Lang Leve Levertraan!

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 18:10

Vitamine A en D zijn betrokken bij zo ontzettend veel processen in ons lichaam dat je er zeker van wilt zijn genoeg binnen te krijgen. Hoe? Lees snel verder...

Jaren geleden kreeg ik door ondervoeding een zeer slechte vitamine D status, normaal gesproken geef ik niet zo om status, maar wanneer het over vitamientjes gaat verandering ik plots van mening ;-)

 

Anyway, ik was toen al hard op weg een gezondheidsnerd te worden en daarom wilde ik de meest natuurlijke vorm van vitamine D regelen, maar wel uit een potje, gemak dient de mens ;-) 

Ik wist dat de zon mij heel goed kan helpen om natuurlijke vitamine D, maar ik verbrandde destijds altijd als een malle, dus ik wilde niet op 1 paard wedden. En in de herfst, winter en vroege lente is de zon in Nederland nu eenmaal niet krachtig genoeg om onze huid vitamine D aan te laten maken.

 

Daarnaast zijn er natuurlijk voedingsmiddelen die veel vitamine D bevatten zoals vis met graat en al, maar iets in mij heeft geen trek om dat elke dag te eten...

Rauwmelkse producten zoals kefir, kaas, melk en yoghurt zijn ook goede bronnen, maar helaas kan je dat vaak niet even makkelijk kopen of lang bewaren en niet iedereen kan melkproducten goed verteren, zelf wanneer het nog in haar natuurlijke, rauwe, staat verkeerd.

 

Na lekker lang zoeken (vind ik leuk) en lezen leerde ik dat je nooit zomaar vitamine pilletjes moet gaan slikken om verschillende redenen:

-ze bevatten vaak meer ongewenste vulmiddelen dan vitaminen, die je gezondheid niet ten goede doen komen

-de aanwezige vitaminen zijn vaak de goedkope, slecht, of niet opneembare variant

-de meeste vitaminen hebben een wisselwerking met andere vitaminen, supplementeer je er maar een, dan put je de ander uit, we zijn nu eenmaal niet ontworpen om losse vitaminen aangeleverd te krijgen, ons lichaam denkt holistisch ;-)

 

Vitamine D werkt bijvoorbeeld samen met vitamine A, dat betekent dat wanneer je elke dag netjes je vitamine D pilletje neemt, je je vitamine A voorraad langzaamaan uitput. Vitamine A werkt weer samen met vitamine K en ga zo maar door. Goed idee dus om dat eens te laten testen in je bloed!

Om calcium goed op te nemen heb je vitamine D nodig, maar ook magnesium, ook alle mineralen werken samen en raken uit balans wanneer je er maar van 1 een supplementje neemt, het is dus niet zo eenvoudig als even calcium tabletjes eten, want je haalt een hele keten van mineralen én vitaminen uit balans.

 

Het mooiste zou dus zijn om alle micro- en macro nutriënten uit je voeding te halen, zo zijn we immers ontworpen, maar dan is het wel zaak dat we de juiste voeding eten, de inhoud van een zak chips is nu eenmaal niet zo heel voedend én onze darmen moeten in dusdanige staat zijn dat ze de aanwezige nutriënten te verteren én daarna opnemen.

 

En zo kwam ik op het spoor om door middel van het GAPS protocol m'n darmen te gaan helen én daarnaast las ik over gefermenteerde levertraan, eerst stond de gedachte mij tegen, maar voor zover ik na uren lang lezen kon ontdekken is er geen ander natuurlijk middel uit een potje wat een hogere dosering natuurlijke vitamine D bevat, wauw, daar wilde ik alles van weten! En dus deed ik in 2015 mijn eerste aanschaf, kindlief van destijds bijna 3 mocht eerst proeven haha, aangezien hij geen enkele gedachte of conditionering had bij dit goedje at hij het zonder problemen op. En vroeg om meer...

Toen was ik aan de beurt, omdat ik allerlei gruwel verhalen gelezen en gehoord had zaten mijn gedachten en onbewuste overtuigingen aanvankelijk flink in de weg. En ergens had dat een voordeel, omdat net nu dus mee bleek te vallen. Kijk lekker is anders, maar een paar keer per week een lepeltje niet zulk vreselijk lekker spul eten, wat wél vol zit met gezondheid ga ik niet moeilijk over doen.

 

Maar wat ik belangrijker vind dan de meevallende smaak, is het feit dat ik binnen een maand geen tandpijn meer had en na 36 maanden niet gemenstrueerd te hebben, mijn cyclus weer op gang kwam! Ik had ook een aantal andere aanpassingen gedaan, daar schrijf ik ook nog een keer een blog over, maar de resultaten liegen er niet om.

 

Waarom kies ik na al die jaren nog steeds voor het product van familiebedrijf Green Pasture van Dave en Barbara Wetzel?

 

Omdat ik ga voor zo natuurlijk mogelijk. Ik heb nog geen ander merk kunnen vinden die:

-de rauwe levertraan fermenteert zodat er geen toegevoegde conserveermiddelen nodig zijn

-daarnaast rauw blijft, dat wil ik omdat het verhitten van de aanwezige Omega 3 een slecht effect heeft, namelijk oxidatie

-het mengt met rauwe geconcentreerde grasgevoerde boterolie wat een zeer gunstige synergie oplevert met de rauwe levertraan door de aanwezigheid van vitamine K

-een klein beetje silica toevoegt waardoor het heel gemakkelijk in te nemen is en zich niet door je mond verspreidt. Silica komt in de natuur voor als verbinding tussen silicium en zuurstof, daar kan ik prima mee leven ;-)

 

Eigenlijk is het dus geen supplement maar een volwaardig voedingsmiddel, wat in oude culturen ook door mensen werd gemaakt en nu dus online in potjes verkrijgbaar is. Super fijn dat we zelf niet die levers uit de kabeljauw hoeven te pulken om ze vervolgens in de keuken te laten fermenteren ;-)

Er zijn een paar merken die ook rauwe levertraan verkopen, maar daar wordt veelal (synthetische) vitamine E  en/of aroma aan toegevoegd om het langer houdbaar te maken, het nadeel voor mijzelf is dat ik die olie niet doorgeslikt krijg, het blijft in m'n mond "hangen" omdat het vloeibaar is en dat staat mij nogal tegen, ik ga voor hap slik weg en dat gaat perfect met de mix van Green Pasture, ik wil niks anders meer!
Met code esther10 krijg je 10% korting op alle losse artikelen van Green Pasture bij Plent.nl, er zijn verschillende items van dit merk verkrijgbaar, maar ik kies zelf voor de mix van gefermenteerde rauwe levertraan met rauwe boterolie: mix van Green Pasture
Uiteraard is deze mix ook in capsules verkrijgbaar, maar ook in de smaken: kaneel en chocolade.

 

 

Ben je op zoek naar meer informatie over de principes van Weston A. Price? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!

Ik ben Orthomoleculair Therapeut en mijn passie ligt bij voeding, gezondheid en genezing. Met mijn persoonlijke ervaring in GAPS, keto, paleo, raw food, vegan en vegetarisch eten kan ik je suggesties geven om voedingskeuzes te maken voor jouw lichaam.

Volg mij op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van mijn nieuwste recepten en inzichten. Als lid van mijn community krijg je exclusieve toegang tot mijn 'Ortho Esther' Telegram- en Facebook-groepen, waar we samen de kracht van voeding ontdekken en tips, recepten en inspiratie delen. Mis het niet en word vandaag nog lid van mijn community, je bent welkom!