Super simpele mayo.

Gepubliceerd op 11 februari 2023 om 08:28
Rating: 5 sterren
2 stemmen

Waarom ik MCT-olie gebruik in mijn favoriete mayo-recept

Het heeft even geduurd voordat ik een mayonaise wist te maken waar ik echt oprecht blij van werd. Dat komt vooral doordat het lastig was een gezonde olie te vinden die:

  • een neutrale smaak heeft,

  • niet stolt in de koelkast,

  • én een romige, smeuïge structuur geeft.

Waarom andere oliën het nét niet zijn:

  • Olijfolie – Echte, pure olijfolie is vaak bitter; milde varianten zijn meestal bewerkt (en dat willen we nou juist niet).

  • Zonnebloemolie – Vrijwel altijd geraffineerd en daarmee een aanslag op je lichaam. Rauwe, onbewerkte zonnebloemolie bevat veel omega-6, wat ontstekingen kan aanjagen. En... hij smaakt gewoon niet lekker.

  • Avocado-olie – Niet altijd onbewerkt, geeft een groene tint. Prima als het goedkoop én overheerlijk zou zijn – maar dat is het dus niet.


En toen... op een zonnige dag:

Beseft ik ineens: ik kan MCT-olie gebruiken!
De beste MCT-olie wordt gemaakt van kokosolie (niet van palmolie!) en bevat middel­lange vetzuurketens (Medium Chain Triglycerides).


Waarom MCT-olie een topkeuze is:

  • Neutrale smaak → Geen overheersende of bittere ondertoon.

  • Smeuïg & stabiel → Blijft vloeibaar en romig, ook in de koelkast.

  • Gezondheidsvoordelen:

    • ✔️ Helpt bij vetverbranding: MCT-olie stimuleert de opname van bloedsuiker in spierweefsel, waardoor het minder snel als vet wordt opgeslagen (1).

    • ✔️ Directe energieboost: MCT’s gaan via de maag direct naar de lever en leveren razendsnel energie zonder je spijsvertering te belasten (2).

    • ✔️ Werkt antibacterieel: MCT’s bestrijden schimmels en bacteriën, waaronder een overgroei van Candida (3).


❤️ Waarom ik fan ben

Omdat het:

  • fantastisch werkt in recepten (én dus ook mayo),

  • de perfecte structuur geeft,

  • lekker neutraal is van smaak,

  • én een rits gezondheidsvoordelen heeft…

…is MCT-olie mijn absolute favoriet in de keuken!

 

Heb je geen MCT olie in huis, maar wel kokosolie dan kan je dat ook een kans geven. Je gebruikt dan wat minder, zie ingrediëntenlijst, en je moet het natuurlijk even smelten van te voren, let op dat je er geen hete olie bij de rest van de ingrediënten doet, want dan krijg je een gebakken ei in plaats van mayo. Ook lekker, maar daar gaat deze masterclass niet over ;-)

Welke spullen zijn handig


Ingrediënten voor 125-150 ml.

 

  • 125 ml MCT-olie (10%korting met code esther10)
    Met MCT-olie weet je zeker dat je mayo niet keihard wordt en je profiteert van alle gezonde eigenschappen van deze olie.
  •  OF
    100 gram nét gesmolten ontgeurde kokosolie 
    (vaak wordt de mayo met gewone kokosolie hard bij mij, bij anderen weer niet, ik heb nog niet ontdekt waar de crux zit, let me know als jij het wél weet!)
  • 1 kakelvers ei, zonder schaal
  • 1-2 gram Real Roots Keltisch zeezout (esther10 = 10% korting!)
  • 10-15 gram mosterd, of meer naar smaak
  • 5-10 ml (vers) citroensap

Bereiding

Wanneer je een staafmixer gebruikt doe je alles in de pot waarin je het wilt bewaren.
Je zet de staafmixer op de bodem van de pot en mixt alles door elkaar totdat het lobbig is. That's it, super simpel.

Proef even of je er meer zout, mosterd of citroensap bij wilt, begin dus met een beetje.

Wanneer je een blender gebruikt knal je alles daar in, wanneer de textuur goed is schep je het over in een glazen bewaarpotje.

 

Houdbaarheid

Bij mij blijft het minimaal 3 weken goed in de koelkast, langer weet ik niet, want ik vind het te lekker om langer te bewaren.

 

Ps. Deze mayo kost je misschien een klein vermogen, maar mayo uit de winkel kost je je gezondheid.
Beter duur en puur, dan goedkoop en ziekmakend.
Je lijf verdient beter dan geraffineerde troep met zaadolie en suiker.

 

Ben je op zoek naar meer gezonde en voedzame gerechten volgens de principes van Weston A. Price, GAPS en het keto dieet? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!

Ik ben Orthomoleculair Therapeut en mijn passie ligt bij voeding, gezondheid en genezing. Met mijn persoonlijke ervaring in GAPS, keto, paleo, raw food, vegan en vegetarisch eten kan ik je suggesties geven om voedingskeuzes te maken voor jouw lichaam.

Volg mij op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van mijn nieuwste recepten en inzichten. Als lid van mijn community krijg je exclusieve toegang tot mijn 'Ortho Esther' Telegram- en Facebook-groepen, waar we samen de kracht van voeding ontdekken en tips, recepten en inspiratie delen. Mis het niet en word vandaag nog lid van mijn community, je bent welkom!




1. Eckel RH. Hanson AS, Chen AY, Berman JN, Yost TJ, Brass EP. Dietary substitution of medium-chain triglycerides improves insulin-mediated glucose metabolism in NIDDM subjects. Diabetes. 1992 May;41(5):641-7

 

2. Van Loo, C. (2022) Echt leven door echt eten, eerste druk, blz. 94

 

3. Dr. Berg, Anti candida and Anti fungal Effects of MCT Oil

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.