Zo maak je échte kippenbouillon, puur natuur en super gezond.

Gepubliceerd op 11 april 2023 om 17:15
Rating: 5 sterren
1 stem

Een echte krachtpatser en veelzijdige vriend, veel woorden ga ik er niet aan vuil maken, maar de voordelen van pure, zelf getrokken bouillon zijn bijna ontelbaar.
Je kunt van vrijwel elk dier de botten gebruiken, zorg er voor dat het van dieren afkomstig is die zo gezond als mogelijk geleefd hebben. Hoe beter zij te eten kregen, hoe meer voedingsstoffen er uit die botten getrokken kunnen worden en in jouw holle buis terecht komen ;-)
In onderstaand recept kies ik voor kip. Het is gemakkelijk verkrijgbaar, de meeste supermarkten hebben tegenwoordig biologische kip. Ikzelf eet ongeveer 1 keer per week drumsticks, of kippenvleugels, die botjes bewaar ik in de vriezer totdat ik ze nodig heb. Daarnaast vind ik kippenbotjes mild van smaak en hoeft het niet zo lang te koken als runder botten, ook de geur vind ik aangenamer. Begrijp me niet verkeerd, ik ben groot fan van runder bouillon, maar sinds ik de voordelige, 100% pure en lekkere 'Organic & Grass Fed Bone Broth' van Plent heb ontdekt ga ik niet meer zelf met botten in de weer die ik stiekem nogal vind stinken tijdens het koken...

Tip 1: gebruik code esther10 bij Plent.nl voor 10% korting op die beroemde Bone Broth en heel veel meer!
Tip 2: ben je zwanger en snel misselijk? Voeg dan niks toe qua ui, groenten enzovoorts, dan blijft de geur nog neutraler, of gebruik bovenstaande poeder, dan hoef je helemaal niks te koken en krijg je toch deze superfood binnen.

Tot slot: het leuke is dat deze super food heel eenvoudig zelf te maken is, maar dat je het zo extravagant kan maken als jij zelf wilt, let's go!

Welke spullen zijn handig
-hoge RVS pan met deksel, of een meukvrije emaillen* exemplaar ook met deksel

-eventueel een mes

-eventueel een snijplank

 

Ingrediënten

-kippen botjes, bijvoorbeeld van drumsticks hoe meer botten per liter, hoe krachtiger, een mooie verhouding is 300gram botjes per liter water

-azijn
-gefilterd water 
-Keltisch zeezout (pas achteraf toevoegen!)

 

Optioneel:

-eierschalen voor collageen type I
-groenten(restjes)

-uien, mét (schone) schil
-botjes eerst roosteren kan een diepere smaak opleveren

-kruiden

 

Bereiding

Stap 1:
Weeg je botjes, nee niet die van jezelf, die van de kip! en reken uit hoeveel water je toe gaat voegen, 300 gram per liter. Het moet goed onder water staan.

(Of doe net als ik en reken niks uit maar smijt gewoon in een pan wat je hebt. #ikdoeookmaarwat)

Stap 2:
Voeg het water toe, doe er een eetlepel azijn bij en laat dat minimaal een half uur staan, langer is dikke prima, zet het desnoods in de koelkast wanneer je wat vergeetachtig bent. De azijn zorgt er voor dat de mineralen beter uit de botten getrokken worden en proef je niet. Tenzij je uitschiet, I've been there...

VOEG NOG GEEN ZOUT! DAT DOE JE ACHTERAF ZODAT DE MINERALEN BETER AFGEGEVEN WORDEN. okay ik stop met schreeuwen.

Stap 3:
Je gaat nu dit geheel, met het deksel op de pan, aan de kook gaan brengen op een middel hoog vuur, wanneer het bijna kookt zet je het zachter, zodat het heel rustig suddert en dat laat je zo gaan voor minimaal 3 uur, maar 12 uur of langer is oor prima.  Je wilt geen druk geborrel zien, dat doe je maar op vrijdagmiddag. Houd de deksel er op.

Je kunt ook gelijk bij stap 3 je favoriete groenten er bij knikkeren, niet omdat het moet, maar gewoon omdat het kán. 
Kruiden doe je er pas bij wanneer je het wachten bijna zat bent, die doen beter hun werk wanneer je ze niet meer dan 4 uren kookt.

Check af en toe even hoe het gaat met je bottensoep, of het niet per ongeluk weer te hard is gaan koken bijvoorbeeld. 

Stap 4:
Na 3-48 uur is de zaak klaar. Je hoeft er trouwens niet naast te blijven staan, tenzij je daar blij van wordt natuurlijk, dan vóóral doen.
Je hebt nu een basis bouillon die je op smaak gaat brengen met Keltisch zeezout.

Laat het wat af koelen en zeef er uit wat je er uit wilt hebben. 
Doe de bouillon in glazen potten om in de koelkast te bewaren. Daar blijft het ongeveer een week goed. Of vries het in, in een verpakking naar keuze, mij niet bellen, ik gebruik alles, van Hema bakjes tot glazen flessen (maar niet nokkie vol!).

Bewaar de botten, ze zijn nog een keer te gebruiken!

Stap 5: (optioneel)
Gebruik deze bouillon als basis voor tomaten soep, pompoensoep, champignonsoep en ga zo maar door.

 

 

*niet alle email is meukvrij! Zelfs het bekende merk Le Creuset kan zware metalen bevatten, zoals lood en cadmium

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.