Butter Beef, een (veel!) voedzamere variant van Butter Chicken

Gepubliceerd op 16 juli 2023 om 22:00

Als een enthousiaste foodie en een fervente fan van Singapore, ben ik altijd op zoek naar manieren om mijn favoriete gerechten een eigen draai te geven. In dit geval heb ik besloten mijn eigen versie van 'Butter Chicken' te creëren. Ooit tijdens mijn reizen naar Singapore heb ik er mee mogen kennismaken en ben er direct aan verslingerd geraakt. Ook m'n oudste zoon vindt het van begin af aan heerlijk en de jongste kan zich een leven zonder deze stoofpot niet voorstellen.
En hier is het geheim lieve schatten: ik heb die kip in Singapore gelaten en vervangen door grasgevoerd rundvlees! Wanneer we de statistieken er op na slaan is rundvlees een heel stuk voedzamer dan kip en zoals jullie weten ben ik een nutriënten nerd, dus win win.

Wat dit recept nog rijker maakt, is het toevoegen van bone broth, ik heb er dus eigenlijk butter chicken 3.0 van gemaakt. Want die bone broth, of botten bouillon is super voedzaam, mits het 100% puur is en afkomstig van biologische grasgevoerde runderen. En dat is niet in de supermarkt te koop, ook niet in de natuurwinkel, trust me. Oók alle biologische bouillonblokjes zit ramvol met geraffineerd zout, vaak ook nog maiszetmeel, palmolie en dán, ja dán zit er soms wel eens een paar procent runderbouillonpoeder in. Bij Plent.nl vind je de beste prijs kwaliteit verhouding, gebruik code esther10 bij het afrekenen en er gaat 10% korting af, alsjeblieft ;-)

Mocht je aan kip kunnen komen waarvan je zeker weet dat er niet mee gerommeld is dan ben ik de laatste die je tegenhoudt om een gevederde vriend er in te gooien, maar ik vind het lastig om aan 100% pure kip te komen. Ongevaccineerd, altijd naar buiten kunnen en volgevreten met insecten. Laat me vooral weten als jij een betrouwbaar adres weet voor dit soort chickies. 

Met niet te veel ingrediënten en een eenvoudige bereidingswijze, is mijn recept perfect voor drukke dagen waarop je toch wilt genieten van een smakelijke, voedzame maaltijd. Uiteraard plan je van te voren in wanneer je dit stoofgerecht gaat maken, maar wanneer het eenmaal klaar is blijft het een week lang goed in de koelkast en hoef je het alleen nog maar op te warmen, easy peasy. Zelf maak ik gelijk een grote hoeveelheid, ik vries een hoop in, dus even wat investeren en dan een paar keer er van kunnen eten, ideaal.

Nu genoeg gepraat, duik de keuken in om je eigen 'Butter Beef' creëren. Met grasgevoerd rundvlees en een mooie dosis bone broth maak je dit gerecht niet alleen smaakvol, maar ook extra voedzaam. Wie weet, misschien wordt dit wel het volgende culinaire fenomeen dat zelfs in Singapore een favoriet wordt. Klaar om je smaakpapillen te verrassen? Let's go!
En oh, vergeet niet om je duurzame, diervriendelijke en uiterst voedzame rundvlees met 10% korting te bestellen bij vleesvanons.nl! Robert is zo vriendelijke om jullie met code esther10 10% korting te geven op jullie eerste bestelling!

Vlees van Ons heeft een prachtig assortiment, met vlees van wilde runderen die hun hele leven buiten leven, kalfjes blijven bij hun mama en drinken volop borstvoeding.

 

Welke spullen zijn handig
-meukvrije braadpan met deksel, bijvoorbeeld deze van emaille

-snijplank

-scherp mes

-staafmixer of blender 

Ingrediënten voor deel 1

-ca.1500 gram grasgevoerde lendelappen van Vlees van Ons (esther10 is 10% korting op je eerste bestelling)

-30 gram garam masala, bijvoorbeeld die van Pit Pit 

-250-300 milliliter melkkefir, yoghurt, kokosyoghurt kan ook

-10 gram keltisch zeezout

 

Ingrediënten voor deel 2

-3-4 gesnipperde uien

-1 fles bio tomatenpassata

-15 gram garam masala

-30 gram bone broth (het voordeligst bij Plent.nl met 10% korting met code esther10)

-en last but not least boter! 250 gram, het heet niet voor niets butter beef
Maar je kunt ook ghee gebruiken!

Optioneel:

-15 gram verse gember, of 5 gram gemberpoeder

-3 grote verse tenen knoflook, geperst

 

 

Bereiding deel 1

Snijd of knip het vlees in stukken, doe het in een grote schaal.
Roer alle ingrediënten van deel 1 er door heen en zet dit een hele nacht of dag in de koelkast om te marineren.

 

Bereiding deel 2

De volgende dag braad je het gemarineerde vlees deel voor deel bruin aan in de boter of ghee.
Wat je aangebraden hebt schep je uit de pan en leg je even apart in een schaal.
Wanneer je alles heb aangebraden ga je in het resterende braadvocht de gesnipperde uien fruiten tot ze lichtbruin zijn.
(Voeg nu de optionele knoflook en gember toe als je dat er in wilt en bak dat nog even een paar minuutjes mee.)
Dan doe je de tomaten passata, garam masala en bone broth poeder er bij.
Warm dit even op en maak er met je staafmixer een gladde saus van.
Tot slot voeg je het vlees weer toe, inclusief het vet en het vocht wat er van af gedropen is.
Afhankelijk van het soort vlees wat je hebt gebruikt laat je het 3-6 uur zachtjes sudderen.
Check zelf af en toe even hoe de vlag er bij hangt, want ik heb er nooit met een stopwatch naast gezeten


Het combineert goed met witte bio rijst en bijvoorbeeld bio boontjes en komkommer, maar gebruik vooral je eigen fantasie en tag me even op facebook of insta met jouw eigen combi, vind ik super leuk!

 

 

Ben je op zoek naar meer info over de principes van Weston A. Price, GAPS en het keto dieet? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!

Ik ben Orthomoleculair Therapeut en mijn passie ligt bij voeding, gezondheid en genezing. Met mijn persoonlijke ervaring in GAPS, keto, paleo, raw food, vegan en vegetarisch eten kan ik je suggesties geven om voedingskeuzes te maken voor jouzelf.

Volg mij op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van mijn nieuwste recepten en inzichten. Als lid van mijn community krijg je exclusieve toegang tot mijn 'Ortho Esther' Telegram- en Facebook-groepen, waar we samen de kracht van voeding ontdekken en tips, recepten en inspiratie delen. Mis het niet en word vandaag nog lid van mijn community, je bent welkom!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Eline
9 maanden geleden

Yummie! Iedereen in huis, zelfs de 'wat de boer niet kent vreet ie niet mensen' zaten heerlijk te smullen. Dankjewel voor het delen van dit recept!

Esther de Geus
9 maanden geleden

Heel graag gedaan Eline en wat leuk om te horen dat ook kieskeurige eters er van genoten hebben!

Esther
8 maanden geleden

Dit gerecht is echt top. Heerlijk kruidig, super mals en echt makkelijk klaar te maken. Gewoon een keer proberen!

Esther de Geus
8 maanden geleden

Wat een leuk bericht van mijn naamgenoot!
Bedankt voor het delen van je top ervaring!