Koffievrije tiramisu met Chicco
Alcoholvrij, kindproof en voedzaam
Deze koffievrije tiramisu met Chicco is een zachte, romige variant op de klassieke tiramisu.
Je proeft nog steeds die vertrouwde koffietoon, maar zonder cafeïne én zonder alcohol. Daardoor is dit dessert ook geschikt voor zwangeren en voor moeders die borstvoeding geven.
Ik gebruik alleen eigeel (geen rauw eiwit), zoet met ahornsiroop en voeg whey proteïne toe voor extra voedingswaarde. Het resultaat is een tiramisu die niet alleen lekker is, maar ook echt voedt.
Geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar (ik raad zelf vanaf 2 jaar aan, onder andere vanwege de spelt in de lange vingers).
Wat heb je nodig
-
250 ml slagroom
-
250 g mascarpone
-
3 eieren (alleen de eidooiers)
-
60 ml ahornsiroop, of meer naar smaak (van Puur Mieke)
-
7 g gelatine van Puur Mieke 5% korting met code ESTHER5 voor nieuwe accounts + 50 ml heet (niet kokend) gefilterd water
-
1 pak biologische spelt lange vingers
(verkrijgbaar bij o.a. Ekoplaza of andere bio-winkels) -
3 theelepels Chikko (verkrijgbaar bij Puur Mieke)
-
150 heet gefilterd water
-
30 g NoordCode Whey Proteïne (chocoladesmaak) 10% korting met code ESTHER10
Optioneel – alleen voor volwassenen (12+)
-
1 eetlepel NoordCode Cacao Poeder
(voor 12 jaar en ouder, niet aanbevolen voor zwangeren en borstvoedende moeders, wél voor wie van een uitgesproken chocoladesmaak houdt en extra voeding wil toevoegen) - vervang de Chicco voor meukvrije koffie van NoordCode 10% korting met code ESTHER10
Zo maak je het
-
Klop de slagroom stevig op en zet apart.
-
Klop de eidooiers samen met de ahornsiroop tot een romig mengsel.
-
Voeg de mascarpone toe en meng tot een glad geheel.
-
Spatel voorzichtig de opgeklopte slagroom door het mascarpone-mengsel.
-
Los de gelatine op in het hete water en roer dit rustig door het roommengsel.
-
Meng de NoordCode Whey Proteïne door de warme Chicco en roer goed glad
(dit gaat makkelijk met een meukvrije melkopschuimer 10% korting met code ESTHER10).
Voor volwassenen kun je hier eventueel ook de cacao doorheen mengen. -
Doop de lange vingers heel kort in de Chicco, zodat ze niet breken en leg ze op de bodem van een middelgrote schaal.
-
Verdeel de helft van het roommengsel over de lange vingers.
-
Maak een tweede laag met opnieuw kort gedoopte lange vingers en de rest van het roommengsel.
-
Laat de tiramisu minimaal 3 uur opstijven in de koelkast (een hele nacht is nog beter).
Belangrijke tip bij de lange vingers
Doop de lange vingers echt maar kort in de Chicco.
Laat je ze te lang weken, dan:
-
zuigen ze te veel vloeistof op
-
worden ze papperig
-
breken ze snel
-
en wordt de smaak te heftig, vooral voor kinderen
Ze moeten nog stevig aanvoelen wanneer je ze in de schaal legt.
Waarom deze tiramisu zo fijn is
-
Zonder cafeïne én zonder alcohol
-
Geschikt voor zwangeren en borstvoeding
-
Zacht van smaak, ook voor kinderen
-
Geen rauw eiwit, alleen eigeel
-
Makkelijk te maken
-
Vullend en voedzaam
-
Flexibel: ook aan te passen voor volwassenen (12+)
Reactie plaatsen
Reacties