Mijn anti stress hacks, een kwetsbaar verslag voor jou.

Gepubliceerd op 15 juni 2024 om 12:18

Deze blog is niet geschreven als protocol voor jou, maar als inkijk in mijn leven en ter inspiratie, haal er uit wat jij kan en wil toepassen en ga jezelf niet iets opleggen omdat ik nu eenmaal een stappenplan voor mezelf heb gemaakt.

Mijn duistere nachten.

In de afgelopen 12 jaar heb ik 9 nachten doorgeslapen. Ik wil niet zeggen dat ik áltijd een keer wakker lig, want woorden hebben kracht, maar ik zie een patroon 😉. Toch kies ik er voor om vertrouwen te blijven houden dat ik ooit weer lekker ga slapen en uitgerust wakker word (op een zelfvoorzienend landgoed).

De afgelopen weken overvalt me, ergens midden in de nacht, een gevoel van diepe wanhoop. Het is al weer een paar jaar geleden dat dat ook een poos gebeurde. Geen idee hoe laat ik precies wakker word, ik heb heel bewust geen wekker, telefoon, horloge of wat dan ook op m’n slaapkamer. Ik lig daar “gewoon” in diepe duisternis met dubbele gordijnen voor de ramen én een slaapmasker op m’n hoofd. Ik word wakker omdat ik moet plassen, stap uit bed en inééns is daar dan een diepe poel van angst omringd met die onverwachte wanhoop.

Met mijn hoofd stel ik mezelf gerust, door te zeggen dat ik veilig ben en alles goed komt. 
Met mijn lijf stel ik mijzelf gerust door mijzelf te omarmen alsof m’n leven er van af hangt.

Dankzij Geertje Haak heb ik geleerd om deze Havening Techniques op mezelf toe te passen, handelingen om jezelf fysieke troost te geven.
Zo snel als mogelijk (want er moet toch geplast worden) schiet ik bibberend terug onder de dekens. Ik voel me klein en prop wat kussens tegen me aan, terwijl ik visualiseer dat ik als baby, veilig geborgen tussen m’n ouders in lig, in de oksel van m’n moeder. Dat is vroegâh nooit gebeurd, maar hey, in gedachten kan ik mezelf met terugwerkende kracht alles geven wat ik nodig had 😉 Ik heb dit geleerd tijdens een heel mooie Unstuck sessie met Marinka Bil.


En nu even heel eerlijk, dít zijn dus de momenten dat ik iets warms met borsthaar erg zou kunnen waarderen. M’n hoofd tegen een sterke standvastige schouder kunnen leggen en mogen genieten van de kracht van een Man, zodat de strijdster in mij even kan rusten…
Maar in dit soort momenten ga ik ook in gedachten naar een situatie die voor mij heel veilig voelt. Ik had onlangs een sessie met Bianca Koet waarin we terug in de tijd gingen, om de wortel aan te pakken van zaken waardoor ik mij in het heden laat saboteren. Ja dat deed ik zelf, dat saboteren. Tijdens die sessie was er een onverwacht geschenk. Met behulp van Bianca visualiseerde ik mijn vader op de plek waar ik hem nodig had en waarin hij mij onvoorwaardelijke vaderliefde gaf. Wát een rust gaf dat! In real life kon en kan hij dat niet, door zijn eigen trauma. Heel verdrietig voor hem en de opgroeiende Esther, maar gelukkig zijn er dus vrouwen in mijn leven die raad weten met dit soort ‘daddy issues’ en mij steunen met hun kunde. En echte aanrader! Overigens is de band nu goed, ik verwacht niks meer van hem, dop mijn eigen boontjes en kan hem nu zelf wél onvoorwaardelijke liefde geven.
Langzaam word ik fysiek rustiger, wanneer de gedachtenstorm nog niet is gaan liggen ga ik het Onze Vader bidden. A wise man once said: Let go and let God...

“I’m not a little princess who needs to be saved. I’m a queen who appreciates a strong shoulder to rest on.”

