Marshmallows zonder geraffineerde suiker!

Gepubliceerd op 6 december 2022 om 17:45
Rating: 5 sterren
1 stem

Soms heb ik van die vastomlijnde ideeën die er voor zorgen dat ik jarenlang bepaalde dingen niet eet, omdat ik denk dat zelf maken heel lastig is. Of juist andersom: dat zelf maken de enige optie is, zoals bij (runder) bouillon. Om er op een leuke dag achter te komen dat de aarde toch vierkant is en er 100% pure biologische runder bouillon poeder zonder meuk* bestaat. Zo, die staat. Nu weer terug naar die lekkere spekkies.

Het geluk treft ons dat marshmallows heel simpel zijn om te maken! Sommige keukenhulpjes zijn makkelijk, maar niks moet! En het dogma dat ze alleen maar met meuk te maken zijn heb ik ook door kunnen prikken voor mijzelf, want gelatine, water en ahornsiroop zijn zo verschrikkelijk nog niet, in tegendeel! Beetje bietenpoeder er door voor de kleur en het feest is compleet.

Ik kies persoonlijk voor gelatine gemaakt van runderen die hun hele leven gras hebben gegeten, je weet wel, buiten in een weiland. Dat ziet er niet alleen gezellig uit, het levert de beste producten op. Dier blij, mens blij.
De wereld van gelatine lijkt nogal zwart wit. Er is hoofdzakelijk gelatine poeder te koop van varkens, geen flauw idee wat die alleseters daadwerkelijk achter hun kiezen hebben, maar ik heb er geen goed gevoel bij, want eerlijk is eerlijk, een dier dat slecht eet, levert slechte producten. Of we regelen gelatine poeder van grasgevoerde runderen. Dát is mijn keuze, omdat ik geloof dat dieren die gezond leven gezonde producten leveren. 
Gelukkig hebben we Puur Mieke en iHerb, deze bedrijven leveren gelatine van de beste kwaliteit voor jouw gezondheid en ik regelde korting voor jou! Ik krijg vaak de vraag of de gelatine van Jacob Hooij goed is. Ik gebruik 'm niet omdat deze niet grasgevoerd is en ook niet biologisch, gen idee wat voor leven de runderen hebben gehad...

-Puur Mieke geeft nieuw geregistreerde klanten 5% korting met code esther5


-Bij Iherb krijg je 15% korting met code VGD305
Verzendkosten zijn gratis boven de 40 euro en de BTW+inklaringskosten zitten daar bij inbegrepen wanneer je voor minder dan €150 besteld.

Wat betreft die keukenhulpjes is het erg handig om een goede voedselthermometer te hebben, dus gebruik niet dat ding uit je huisapotheek ;-) 
Ik kocht de mijne online, ik had nog wat cadeau kaarten van Bol, dus dat was zo gepiept.

Voor het opschuimen van de ingrediënten is een keukenmachine het snelst, dan ben je binnen een paar minuten klaar, een handmixer volstaat ook, duurt zo'n 5-10 minuten en wanneer je een therapeutische bezigheid zoekt dan kan je ook met een garde 7,5 uur lang kloppen.

Welke spullen zijn handig

- bakpapier, liefst ongebleekt zodat je geen chemicaliën loopt te verspreiden in je spekkies

- hoge RVS mengkom

- weegschaal

- handmixer of keukenmachine

- bakblik

 

Ingrediënten voor +/- 20 stuks

- 10 gram gelatine poeder

- 180 ml water

- 100-120 gram ahorn siroop, honing kan ook, al is het verhitten van honing niet zo gezond

 

Optioneel:

- theelepel bietenpoeder voor een leuk roze kleurtje

- kokosrasp om de marshmallows doorheen te rollen

 

Bereiding

Doe 100 ml water in een mengkom en strooi daar de gelatine poeder overheen, laat dit lekker staan. Dit gaat wellen, ofwel bloemen.


Doe 80 ml water in een pannetje met de ahornsiroop en terwijl je wacht totdat het kookt vet je een bakblik in met wat olie/vet en doe je er bakpapier in. Door het vet blijft het bakpapier aan je bakblikje plakken, handig!


Wanneer het water/ahorn mengsel gekookt heeft giet je het in je hoge mengvorm.
Doe de gebloemde gelatine/water mix er bij en mix dit totdat het een fluffy bende is.

Giet het nu snel in je ovenschaal, want anders begint het al op te stijven voordat het je het in de koelkast hebt gezet.

 

Zet het bakblik in de koelkast en wacht 5-6 uur (oh I knoooooooow!!) totdat het goed opgesteven is. Daarna kan je het met een heet mes in stukken snijden en eventueel nog wat verder laten drogen, of bijvoorbeeld door kokosrasp wentelen.

Het is mij gelukt om het een week te bewaren in de koelkast, zodat ik ze mee kon nemen naar een vakantie huisje met open haard, dat was nog lastiger dan 5-6 uur wachten tot dat ze klaar waren.
Maar het was het wachten waard om ze daar bij het vuur te roosteren!

 

Volgende keer ga ik er een theelepeltje kurkumapoeder doorheen doen, dat levert ook een leuk kleurtje op en een opkikker voor het immuunsysteem.

 

 

#kosjer

#zonder meuk

#glutenvrij

#zonder geraffineerde suiker

Reactie plaatsen

Reacties

Peter
2 jaar geleden

Leuk!
Ik dacht dat je met keukenhulpjes twee aapjes bedoelde;-))

Esther
2 jaar geleden

De aapjes mogen de keukenhulpjes bedienen ;-)