Bone Broth: De Basics & 3 hippe recepten die jij aan je gezin wilt geven!

Gepubliceerd op 11 september 2024 om 11:21

Bone broth, of bottenbouillon, is een van de gezondste bouillons die je kunt maken en tegelijkertijd is de goedkoopste superfood die je maar kunt vinden! Het zit boordevol mineralen, collageen, aminozuren, gelatine en andere essentiële voedingsstoffen. Deze nutriënten helpen bij het ondersteunen van de gezondheid van je gewrichten, huid, darmen en immuunsysteem. 

Wat maakt dit basis recept speciaal?
Je kunt het natuurlijk gebruiken in soepen, sauzen en stoofpotjes, maar ik ga je 3 super leuke receptjes geven die het jou heel leuk en gemakkelijk gaan maken om deze gezondheidselixer aan je geliefden te geven! Scroll naar beneden voor de recepten van een gezonde seasoning, gummies en bone broth chocolademelk!

Welke spullen zijn handig voor het basisrecept? 
- glazen potten of flessen
- zeef
- meukvrije multicooker of meukvrije pan (RVS, emaille van Riess)
Een multicooker is geweldig voor het maken van bouillon, omdat het zowel de snelkookstand voor snelle bereiding als de slowcookstand voor een diepere smaakontwikkeling combineert. Bij de snelle bereiding ontwikkelt er minder histamine, dat is zeer gunstig voor mensen die daar gevoelig voor zijn! Het is essentieel dat je een variant hebt die geen coating zoals Teflon bevat. RVS is het meest veilig, de InstantPot (= een merk multicooker) uit deze link voldoet daar aan.


Ingrediënten:
Je kunt het zo simpel en zo uitgebreid mogelijk doen als jij wilt, je kan starten met enkel water en botten, dit werkt het beste voor 2 van de recepten die ik je straks ga geven. Maar gebruik vooral ook je eigen fantasie en onthoud: je hebt van niemand toestemming nodig om andere ingrediënten te kiezen of sommigen weg te laten.
Ik herhaal😉voor de 2 zoete gerechtjes gebruik je enkel botten en water.



Onderstaande verhoudingen zijn voor deze 5.7 liter multicooker.

  • 1,5 - 2 kg grasgevoerde runderbotten  (zoals schenkel, mergpijp, en ossenstaart)
    Te koop bij Vlees van Ons, Robert levert ons een fantastische kwaliteit rundvlees, gebruik code esther10 voor 10% korting op je eerste bestelling!

    OPTIONEEL en ideaal voor wanneer je het door hartige gerechten gaat doen:
  • 2 el grof Keltisch zeezout
    Te koop bij Real Roots met 10% korting, gebruik code esther10
  • 2 el rauwe azijn
  • 2 grote wortels, grof gehakt
  • 2 stengels bleekselderij, grof gehakt
  • 1 grote ui, grof gehakt
  • 4 teentjes knoflook, geplet
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el gevriesdroogde lever, dé multivitamine van moeder natuur
    Te koop bij Real Roots met 10% korting, gebruik code esther10
  • gefilterd water (voldoende om de pan of Instantpot te vullen)


Bereidingswijzen:

Optioneel, maar alleen wanneer je het als basis voor hartige gerechten gaat gebruiken: bereid de botten voor. Leg de runderbotten in een grote braadslee en rooster ze gedurende 30 minuten op 200°C. Dit verbetert de smaak van de hartige bouillon.

Bereiding op snelkook stand, 2-3 uur
Doe de (geroosterde) botten in de multicooker. Voeg de appelazijn toe en vul helemaal af met water. Laat dit 30-60 minuten staan zodat de azijn zijn werk kan doen om de mineralen beter uit de botten te laten trekken.

Voeg groenten en kruiden toe: Doe de wortels, selderij, ui, knoflook en laurierblaadjes in de multicooker. Zet hem op de 'pressure cook' stand en daarna op 'high pressure' voor 2 uur. Denk er aan om eerst de lucht op je gemak te laten ontsnappen.

Voeg de gevriesdroogde lever toe: Voeg nu de leverpoeder toe, het hoeft niet mee te koken! 

Zeef en serveer: Zeef de bouillon om de botten en groenten te verwijderen. Voeg Keltisch zeezout naar smaak toe. Bewaar de bouillon in de koelkast (tot een week) of vries in voor later gebruik.

