Zuurdesem, veel te lekker en dus de moeite waard!

Gepubliceerd op 9 mei 2022 om 12:08
Rating: 5 sterren
1 stem

Ik kan er wel van blijven eten! Die knapperige korst, het smeuïge van de binnenzijde en dan een dikke laag Kerry Gold er op, heerlijk!
Kopje snelle & gezonde bouillon er bij en je hebt een lunch.


Of smeer er tomatensaus op, wat kruiden en een laagje kaas en voila je hebt een pizza boterham, scoor je gegarandeerd bonuspunten mee bij de kinderen. En hoewel dit een fool proof recept is, kán het wel eens voorkomen dat je er maar beter croutons van kan maken, ook daar is aan gedacht ;-)

 

Ben je klaar om de stap te zetten naar een gezonder leven? Wil je een brood dat niet alleen lekker smaakt, maar ook beter voor je is dan het supermarktbrood dat je misschien gewend bent? Waarom zou je het niet gewoon eens gaan proberen? Het is net als het hebben van een huisdier, maar dan zonder het uitlaten of de haren. Alles wat je nodig hebt zijn een paar eenvoudige ingrediënten en wat geduld, en je kunt je eigen desembrood maken in je eigen keuken.

 

Welke spullen zijn handig

- oven die goed warm kan worden, minimaal 235 graden Celsius

- bakvorm of gietijzeren (braad)pan

- ongebleekt bakpapier

- scherp mes

- mengkom

Ingrediënten

- 150 gram actieve desemstarter

- 10 gram Keltisch zeezout

- 285 gram gefilterd water

- 500 gram meel naar keuze (ik bak meestal met spelt)

 

 

Bereiding

Meng de starter met het water en het zout in een kom, los het zout goed op.

Doe het meel er bij en roer het goed door elkaar, kneed een paar minuutjes met de hand.

Dek het af met een vochtige doek.

 

Na ongeveer 30 minuten ga je het deeg rekken en vouwen. Trek aan de zijkant van de deegbal een stuk deeg los en rek het voorzichtig uit tot 10-20 centimeter, dit gedeelte leg je geduldig bovenop de deegbal.

Je drukt het niet aan, sorry ;-)

Dit herhaal je met alle kanten van de deegbal.

 

Na ongeveer 30 minuten doe je dit rek en strek kunstje weer.

 

En na nog eens 30 minuten doe je dit weer. 

 

Daarna dek je het weer af met een vochtige doek en laat je het 12 tot 24 uur staan. Hoe langer je het deeg laat fermenteren hoe beter de gluten voor verteerd worden waardoor ze beter te verteren worden. Bedenk zelf dus wanneer je het brood wilt bakken en reken terug wanneer je het opstart. Langer dan 24 uur rusten is trouwens ook prima, desembrood maken is een eeuwenoude methode, dus die paar uur meer kunnen er ook nog wel bij.

 

Een half uur voordat je het brood in de oven kiepert ga je nog een laatste keer rekken, strekken en vouwen, leg de deegbal daarna op een stuk bakpapier wat je een beetje bestoven hebt met meel naar keuze.

 

Verwarm de oven voor op 235 graden en zet je braadpan er alvast in.

 

Wanneer de boel is opgewarmd til je het deeg samen met het bakpapier in de pan, dan snijd je met een scherp mes een inkeping over de bovenkant van de deegbal en doe je de deksel op de pan. 

 

Na 25 minuten haal je de deksel er af en bak je je brood nog 25 minuten. 
Daarna haal je het uit de oven en laat je het brood op een plank of rek afkoelen.

 

Nu komt het lastigste gedeelte en dat is het wachten tot het brood afgekoeld is voordat je het aan gaat snijden :-) Succes!

 

Ben je op zoek naar meer gezonde en voedzame gerechten volgens de principes van Weston A. Price, GAPS en het keto dieet? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!

Ik ben Orthomoleculair Therapeut en mijn passie ligt bij voeding, gezondheid en genezing. Met mijn persoonlijke ervaring in GAPS, keto, paleo, raw food, vegan en vegetarisch eten kan ik je suggesties geven om voedingskeuzes te maken voor jouw lichaam.

Volg mij op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van mijn nieuwste recepten en inzichten. Als lid van mijn community krijg je exclusieve toegang tot mijn 'Ortho Esther' Telegram- en Facebook-groepen, waar we samen de kracht van voeding ontdekken en tips, recepten en inspiratie delen. Mis het niet en word vandaag nog lid van mijn community, je bent welkom!



Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.