Super simpele mayo.

Gepubliceerd op 11 februari 2023 om 08:28
Rating: 5 sterren
2 stemmen

Het heeft even geduurd voordat ik een mayo recept maakte waar ik echt oprecht blij van wordt. Dat komt omdat het niet eenvoudig was een gezonde olie te vinden met een neutrale smaak. Echte pure olijfolie is vaak bitter, de milde variant is vaak bewerkt en dat is nou net niet de bedoeling.
Zonnebloem olie is vrijwel altijd geraffineerd en dus een aanslag op je lichaam. Rauwe onbewerkte zonnebloemolie vind ik vies en bevat nog steeds veel omega 6, die ontstekingen aanjaagt. Avocado olie is ook niet altijd rauw en onbewerkt en geeft een wat groenige tint, dat vind ik niet erg wanneer het goedkoop zou zijn én mega lekker, maar dat vind ik dus niet.

En toen, op een heerlijke zonnige dag bedacht ik mij ineens dat ik MCT olie kan gebruiken!
De beste MCT-olie wordt gemaakt van kokosolie en niet van palmolie en bevat middel lange vetzuurketens (vanuit het Engels afgekort: MCT). 

Enkele voordelen van MCT olie:
- het helpt om af te vallen, MCT-olie zorgt er namelijk voor dat bloedsuikers die in de bloedbaan zitten, eerder in het spierweefsel worden opgenomen en minder snel als lichaamsvet worden opgeslagen (1)

- het geeft snel energie omdat het rechtstreeks van de maag naar de lever wordt getransporteerd. Daardoor komt snel energie vrij, omdat de vertering heel gemakkelijk is (2)

- ze bestrijden schimmels en bacteriën en daarmee ook een overgroei van Candida (3) 

 

En omdat het dus neutraal van smaak is, veel gezondheidsvoordelen heeft, meer dan de 3 die ik opnoem, een prachtige consistentie geeft en behoudt is het mijn absolute favoriet.

Heb je geen MCT olie in huis, maar wel kokosolie dan kan je dat ook een kans geven. Je gebruikt dan wat minder, zie ingrediëntenlijst, en je moet het natuurlijk even smelten van te voren, let op dat je er geen hete olie bij de rest van de ingrediënten doet, want dan krijg je een gebakken ei in plaats van mayo. Ook lekker, maar daar gaat deze masterclass niet over ;-)

Welke spullen zijn handig

- staafmixer of blender

- glazen pot (waar je staafmixer in past)

- weegschaal


Ingrediënten voor 125-150 ml.

 

- 125 ml MCT-olie 
Met MCT-olie weet je zeker dat je mayo niet keihard wordt en je profiteert van alle gezonde eigenschappen van deze olie.

 OF
- 100 gram nét gesmolten ontgeurde kokosolie 
(vaak wordt de mayo met gewone kokosolie hard bij mij, bij anderen weer niet, ik heb nog niet ontdekt waar de crux zit, let me know als jij het wél weet!)


- 1 kakelvers ei, zonder schaal

- 1-2 gram Real Roots Keltisch zeezout (esther10 = 10% korting!)

- 10-15 gram mosterd, of meer naar smaak

- 5-10 ml (vers) citroensap

 

Bereiding

 

Wanneer je een staafmixer gebruikt doe je alles in de pot waarin je het wilt bewaren.
Je zet de staafmixer op de bodem van de pot en mixt alles door elkaar. That's it, super simpel.

Proef even of je er meer mosterd of citroensap bij wilt, begin dus met een beetje.

Wanneer je een blender gebruikt knal je alles daar in, wanneer de textuur goed is schep je het over in een glazen bewaarpotje.

 

Houdbaarheid

 

Bij mij blijft het minimaal 3 weken goed in de koelkast, langer weet ik niet, want ik vind het te lekker om langer te bewaren.

 

 

Ben je op zoek naar meer gezonde en voedzame gerechten volgens de principes van Weston A. Price, GAPS en het keto dieet? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!

Ik ben Orthomoleculair Therapeut en mijn passie ligt bij voeding, gezondheid en genezing. Met mijn persoonlijke ervaring in GAPS, keto, paleo, raw food, vegan en vegetarisch eten kan ik je suggesties geven om voedingskeuzes te maken voor jouw lichaam.

Volg mij op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van mijn nieuwste recepten en inzichten. Als lid van mijn community krijg je exclusieve toegang tot mijn 'Ortho Esther' Telegram- en Facebook-groepen, waar we samen de kracht van voeding ontdekken en tips, recepten en inspiratie delen. Mis het niet en word vandaag nog lid van mijn community, je bent welkom!
1. Eckel RH. Hanson AS, Chen AY, Berman JN, Yost TJ, Brass EP. Dietary substitution of medium-chain triglycerides improves insulin-mediated glucose metabolism in NIDDM subjects. Diabetes. 1992 May;41(5):641-7

 

2. Van Loo, C. (2022) Echt leven door echt eten, eerste druk, blz. 94

 

3. Dr. Berg, Anti candida and Anti fungal Effects of MCT Oil

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.