Wat is fulvinezuur? Kort gezegd: een 100% opneembare mineralen bom.
We hebben elke dag minimaal 60 verschillende mineralen nodig om in topvorm te blijven. Ons lichaam wordt er uit opgebouwd.

En dan het langere verhaal. En daar weer onder vind je trouwens het vergelijk tussen 3 leveranciers.


Mineralen komen uit de bodem, maar die mineralen kunnen wij niet goed opnemen.
Planten halen via hun wortelstelsel mineralen uit de bodem zodat ze kunnen groeien. Die mineralen kunnen wij al wat beter opnemen. Dieren eten die planten op, verteren het, nemen die mineralen op en dat komt weer in de rest van hun lichaam terecht. Die mineralen kunnen wij als omnivoren al een stuk beter opnemen, wanneer we een of meerdere delen van zo'n dier eten. Maar niet voor 100% en we zullen ons voedsel eerst goed moeten verteren willen onze darmen het aan ons bloed af kunnen geven. Je bent immers wat je verteert en niet wat je eet. Daarna moet het nog de cellen in, daar gebeurd het echte werk namelijk.

Fulvinezuur bestaat uit 100% opneembare mineralen. Geen vertering voor nodig. Laat staan goede darmen, al zou dat laatste geen reden moeten zijn om niet dagelijks bottenbouillon te drinken natuurlijk, deze superfood draagt bij aan een mooie binnenkant, je darmen dus ;-)

Voordat je verder leest: hummus en humus zijn 2 verschillende dingen. De eerste maak je van kikkererwten, de tweede maak je niet zelf, dat doet moeder natuur voor je. 
Fulvinezuur is een onderdeel van humus. Humus ontstaat in de bodem door de vertering van planten door micro-organismen, dit proces kan eeuwen, zo niet millennia, duren. En dit koop je dus niet in de supermarkt, laat staan dat je het zelf kunt nabootsen. Doordat het zo lang ligt te verteren, fermenteren en composteren worden die kostbare voedingsbouwstenen verkleind tot oplosbare deeltjes, ook wel humuszuur genoemd, die weer aan het fulvinezuur vast gaan zitten. Humuszuur en fulvinezuur ontstaan dus op dezelfde plek en zijn een gouden team. 

Dankzij haar structuur en omdat het een erg kleine molecuul is, kan fulvinezuur eenvoudig door de celwand gaan en in de cel terecht komen. Binnen in de cel laat fulvinezuur de nutriënten uit het humuszuur weer los, zodat die direct ter beschikking staan voor de celstofwisselingsprocessen én neemt ze mee wat afgevoerd moet worden. Het is niet mijn uitspraak, maar fulvinezuur is een postbode en vuilnisman in één!


Wil je nog meer lezen, ga dan even naar de website van Simply 72 want zij hebben een schat aan informatie!

En ben je op zoek naar meer info over de principes van Weston A. Price, GAPS en het keto dieet? 

Met mijn achtergrond als Orthomoleculair Therapeut en mijn passie voor voeding, gezondheid en natuurlijke genezing ben je bij mij aan het juiste adres! Met mijn persoonlijke ervaring in GAPS, keto, paleo, raw food, vegan en vegetarisch eten kan ik je suggesties geven om voedingskeuzes te maken voor jouw lichaam.

Volg mij op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van mijn nieuwste recepten en inzichten. Als lid van mijn community krijg je exclusieve toegang tot mijn 'Ortho Esther' Telegram- en Facebook-groepen, waar we samen de kracht van voeding ontdekken en tips, recepten en inspiratie delen. Mis het niet en word vandaag nog lid van mijn community, je bent welkom!

