Waarom Green Pasture levertraan en geen visolie?

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 18:10

Laatste update: 2 juli 2024

Vitamine A en D zijn betrokken bij zo ontzettend veel processen in ons lichaam dat je er zeker van wilt zijn daar ruim voldoende van binnen te krijgen. Hoe? Lees snel verder...

Jaren geleden kreeg ik door ondervoeding (jarenlang vegan gegeten!) een zeer slechte vitamine D status. Het ging ook niet zo lekker met m'n inname van goede vetzuren. Normaal gesproken geef ik trouwens niet zo om status, maar wanneer het om vitamientjes gaat, dan verander ik plotseling van mening ;-)

 

Ik was toen, na de geboorte van m'n oudste zoon, al hard op weg een doorgewinterde gezondheidsnerd te worden, type groene smoothie, je kent het wel. 

Ik wist dat de zon mij heel goed zou kunnen helpen om natuurlijke vitamine D aan te maken, maar ik verbrandde destijds altijd als een malle (hallo vitamine A gebrek!), dus ik wilde niet op 1 paard wedden. En in de herfst, winter en vroege lente is de zon in Nederland nu eenmaal niet krachtig genoeg en maakt onze huid vrijwel geen vitamine D aan.

 

Daarnaast zijn er natuurlijk voedingsmiddelen die veel vitamine D bevatten zoals vis met graat en al, krijg je er ook gelijk wat essentiële vetzuren in zoals EPA en DHA, maar iets in mij heeft geen zin om elke dag op sardines te gaan knagen...ik houd van een milde smaak. En daarom heb ik helaas een poosje geraffineerde visolie capsules genomen, dat zou ik nu nóóit meer doen, lees er in deze blog waarom.

Rauwmelkse producten zoals kefir, kaas, melk en yoghurt zijn trouwens ook goede bronnen van vitamine D, maar helaas is dat niet voor iedereen even makkelijk verkrijgbaar.

 

Na lekker lang zoeken om álles te weten te komen over de meest natuurlijke vorm van vitamine D, leerde ik dat je nooit zomaar lukraak vitamine pilletjes moet gaan slikken om verschillende redenen:
-ze zijn 99% van de tijd synthetisch, in een fabriek gemaakt, in plaats van door Moeder Natuur

-ze bevatten vaak meer ongewenste vulmiddelen dan vitaminen, die je gezondheid niet ten goede doen komen

-de aanwezige vitaminen zijn vaak de goedkope, slecht, of niet opneembare variant

-de meesten bieden alleen losse vitaminen, maar bijna alle vitaminen hebben een wisselwerking met elkaar en met mineralen, supplementeer je er maar een, dan put je de ander uit, of je neemt het niet goed op. We zijn nu eenmaal niet ontworpen om losse vitaminen aangeleverd te krijgen, ons lichaam denkt holistisch ;-)
Nu wij nog...

 

Vitamine D werkt 1 op 1 samen met vitamine A, dat betekent in het kort dat wanneer jij elke dag netjes je fabrieksvitamine D pilletje neemt, jij je vitamine A voorraad langzaamaan uitput. Vitamine D werkt ook samen met vitamine K2, samen zijn deze 3 een zeer krachtig middel tegen tandbederf! 
Volgens het onderzoek van Dr. Weston A. Price vullen levertraan en boterolie elkaar perfect aan voor een evenwichtige inname van essentiële vetzuren. Boterolie is geconcentreerd met arachidonzuur (AA), een omega-6 vetzuur, terwijl levertraan overvloedig is in eicosapentaeenzuur (EPA), een omega-3 vetzuur. De verzadigde vetzuren in boterolie helpen ook om de onverzadigde vetzuren in levertraan efficiënter te benutten. Bovendien biedt boterolie een breed scala aan belangrijke chinonen, waaronder vitamine K2, E en co-enzym Q10, terwijl levertraan rijk is aan vitamine A en D. Lees ook eens mijn uitgebreide blog lezen over vitamine A en waarom ik tijdens mijn zwangerschap juist heel veel daar van binnen wilde krijgen.