 

Nu is de instantpot een snelkookpan, maar toch kan je 'm (om welke reden dan ook, bijvoorbeeld omdat je 'm 's nachts aan wilt zetten, omdat je overdag geen tijd hebt voor de snelkookstand) gebruiken als slowcooker.

Bereiding op slowcook stand, 12-48 uur
Doe de (geroosterde) botten in de multicooker. Voeg de appelazijn toe en vul helemaal af met water. Laat dit 30-60 minuten staan zodat de azijn zijn werk kan doen om de mineralen beter uit de botten te laten trekken.

Voeg groenten en kruiden toe: Doe de wortels, selderij, ui, knoflook en laurierblaadjes in de multicooker. Zet hem op de 'slow cook' stand, daarna op 'normal' en stel 'm dan in op de gewenste tijd. Voor een intensere smaak en meer voedingsstoffen kun je de bouillon 24-48 uur laten trekken.

Voeg de gevriesdroogde runderlever toe: Voeg gedurende de laatste 30 minuten, of helemaal aan het einde van het proces, lever toe. 

Zeef en serveer: Zeef de bouillon om de botten en groenten te verwijderen. Voeg Keltisch zeezout naar smaak toe. Bewaar de bouillon in de koelkast (tot een week) of vries in voor later gebruik.



Bereiding in een pan, 12-24 uur

Doe de (geroosterde) botten in een pan van ongeveer 6 liter, of reken zelf de verhouding botten en water om wanneer je een kleinere of grotere pan gebruikt. Houd ongeveer 300 gram botten per liter water aan. Voeg de appelazijn toe en vul helemaal af met water. Laat dit 30-60 minuten staan zodat de azijn zijn werk kan doen om de mineralen beter uit de botten te laten trekken.

Voeg groenten en kruiden toe: Doe de wortels, selderij, ui, knoflook en laurierblaadjes in de pan. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag, en laat het minimaal 12 uur sudderen. Voor een intensere smaak en meer voedingsstoffen kun je de bouillon 24-48 uur laten trekken.

Voeg de gevriesdroogde lever toe: Voeg gedurende de laatste 30 minuten van het koken het gevriesdroogde leverpoeder toe.

Zeef en serveer: Zeef de bouillon om de botten en groenten te verwijderen. Voeg Keltisch zeezout naar smaak toe. Bewaar de bouillon in de koelkast (tot een week) of vries in voor later gebruik.

En dan het extra recept!

Recept voor Bone Broth Gummies 

De ideale manier om kinderen gezond te laten snoepen!

Ingrediënten:

  1. Verwarm de 250 ml bone broth zachtjes in een kleine steelpan totdat deze net warm is, maar niet kookt.

  2. Strooi langzaam de 30 gram gelatinepoeder over de warme bouillon terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen. Blijf roeren totdat de gelatine volledig is opgelost.

  3. Voeg de 120 ml fruitpuree toe, koel af tot handwarm en voeg de honing of ahornsiroop (15-30 ml, naar smaak) toe aan het mengsel. Roer goed door tot alles goed gemengd is.

  4. Giet het mengsel voorzichtig in een glazen schaaltje of siliconen gummy vormpjes. Tik de vormpjes een paar keer zachtjes op het aanrecht om luchtbellen te verwijderen.

  5. Zet dit in de koelkast en laat ze minimaal 2 uur opstijven, of totdat de gummies stevig zijn geworden.

  6. Haal de gummies uit de vormpjes, of snijd ze in stukken wanneer je het in een schaal hebt gedaan en bewaar ze in een afgesloten bakje in de koelkast. Ze blijven ongeveer een week goed!


Bone Broth Chocolademelk Recept

Met dit recept combineer je de rijke voedingsstoffen van bone broth met de heerlijke smaak van chocolademelk, zonder dat je huisgenoten de bouillon proeven, perfect voor een warme opkikker!

      Ingrediënten voor 2 mokken

  1. Doe de bone broth en melk in een steelpan en verwarm op laag vuur, laat de rauwe melk niet koken, want dan maak je 'm kapot. Houd de temperatuur het liefst onder de 42 graden, dan blijven alle enzymen, B vitaminen en andere gunstige nutriënten intact.

  2. Voeg het cacaopoeder, honing of ahornsiroop, en vanille-extract toe aan de pan. Klop met een garde of een melkopschuimer tot alles goed gemengd is.

  3. Voeg een snufje vanille, Keltisch zeezout, kaneel of cayennepeper toe. Roer goed door en proef. Pas de zoetheid of kruidigheid aan naar eigen smaak.