 

Tot zo ver deze onderbreking, nu weer terug naar fulvinezuur ;-)

 

Bij mijn onderzoek naar de beste fulvinezuur heb ik voornamelijk op onderstaande punten gelet: 

1) uit welke bron is het afkomstig
-hoe zuiverder hoe beter
-het materiaal moet niet te oud zijn en ook weer niet te jong
-afgeschermd van nieuwe vervuiling

2) hoe wordt het verwerkt
-het ruwe materiaal moet het liefst heel langzaam "gedestilleerd" worden zodat ook de allerkleinste nutriënten de tijd krijgen om uit uit de humus te zakken
- zonder chemicaliën

3) wat is de concentratie
- het is voor leveranciers super makkelijk om de boel te verdunnen
- dus onafhankelijke testen kunnen veel leidraad geven

Simply 72 van SMPL komt hierbij het beste uit de bus. De leverancier raadt zelf aan om 7 tot 10 druppels per dag te nemen. Uit eigen ervaring en die van anderen, kan ik inmiddels zeggen dat minder ook een heel goed effect kan hebben. Het is de meest geconcentreerde fulvinezuur die ik kan vinden én die makkelijk leverbaar is. Als Orthomoleculair Therapeut is mijn suggestie voor volwassenen: begin met 2 druppels per dag en bouw dat eventueel op tot 1 druppel per 10 kilo lichaamsgewicht. Je kunt elke week met 1 druppel op hogen. Ik ken nu genoeg mensen die genoeg hebben aan 2 druppels per dag en dus 15 maanden met 1 flesje kunnen doen! Dat is vele malen goedkoper dan de andere merken die verkrijgbaar zijn, maar wel goedkoper lijken.
Waarom laag beginnen qua dosering? Fulvinezuur is een zeer goede ontgifter, maar de symptomen die ontstaan wanneer het lichaam toxinen afvoert kunnen als belastend en vervelend ervaren worden. Hoe lager de dosering hoe milder het detox proces verloopt, maar hoe langer je er over doet om oude toxinen te verwijderen.


 

SMPL,  Simply 72

50 ml, van af € 73,13

voor 3 tot 30 maanden.
Sommige mensen volstaan met 1 of 2 druppels per dag, die doen er 15-30 maanden mee

Aanbevolen dosering door SMPL:
7-10 druppels per dag (0,35-0,5 ml)

Herkomt: VS
Aantal nutrienten: 116

Ingrediënten: 

Fulvinezuur

 

Percentage fulvinezuur:
17,71 %

Over de Clean Fulvic van Vitamunda: het is aangelengd met water, ik zie nergens wat de bron is, dus waar het vandaan komt en dat is naast het verwerkingsproces en de concentratie het belangrijkste.
Ik zie geen rijtje van aanwezige nutriënten, er worden überhaupt geen aantallen genoemd, dat stemt mij sceptisch. Waarom neem ik deze dan toch op in mijn vergelijk?
Omdat het een goedkope optie lijkt en omdat ik vind dat er altijd iets te kiezen valt.

Overeenkomst: Simply72 en Clean Fulvic hebben beiden een GMP certificaat

 

Vitamunda, Clean Fulvic

200 ml van af €16,46 

voor ongeveer 1 maand

 

Aanbevolen dosering door Vitamunda:
133 druppels per dag (6,66 ml)
Herkomst: onbekend
Aantal nutrienten: onbekend

Ingrediënten:
Gezuiverd water, fulvinezuur

 

Percentage fulvinezuur:
4,5-5,5%

 

De Fulvic Liquid Original van Life Elixer komt op mij over als goed merk, maar omdat het percentage fulvinezuur toch bijna 3 maal lager ligt dan bij SIMPLY 72 én de aanbevolen dosering 2 maal zo hoog ligt, is het niet mijn keuze.

 

Life Elixer, Fulvic Liquid Original
50 ml.  voor 1,5 maand, vanaf 70 euro

Aanbevolen dosering door Life Elixer:

20 druppels per dag (1 ml) 
Herkomst: VS
Aantal nutriënten:

Meer dan 70

Ingrediënten:
Fulvinezuur

 

Percentage fulvinezuur:
6%