Terug naar mijn nachtelijk avonturen…
Na een onrustige tweede helft met her en der wat nachtmerries, schiet ik vaak, in de vroege ochtend, met een schok wakker. Niet uitgerust, maar wel áán. Ik pas blok ademhaling toe, terwijl ik m’n gedachten laat gaan. Soms moet ik huilen, dan mogen de tranen er zijn, is er boosheid dan weten m’n vuisten een kussen te vinden. Ik vertel mezelf dat dit weer voorbij gaat, dat ik voor véél hetere vuren heb gestaan en dat ik me in de loop van het komende uur beter ga voelen. Tegelijkertijd kies ik voor dankbaarheid omdat er jaren zijn geweest dat ik elke ochtend op deze manier m’n dag begon. Huilend van wanhoop door ellenlange depressies die met praten & pilletjes niet weggingen. Halleluja, dat is voorbij! M’n leven is écht al zoveel makkelijker en leuker geworden! En ja dat was en is hard werken, maar uiteindelijk is dat blijkbaar de manier waarop ik de wereld om mij heen een beetje mooier kan maken.

Maar nu praktisch, want ik voel de spanning oplopen, richting een voor mij erg spannend moment. Ik mag voor 3 rechters verschijnen om in verweer te gaan tegen een aantal verzoeken die iemand indient over het leven van mijn kinderen.
M’n buik blaast zich op, m’n bijnieren verkrampen, m’n rug doet pijn, m’n ooglid trilt en m’n wangen slaan rood uit. M’n haar valt uit, knoop in m’n maag en bibberende zweethanden. Bah, ik geef het niet graag toe, maar dit is nu toch echt hoe m’n lichaam op mijn gedachten reageert.

3 tips van Hasina, schoonheidsspecialiste en eigenaresse van Rumi Skin, om je wallen te verminderen:
-wrijf met ijsklontjes over je wallen
-schijfjes koude verse komkommer kunnen ook helpen

-of koop een herbruikbare 'ice face roller'


Los van al die klachten, het nachtelijke gepieker en de wallen onder m’n ogen gaat het best goed. M'n vrienden zien me groeien, steeds meer bloeien en zijn trots op wat ik kan ondanks dat ik bijna nooit goed slaap.
Hoe ver moet het komen voordat ik optimaal voor mijzelf ga zorgen? En toegeef dat ik het doodeng vind om me kwetsbaarheid te laten zien?
Hoe zou ik me voelen, wanneer ik wél goed slaap en lak heb aan wat anderen over mijn leven proberen te zeggen?

Ik moet nodig weer eens naar m’n fysiotherapeut, een BSR sessie inplannen en me laten cuppen, maar dat zijn geen dagelijkse dingen. En laat ik niet vergeten te zeggen dat gezegend ben met fantastische vrienden en vriendinnen, een goede band met m'n gezin en bonusfamilie (ex-schoonfamilie), zonder hen was ik niet waar ik nu ben!

Toch ben ik zélf diegene die de boel regelt, weliswaar met een geweldig netwerk naast me, maar niemand gaat mijn taak op zich nemen. Die is voor mij.
Dus lees mee welke schop ik mijzelf onder mijn h*l ga geven - elke dag. Veel dingen zijn al jaren geïmplementeerd, sommige wat nieuwer. Laat het je inspireren om ook goed voor jezelf te gaan zorgen, maar besef dat iedereen uniek is en dat je niet alles moet gaan kopiëren. Toch zitten er voor iedereen gouden tips, kortingscodes* en rariteiten tussen, dus lees vooral tot het einde.

Overal waar een sterretje (*) bij staat heb ik 10% korting voor jullie geregeld, gebruik daarvoor code esther10.


Okay, luister en huiver: voor mij geen apparaten met stekkers op mijn slaapkamer! WiFi zou ik uitzetten wanneer ik die had, telefoon gaat 100% uit, DECT telefoon heb ik niet, geen wekker, radio, TV, he-le-maal niks. Ja, het is super saai in mijn slaapkamer 😉

Om m'n cortisol niveau zoveel mogelijk in de relaxstand te houden vermijd ik kunstlicht als de pest, tenzij ik ga dansen, dan doe ik gewoon m'n ogen dicht haha (geintje).

Eerste licht is daglicht of rood licht afkomstig van m’n roodlicht leeslampje*, of Medi 2.0 Infrarood* lamp of anti blauwlicht lamp*. Indien kunstlicht onvermijdelijk is dan blue light blocker* op m’n neus. Telefoon en laptop blijven uit.

