot een gladde massa.
  5. Voeg de resterende boter, ghee of kokosolie toe en pulseer opnieuw om het volledig te integreren.
  6. Breng op smaak met zout en peper en schep het mengsel in een leuk schaaltje, het oog wil ook wat ;-)
  7. Laat de paté een paar uur in de koelkast staan om op te stijven, of eet 'm gelijk op, waarom ook niet? Serveer met desem brood en wat rauwkost of zuurkool.

 

 

Gehaktballetjes of hakgeballetjes zoals mijn jongste het noemde als peuter.

 

Welke spullen zijn handig?

 

Ingrediënten
Bij Vleesvanons.nl krijg je 10% korting op je bestelling met code esther10, daar koop ik mijn grasgevoerd vlees

  • 500 gr grasgevoerd rundergehakt
  • 100 gr grasgevoerde lever, kip, rund, jij kiest.
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt, of pak die pot met poeder een keer
  • 1 ei
  • zout, peper en andere eventuele kruiden naar smaak
  • roomboter, ghee, kokosolie, eendenvet, reuzel, ossewit, etc om in te bakken

 

Bereiding

  1. Fruit de ui en doe 5 minuten later de knoflook er door
  2. Snijd de lever in stukken en pureer het in een blender of keukenmachine.

  3. Meng de gepureerde lever met het gehakt, ui, knoflook, ei, zout en peper in een kom.

  4. Rol het gehaktmengsel in kleine balletjes.

  5. Verhit wat vet in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de gehaktballetjes tot ze goudbruin zijn.

Serveer de gehaktballetjes als snack of als hoofdgerecht met je favoriete groenten en heel veel mayo.

 


Spaghetti Bolognese 

 

Welke spullen zijn handig?

 

Ingrediënten
Ga naar Vleesvanons.nl voor 10% korting op grasgevoerd vlees met code esther10

  • 500 g grasgevoerd rundergehakt
  • 100 g grasgevoerde lever
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 fles bio tomatenpuree
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • zout, peper en andere kruiden naar smaak
  • roomboter, ghee, kokosolie
  • spaghetti naar keuze, bijvoorbeeld deze glutenvrije noodles

 

Bereiding

  1. Snijd de lever in kleine stukjes en pureer het met een blender of staafmixer.

  2. Verhit wat vet in een  sauspan op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.

  3. Voeg het gehakt toe en bak het tot het bruin is.

  4. Voeg de gepureerde lever, tomatenpuree, oregano, basilicum, zout en peper toe en roer goed door.

  5. Laat de saus sudderen op laag vuur gedurende 30-45 minuten, terwijl je af en toe roert.

  6. Kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking.

  7. Serveer de spaghetti met de Bolognese-saus er overheen gegoten.

  8. Trek een stuk groen uit je tuin en drapeer dat op de borden, dat is super hip.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.