Om vitamine D goed op te nemen heb je ook magnesium nodig. Ook alle mineralen werken samen en raken uit balans wanneer je er maar van 1 een supplementje neemt, het is dus niet zo eenvoudig als even een magnesium tabletje slikken, want je haalt een hele keten van mineralen én vitaminen uit balans. Daarom neem ik zelf alleen supplementen op basis van volwaardige, geconcentreerde voeding, je leest in deze blog precies welke supplementen ik en mijn kinderen nemen. (mét kortingscodes!)

 

Het mooiste zou dus zijn om alle micro- en macro nutriënten uit je voeding te halen, zo zijn we immers ontworpen, maar dan is het wel zaak dat we de juiste voeding eten, de inhoud van een zak chips is nu eenmaal niet zo heel voedend én onze darmen moeten in dusdanige staat zijn dat ze de voeding kunnen verteren én daarna de nutriënten er uit opnemen.

 

En zo kwam ik op het spoor om door middel van het GAPS protocol m'n darmen te gaan helen, daarnaast las ik over gefermenteerde levertraan, eerst stond de gedachte mij tegen, maar voor zover ik na uren lang lezen kon ontdekken is er geen ander natuurlijk middel uit een potje wat een hogere dosering natuurlijke vitamine D bevat dan de levertraan van Green Pasture. Wauw, daar wilde ik alles van weten!

Reguliere levertraan en visolie verliest helaas de meeste voedingsstoffen door het bewerkingsproces tijdens de productie. De vitamine D en soms ook A wordt er dan in synthetisch vorm weer aan toegevoegd. Terwijl visolie wordt verkregen uit restproducten van vette vis en onderhevig is aan ruwe bewerkingen, behoudt gefermenteerde levertraan essentiële voedingsstoffen, maar dan op een zachte manier. In tegenstelling tot visolie, die wordt blootgesteld aan hitte, druk en chemische processen, behoudt gefermenteerde levertraan zijn waardevolle vitaminen, inclusief vitamine A, D, E, K2 en omega-3 vetzuren, dankzij het natuurlijke fermentatieproces. Kortom, een gefermenteerde levertraan biedt een potje vol gezondheid, met alle voordelen die Moeder Natuur te bieden heeft. Gelukkig behoudt gefermenteerde levertraan dus al the good stuff, zonder dat het bewerkt, geraffineerd en aan geknutseld is! Denk aan goodies als jodium, fosfor, vitamine A, vitamine D en omega-3 vetzuren.

Belangrijkste voordelen van gefermenteerde levertraan:
-gemaakt van wilde kabeljauw
-optimale verhouding van vetoplosbare vitamines A en D
-volledig spectrum van omega-3-vetzuren
-de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen wordt verbeterd door fermentatie
-niet verwarmd om de integriteit van de voedingsstoffen te behouden
-regelmatig getest op zuiverheid
-ondersteunt de gezondheid van de hersenen
-ondersteunt het immuunsysteem
-ondersteunt het gezichtsvermogen en de ooggezondheid
-ondersteunt een goede mondgezondheid
-ondersteunt de gezondheid van het hart

Genoeg redenen dus en daarom deed ik in 2015 mijn eerste aanschaf van rauwe gefermenteerde levertraan. Kindlief van destijds bijna 3 mocht eerst proeven haha, loeder moeder die ik kan zijn. Maar aangezien hij geen enkele gedachte of conditionering had bij dit goedje, at hij het zonder problemen op. En vroeg om meer...

Toen was ik aan de beurt, omdat ik allerlei gruwel verhalen had gelezen en gehoord zaten mijn gedachten en onbewuste overtuigingen aanvankelijk flink in de weg. En ergens had dat een voordeel, omdat het dus heel erg mee bleek te vallen. Kijk lekker is anders, tenzij je 2 eetlepels ahornsiroop en 1 eetlepel cacaopoeder door een pot levertraan heen roert. Elke een lepeltje niet zulk vreselijk lekker spul eten, wat wél vol zit met gezondheid ga ik niet moeilijk over doen.