 

# 1  In de nacht verliezen we aardig wat vocht en daarmee ook zouten, het eerste wat ik daarom doe is zo’n 300 ml water drinken met daarin 4-5 gram Keltisch zeezout en 3 druppels fulvinezuur (staat op m’n nachtkastje).


# 2 10 minuten lezen en schrijven, bijvoorbeeld wat me dwars zit, of wat voor ideeën en inzichten ik gekregen heb tijdens de nacht, ik krijg regelmatig inspiratie tijdens het wakker liggen, dus het heeft ook voordelen…

# 3 Infrarood licht therapie: Medi 2.0* 4 minuten op bijnieren gericht, daarna 1 minuut op m’n gezicht, de Medi 2.0 is zo krachtig, dat ik er niet uren voor hoef te zitten, dat is namelijk helemaal niks voor mij.

# 4 Glas water met bio vitamine C drinken*, naar buiten, liefst op blote voeten! Stretchen.

# 5 Kop Bone Broth* +  200 mg adrenal cortex (bijnierschors extract om m’n bijnieren te ondersteunen)

+ 1 Nutriest schildklier* (om schildklier te ondersteunen, die het bij/door stress ook zwaar heeft)

 

# 6 Ontbijten met 3 eieren any style + roomboter weer naar buiten liefst op blote voeten. Eventueel wat rijstwafels met boter en kaas of vleeswaren.

 

# 7 Beetje krachttraining tenzij ik te weinig energie heb of duizelig ben door rotnacht. Sporten zonder ontbijt is een absolute no-go, ik geef m'n lijf eerst brandstof voordat ik de motor flink laat draaien! Eigenlijk moet ik een keer met Gino van Real Roots overleggen wat ik het beste kan doen qua training om m'n gestreste lijf te ondersteunen en niet te veel belasten, hij is immers fysiek prestatie coach...staat op m'n to-do lijstje.


# 8 Douchen, eerst 10-15 seconden koud, daarna warm en af en toe even de koud water kraan aan
OF gezicht in bak ijswater, ik douche niet elke dag, want ik ga ook vaak in bad. Lief zijn voor mezelf en even de tijd nemen om me in te smeren met favoriete Tallow Creme: Brightening Saffron van Rumi Skin*
Héél eerlijk: ik loop ook wel eens de halve dag in m'n bikini onder kamerjas, omdat ik dan makkelijk even kan gaan zonnen in de tuin, zonder me eerst om te hoeven kleden. Niet doorvertellen aub.

 

# 9 Aan het werk, eerder géén schermen, of bezig met de kinderen.

 

# 10 Dikke vette lieve matcha met supplementen: overal waar een * staat krijg je 10% korting met code esther10
- 6 Real Roots orgaanmix*          
- 2 Real Roots lever*                    
- 2 Nutriest oester*

- 2 zwarte komijn (vitamine E)*

- 2 omega 3 van Plantforce*, geen enkele ander omega-3 supplement komt door mijn keuring, omdat het allemaal gemaakt is van ranzige visschroot. Ik neem het nu tijdelijk extra, omdat m’n koppie wel wat extra DHA kan gebruiken. Die zit ook in de levertraan die ik 's avonds neem, dus normaliter is dat de bron, met uiteraard ook EPA en DHA uit voeding.

Middag
12:00/13:00  naar buiten/tuin/dieren
# 1 Kop Bone Broth*, daarna lunch met veel dierlijke eiwitten en vetten

# 2 Aan het werk, met de kinderen bezig of naar vrienden.

# 3 Kop kamille/zoethout thee + Adrenal Cocktail, ongeveer 2 uur na de lunch om maagsappen niet te verdunnen.

# 4 Naar buiten, liefst op blote voeten.

Avond
# 1  Fulvinezuur, daarna diner met veel dierlijke eiwitten + vetten, eventueel baksel of fruit als toetje  + levertraan* + vitamine C*
30-45 minuten na de maaltijd neem ik op gevoel Betaine HCl een supplement om m’n maagzuur in balans te houden, stress verlaagt namelijk je maagzuur, met alle gevolgen van dien (slechte vertering etc.)

# 2 Kinderen op bed leggen, dansen met vrienden, wandelen, werken/studeren, na zonsondergang altijd met blue light blocker!