  4. Giet de warme chocolademelk in een mok en geniet direct van deze voedzame en romige traktatie.

  5. Verwen jezelf eens extra met deze gezonde marshmallows!

Met dit recept combineer je de rijke voedingsstoffen van bone broth met de heerlijke smaak van chocolademelk. Perfect voor een winterse opkikker

 

Eenvoudige Seasoning met Keltisch Zeezout en Gevriesdroogde Runderlever


Deze eenvoudige mix zorgt voor een subtiele hartige smaak, zonder dat de lever overheerst en maakt het makkelijk om de seasoning aan allerlei gerechten toe te voegen. Onderstaande mix past precies in de zoutstrooier 'citronhaj' van de Ikea.

Ingrediënten:

  • 75 g fijn Keltisch zeezout 
  • 6 capsules runderlever, orgaanmix, of doe eens wild en stop er testikel in, voor een 'roasted nuts' smaakje, ook met 10% korting te koop bij Real Roots
  • 1 eetlepel gerookte paprika poeder
  • 1/4 theelepel gemalen peper

    Benodigdheden
  • glazen zoutstrooier 100 ml (citronhaj van Ikea is ook precies de goede maat)
  • trechter om het makkelijk in de zoutstrooier te gieten

    Bereidingswijze:
  1. Meng de Ingrediënten: Doe alle ingrediënten in een kom en roer goed door, zodat alles gelijkmatig gemengd is.

  2. Opslaan: Bewaar de kruidenmix in een glazen zoutstrooier, giet het met de trechter er in

  3. Gebruik: Strooi de seasoning over je favoriete gerechten zoals popcorn, vlees, groenten, of natuurlijk je bottenbouillon, voor een extra boost aan smaak en voedingsstoffen.


    Eenvoudig recept voor vleesbouillon (is geen bottenbouillon!)

    Ingrediënten

    • 500 g soepvlees (bijv. sukade of schenkel zonder bot)
    • 1,5 liter water
    • 1 ui, in grove stukken
    • 1 wortel, in plakjes
    • 1 stengel bleekselderij, in stukken
    • 2 teentjes knoflook, geplet
    • 1 laurierblaadje
    • 3 takjes tijm of peterselie
    • Keltische zeezout en peper naar smaak

    Bereiding – Traditionele manier (op het fornuis)

    1.Doe het vlees in een pan met koud water en breng het langzaam aan de kook. Schep eventueel schuim af.
    2. Voeg de ui, wortel, bleekselderij, knoflook, laurier en tijm toe. Laat op laag vuur 1,5 tot 2 uur zachtjes pruttelen.
    3. Haal het vlees eruit en gebruik het voor een ander gerecht of trek het uit elkaar voor in de soep.
    4. Zeef de bouillon en breng op smaak met zout en peper.

  4. Bereiding – Instant Pot

    1. Doe alle ingrediënten in de Instant Pot en voeg 1,5 liter water toe.
    2. Sluit de deksel en zet het ventiel op Sealing
    3. Kies de "Soup/Broth" stand of stel handmatig 45 minuten op hoge druk (High Pressure) in.
    4. Laat de druk natuurlijk aflopen (duurt ongeveer 15-20 minuten), daarna kun je het ventiel handmatig ontluchten.
    5. Zeef de bouillon en breng op smaak met zout en peper.
  5. Gebruik de bouillon direct of bewaar deze maximaal 7 dagen in de koelkast of tot 3 maanden in de vriezer. 😊🍲

 

Ben je op zoek naar meer info over de principes van Weston A. Price, natuurlijke supplementen, GAPS, het keto dieet en meer? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!

Met een achtergrond als Orthomoleculair Therapeut en een passie voor voeding, gezondheid en natuurlijke genezing kun je bij mij terecht voor exclusieve consulten! Met mijn persoonlijke ervaring in GAPS, keto, WAPF, prometabolisch leven, paleo, raw food, vegan en vegetarisch eten kan ik je suggesties geven om keuzes te maken voor jouw lichaam.

Volg mij op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van de nieuwste recepten, inzichten en kortingscodes. Als lid van mijn community krijg je exclusieve toegang tot de ‘Ortho Esther’ Telegram– en Facebook-groepen, waar we samen de kracht van voeding ontdekken en tips, recepten en inspiratie delen. Mis het niet en word vandaag nog lid van de community, je bent welkom!