 

Maar wat ik belangrijker vind dan de smaak, die dus heel erg meeviel, is het feit dat ik binnen een maand geen tandpijn meer had. Ook kwam mijn cyclus weer op gang kwam! Door mezelf uit te mergelen op een plantaardig dieet en volop borstvoeding te geven ging mijn lichaam in staking, geen ovulatie, simpelweg onvruchtbaar... Dit duurde 36 maanden, 6 weken nadat ik begonnen was met de Green Pasture levertraan had ik weer een eisprong, hoera, want ik wilde (ooit) nog een baby! Ik had ook een aantal andere aanpassingen gedaan qua supplementen, daar lees je (onderaan) in deze blog over, de resultaten liegen er niet om.

 

Waarom kies ik na al die jaren nog steeds voor het product van familiebedrijf Green Pasture van Dave en Barbara Wetzel?
En niet voor een populair merk wat altijd wel ergens in de uitverkoop lijkt te zijn?

 

Omdat ik ga voor zo natuurlijk mogelijk. Ik heb nog geen ander merk kunnen vinden die deze combi aanbiedt:

-de rauwe levertraan fermenteert zodat er geen toegevoegde conserveermiddelen nodig zijn

-daarnaast rauw blijft, dat wil ik omdat het verhitten van visolie de aanwezige Omega 3 laat bederven door oxidatie

-het mengt met rauwe geconcentreerde grasgevoerde boterolie wat een zeer gunstige synergie oplevert met de rauwe levertraan door de aanwezigheid van vitamine K2 uit de boterolie

-geen synthetische vitaminen toevoegt

 

Eigenlijk is het geen supplement maar een volwaardig voedingsmiddel, wat in oude culturen ook door mensen werd gemaakt en nu dus online in potjes verkrijgbaar is. Super fijn dat we zelf niet die levers uit de kabeljauw hoeven te pulken om ze vervolgens in de keuken te laten fermenteren ;-)

Er zijn een paar andere merken die ook rauwe levertraan verkopen en in Nederland leverbaar zijn (Dropi, Rosita, Armorica) maar daar wordt veelal (synthetische) vitamine E  en/of aroma aan toegevoegd om het langer houdbaar te maken, het nadeel voor mijzelf is dat ik die olie niet doorgeslikt krijg, het blijft in m'n mond "hangen" omdat het vloeibaar is en dat staat mij nogal tegen, ik ga voor hap slik weg en dat gaat perfect met de mix van Green Pasture, ik wil niks anders meer!

Deze mix is er zowel in capsule vorm als in een soort gel die makkelijk doorslikt.
Met korting verkrijgbaar bij zowel Real Roots als Plent!
Met code esther10 krijg je 10% korting op het gehele assortiment van Real Roots, dus naast de gel en capsules van Green Pasture ook de orgaansupplementen van Real Roots zelf!
Met code esther10 krijg je 10% korting op alle losse potten van Green Pasture bij Plent.nl, er zijn verschillende items van dit merk verkrijgbaar bij Plent, maar ik kies zelf voor de mix van gefermenteerde rauwe levertraan met rauwe boterolie: mix van Green Pasture.
Uiteraard is deze mix ook in capsules verkrijgbaar, maar ook in de smaken: kaneel en chocolade.

Maar Esther, ik heb nu levertraan van Mollers (of Lovitran, Jacob Hooij, Lucovitaal etc.) wat is daar mis mee?
Ten eerste: deze merken, en alle andere, zijn geraffineerd en onder hoge druk en/of hoge temperatuur gemaakt.
Zoals ik al schreef zorgt hitte er voor dat de zeer kwetsbare omega 3 gaat oxideren, ik wil persoonlijk geen roestende levertraan of visolie aan mijn kinderen of mijzelf geven!
Mollers lijkt de beste naam te hebben, ze zijn in ieder geval altijd wel ergens in de aanbieding. Dat alleen al mag er voor zorgen dat jij je achter je oren gaat krabben, want waarom kan een keten die panden, personeel en een dik marketing budget moet betalen ook nog eens belachelijke kortingen geven op producen van andere bedrijven?