# 3 Kamille thee met collageen* en magnesium bisglycinaat. Die magnesium gebruik ik nu tijdelijk, want ik ben geen voorstander van losse mineralen innemen, simpelweg omdat de natuur ze zo niet aanbiedt en je tekorten op kunt lopen, omdat je de natuurlijke balans verstoort. Maar na overleg met slaap specialist Jort Verduijn van Alina Store* heb ik besloten om het nu tijdelijk toch te doen.


# 4 Uiterlijk 21:45 zomertijd laptop dicht, telefoon compleet uit en niet in slaapkamer.

# 5  Badderen en mezelf masseren in m’n Bath Bucket (verplaatsbaar mini-bad) met 1 handje Keltisch zeezout en 2 volle handen magnesium met de Medi 2.0* als licht in de badkamer.
Of voetenbad met Keltisch zeezout en magnesium.
Na het badderen smeer ik mezelf in met m’n favoriete Tallow Creme: Brightening Saffron van Rumi Skin*

# 6 Bedtime snack, of badtime snack, want ik eet ‘m in bad haha: meestal volvette yoghurt met collageen* en banaan (voor kalium) en ander fruit.

# 7 M’n nestje in en opschrijven waar ik dankbaar voor ben en trots op ben, to-do lijst volgende dag maken, uiteraard NIET in blauw licht, zie punt hier onder.

Tip van Jort Verduijn, slaapexpert: gebruik de gepatenteerde CBD olie van LayV.
Deze olie is gemaakt door middel van een uniek proces wat resulteert in een ISO certificering.

# 8 Laatste licht wat ik zie is daglicht, of rood licht afkomstig van m’n roodlicht leeslampje*, of Medi 2.0 Infrarood* lamp of anti blauwlicht lamp*.
Indien kunstlicht onvermijdelijk is dan blue light blocker* op m’n neus.

# 9 Oordoppen* in, slaapmasker* op en gaan met die banaan, oftewel slapen op een aardingslaken* uit de Alina Store, gemaakt van bio katoen en onder een verzwaringsdeken.

Tip van Sven Cuppers, ademhalingscoach: pas voor het slapengaan de 4-7-8 methode toe. Adem 4 seconden in door je neus. Houd je adem 7 seconden vast. Adem 8 seconden lang uit. Herhaal dit totdat je meer ontspannen bent. De keuze om de uitademhaling door je mond of neus uit te doen is aan jou.


# 10 Punten van dankbaarheid overdenken, bidden voor wie het nodig heeft, focus op ademhaling met de tip (zie hier boven)  van Sven Cuppers en kiezen voor overgave door met m’n handpalmen naar boven op m’n rug te gaan liggen.

 

*overal waar een sterretje bij staat krijg je 10% korting op met code esther10

 

Schouderklopje en een veer (op een plek die jij zelf mag kiezen) voor jou die tot hier gelezen heeft!
Heb je vragen? Stel ze gerust, maar besef wel dat ik geen persoonlijk en/of medische adviezen uit ga delen.
Ik heb dit allemaal gedeeld om je te inspireren, niet als persoonlijk dagschema.

 

  • Ben je op zoek naar meer info over de principes van Weston A. Price, natuurlijke supplementen, GAPS en het keto dieet? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!

    Met een achtergrond als Orthomoleculair Therapeut en een passie voor voeding, gezondheid en natuurlijke genezing kun je bij mij terecht voor exclusieve consulten! Met mijn persoonlijke ervaring in GAPS, keto, WAPF, Prometabolisch leven, paleo, raw food, vegan en vegetarisch eten kan ik je suggesties geven om keuzes te maken voor jouw lichaam.

    Volg mij op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van de nieuwste recepten, inzichten en kortingscodes. Als lid van mijn community krijg je exclusieve toegang tot de ‘Ortho Esther’ Telegram– en Facebook-groepen, waar we samen de kracht van voeding ontdekken en tips, recepten en inspiratie delen. Mis het niet en word vandaag nog lid van de community, je bent welkom!

Reactie plaatsen

Reacties

N.deKooter
een maand geleden

Wat een mooie blog! Gaaf dat je er zo open over durft te zijn!!

Esther
een maand geleden

Dankjewel dat jij 'm gelezen hebt!

Bianca
een maand geleden

Mooi je kwetsbaarheid en inspirerend ook qua selfcare! Dankjewel voor je vertrouwen ❤️

Esther
een maand geleden

Graag gedaan Bianca, you are part of it!