Mighty Matcha

Gepubliceerd op 22 mei 2024 om 10:47

Matcha is een fijn gemalen groene thee afkomstig uit Japan, goedkope namaak soorten komen uit China. Matcha staat bekend om zijn levendige groene kleur en unieke, aardse smaak. Het wordt gemaakt van de jonge blaadjes van de Camellia sinensis plant, die zorgvuldig worden gekweekt, geoogst, gestoomd, gedroogd en vervolgens tot een fijn poeder vermalen. Dit proces behoudt de rijke voedingsstoffen en antioxidanten, waardoor matcha een krachtige gezondheidsboost biedt.

Door er (kokos)melk, boter en/of MCT-olie aan toe te voegen maak je een zogenaamde bulletproof matcha latté.
Een bulletproof drankje biedt langdurige energie, verbeterde focus en vetverbranding, dit geldt ook voor de combinatie van matcha met zijn hoge dosis antioxidanten.

Enkele voordelen van MCT olie:
- het helpt om af te vallen, MCT-olie zorgt er namelijk voor dat bloedsuikers die in de bloedbaan zitten, eerder in het spierweefsel worden opgenomen en minder snel als lichaamsvet worden opgeslagen (1)

- het geeft snel energie omdat het rechtstreeks van de maag naar de lever wordt getransporteerd. Daardoor komt snel energie vrij, omdat de vertering heel gemakkelijk is (2)

- ze bestrijden schimmels en bacteriën en daarmee ook een overgroei van Candida (3) 

 

Zelf kieper ik er nog een partij collageen in waardoor ik essentiële aminozuren, goed opneembare eiwitten, plus vitamine C binnenkrijg.

Of je nu op zoek bent naar een romig drankje om je dag mee te beginnen of een middagdipje wilt vermijden, matcha biedt een geweldig en gezonde alternatief voor koffie. Hier zijn drie belangrijke voordelen van matcha ten opzichte van koffie:

1: Langdurige Energie zonder de Crash
In tegenstelling tot koffie, die je een snelle energieboost geeft gevolgd door een plotselinge dip, biedt matcha een geleidelijke en langdurige energie. Dit komt door de aanwezigheid van L-theanine, een aminozuur dat de afgifte van cafeïne vertraagt en zorgt voor een evenwichtige energieboost zonder zenuwachtigheid of vermoeidheid.

2: Rijk aan Antioxidanten
Matcha is een krachtige bron van antioxidanten, vooral epigallocatechinegallaat (EGCG), die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het bevorderen van een gezonde celvernieuwing. Een kop matcha bevat meer antioxidanten dan een kop koffie, wat bijdraagt aan een betere algehele gezondheid.

3: Kalmerende Eigenschappen
Terwijl koffie je soms onrustig en gespannen kan maken, heeft matcha een kalmerend effect dankzij de stof L-theanine. Dit is een aminozuur wat ontspanning bevordert en het verhoogt de concentratie zonder slaperigheid te veroorzaken. Het is de perfecte drank om zowel je hoofd te verhelderen als je lichaam te ontspannen.

4: Vrij van schimmel

Koffie bevat helaas vaak door schimmels geproduceerde giftstoffen: mycotoxines, deze kunnen ook na de oogst nog schimmelgiftstoffen produceren

 

Probeer eens mijn favoriete matcha-recept en ontdek zelf welke draai jij er aan kunt geven! Je hoeft mij niet te kopiëren, sta jezelf toe te experimenteren zonder mij te bellen ;-)
Je weet het, ik ben soms een cultuurbarbaar, daarom maak ik Butter Chicken met rundvlees in plaats van kip en mijn matcha met een staafmixer in plaats van zo'n mooie bamboe klopper haha!


Ingrediënten

-halve theelepel biologische, excellente kwaliteit matcha (esther10 = 10% korting!)

-200ml gefilterd water 
-20 gram Beauty marine collageen (esther10 = 10% korting)

-boter naar behoefte, laat zeggen 37 gram

-10 gram MCT olie

-50 ml rauwe melk, of volvette BPA-vrije kokosmelk

-1/4 theelepel vanillepoeder

-theelepel rauwe honing

-4 capsules biest (esther10 = 10% korting!)


Welke spullen heb je nodig:
-staafmixer

-temperatuur instelbare waterkoker


Bereiding

Verhit het water tot 70 graden, niet warmer want dan je vermoord de antioxidanten in je matcha en de vitamine C uit de Beauty collageen.

Mix, op de honing, biest en rauwe melk na, alles met de blender, laat het even afkoelen en roer daarna de honing en melk er door.
Gebruik je kokosmelk dan kan je die gelijk bij het hete water kieperen.

Heerlijk met marshmallows of koekjes!

 

Ben je op zoek naar meer gezonde en voedzame gerechten volgens de principes van Weston A. Price, GAPS en het keto dieet? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!

Ik ben Orthomoleculair Therapeut en mijn passie ligt bij voeding, gezondheid en genezing. Met mijn persoonlijke ervaring in GAPS, keto, paleo, raw food, vegan en vegetarisch eten kan ik je suggesties geven om voedingskeuzes te maken voor jouw lichaam.

Volg mij op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van mijn nieuwste recepten en inzichten. Als lid van mijn community krijg je exclusieve toegang tot mijn 'Ortho Esther' Telegram- en Facebook-groepen, waar we samen de kracht van voeding ontdekken en tips, recepten en inspiratie delen. Mis het niet en word vandaag nog lid van mijn community, je bent welkom!

 

 

1. Eckel RH. Hanson AS, Chen AY, Berman JN, Yost TJ, Brass EP. Dietary substitution of medium-chain triglycerides improves insulin-mediated glucose metabolism in NIDDM subjects. Diabetes. 1992 May;41(5):641-7

 

2. Van Loo, C. (2022) Echt leven door echt eten, eerste druk, blz. 94

 

3. Dr. Berg, Anti candida and Anti fungal Effects of MCT Oil

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.