Je snapt 'm wel, dat kan alleen wanneer de grondstoffen bijzonder cheap zijn.
Ik heb in oktober 2022 een uitgebreide emailwisseling gehad met Mollers, de mensen die mij kennen weten dat ik een producent eerst volledig doorzaag voordat ik een product aanbeveel aan mijn geliefden. De zeer vriendelijke dame van de klantenservice van Mollers was aanvankelijk erg in haar nopjes met mijn diepgaande interesse en deed erg haar best om al mijn vragen te beantwoorden, geen slecht woord over haar! Uiteindelijk werd mij zelfs een zakelijke samenwerking aangeboden...
Op mijn vraag of het klopt dat er synthetische vitamine A en D wordt toegevoegd aan hun producten is het antwoord: ja. Ja dat doen wij (Mollers) omdat tijdens het productieproces veel vitamine A en D verloren gaat. Sorry? Wát doen jullie dan met die olie waardoor dit gebeurd?! Daar heb ik nooit antwoord op gekregen...

Tevens kon niemand mij weerleggen dat de kabeljauwlevers onder hoge temperatuur verwerkt worden, zoals op YouTube is te zien, ik wist al genoeg, het was slechts de bevestiging dat het absoluut geen top product is. Mijn ziel kan niet slapen wanneer ik wéét dat een product zo gesloopt is dat er bijna niks van de oorsprong over is gebleven, daar wil ik voor geen goud geld aan verdienen, dus die samenwerking heb ik afgeslagen...


Bedankt voor het lezen, heb je vragen? Stel ze via Instagram!


Veel Gestelde Vragen

 

Vraag:
Welke smaak levertraan geef jij?
Antwoord:
Ik koop altijd "naturel" en meng daar 2 eetlepels honing of ahornsiroop door met 1 eetlepel cacaopoeder die laag in cadmium is (10% korting bij Plent.nl met code esther10)


Vraag:
Hoe geef ik de levertraan aan mijn baby?
Antwoord: 
Ik gaf de levertraan vanaf een theelepeltje.


Vraag:
Hoe geef ik de levertraan aan m'n dreumes, peuter, kleuter?

Antwoord:
Mijn koters en die van de meeste vriendinnen eten zonder problemen de levertraan vanaf een lepeltje.
Capsules slikten ze vanaf 1,5 jaar door. Ik zeg niet dat jij dit moet doen, maar dat er dus (legio) kinderen zijn die zonder problemen levertraan achter over tikken of capsules door kunnen slikken, net zo goed als dat ze een stukje rauwe wortel doorslikken.
Veel moeders hebben succes met het maken van smoothies, daar kan je van alles in verstoppen en dus ook de genoemde supplementen. 
Lees ook even mijn blog over kinderen en supplementen, daar staan nog meer tips.

 

Vraag:
Er zit boterolie in de levertraan/boterolie mix, maar ik/kind kan niet tegen melk.
Antwoord:
Vanwege wetgeving is het verplicht te vermelden dat er melk in zit. Dit echter nogal kort door de bocht, want melk bestaat uit 3 verschillende macro ingrediënten, namelijk: lactose, eiwitten en vet. Sommige mensen reageren niet goed op lactose en/of eiwitten. Het gaat dan vaak om supermarkt zuivel! Rauwe zuivel levert doorgaans veel minder klachten, omdat het nog in z'n oorspronkelijke staat is, zoals God het bedacht heeft en niet wat melkfabrieken er van gemaakt hebben.
Wat er in de levertraanmix zit is enkel het vet van rauwe melk, de rest is er door het centrifuge proces uitgeslingerd.
Vet is geen bekende allergeen.
Sinds 2015 heb ik van slechts 1 persoon mogen vernemen dat hij niet goed reageerde op deze mix, maar dat had níet met de boterolie te maken.
Wil je toch de boterolie vermijden kies dan voor de variant waar enkel levertraan in zit, ook daar krijg je met code esther10 bij Plent.nl 10% korting op.

 

Ben je op zoek naar meer informatie over de principes van Weston A. Price? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!

Ik ben Orthomoleculair Therapeut en mijn passie ligt bij voeding, gezondheid en genezing. Met mijn persoonlijke ervaring in GAPS, keto, paleo, raw food, vegan en vegetarisch eten kan ik je suggesties geven om voedingskeuzes te maken voor jouw lichaam.

Volg mij op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van mijn nieuwste recepten en inzichten. Als lid van mijn community krijg je exclusieve toegang tot mijn 'Ortho Esther' Telegram- en Facebook-groepen, waar we samen de kracht van voeding ontdekken en tips, recepten en inspiratie delen. Mis het niet en word vandaag nog lid van mijn community, je bent welkom!