Hooikoorts, oorzaken en mogelijke oplossingen

Gepubliceerd op 9 april 2024 om 18:37

Hooikoorts en andere allergieën zorgen wereldwijd voor aanzienlijk ongemak. Elk jaar zijn anti-allergiemedicijnen, zoals antihistaminica, enorm populair. Deze allergische aandoeningen, samen met astma en eczeem, treffen bijna een derde van de westerse bevolking. Het is opvallend dat deze problemen relatief nieuw zijn; zelfs in de vroege 20e eeuw werd er zelden gesproken over allergische reacties of hooikoorts, zelfs niet onder homeopaten. Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

In mijn ogen zijn er 3 verschillende oorzaken van ontstekingen, eczeem, allergieën (waaronder hooikoorts), ik bespreek ze hieronder, bijna helemaal onderaan deze blog vind je een overzicht van de voeding en supplementen die ik aanbeveel.

#1 Een verstoring in de werking van de bijnieren.

#2 Een verstoring in de spijsvertering, met andere woorden, problemen in het maag-darmkanaal.

#3 Een combinatie van deze twee factoren.

#1 Bijnieren

De bijnieren spelen een essentiële rol bij het reguleren van hormonen die cruciaal zijn voor diverse functies zoals de seksuele ontwikkeling, stressreacties, de bloedsuikerspiegel en de mineralenbalans. Maar wat gebeurt er als de bijnieren verzwakt, uitgeput of minder actief zijn? Ontdek hoe dit verband houdt met ziekten, allergieën en symptomen, zoals astma, hooikoorts en ontstekingen.

Het buitenste deel van de bijnieren, ook wel de schors of cortex genoemd, maakt cortisol aan. Cortisol is een stof die normaal gesproken ontstekingsreacties remt en indirect astma en eczeem onder controle houdt. Tijdens allergische reacties speelt histamine een grote rol, omdat het ontstekingen veroorzaakt. Cortisol en histamine strijden dus als het ware om een evenwicht te creëren. Wanneer de bijnieren uitgeput zijn, kan de productie van cortisol verstoord raken, wat kan leiden tot een verhoogd risico op allergische reacties en ontstekingen.

De oorzaak van niet goed functionerende bijnieren, ook wel bekend als bijnieruitputting, is naar mijn ongezouten mening: stress. Stress kan zich op verschillende vlakken uiten, zowel fysiek als psychisch. Zelfs als je geen stressvol werk hebt, kan het eten van bewerkte voeding nog steeds stress veroorzaken voor je lichaam. En zelfs als je dieet perfect is, kunnen onopgeloste emotionele problemen nog steeds een aanslag doen op je bijnieren. En zo kan ik talloze voorbeelden opnoemen van zaken die stress op het lichaam zetten, zoals bijvoorbeeld bepaalde medische interventies, maar ik probeer politiek correct te blijven, dus lees vooral tussen de regels door...

Kort gezegd, onderschat de impact van stress niet op je bijnieren, vooral als je last hebt van allergieën en ontsteking gerelateerde aandoeningen. Het is van vitaal belang om goed voor je bijnieren te zorgen, want hoe beter ze functioneren, hoe beter jouw kwaliteit van leven zal zijn.

Laten we nog even praten over de andere functies en hormonen die door de bijnieren worden geproduceerd, naast het ontstekingsremmende cortisol:


-Het reguleren van een gezonde bloedsuikerspiegel, via de glucocorticoïden
-Het reguleren van de mineralenbalans, via de mineralocorticoïden

-Het ondersteunen van seksuele ontwikkeling, via geslachtshormonen zoals testosteron.
Testosteron heeft net als cortisol een remmende werking op onstekingen!

Deze drie groepen hormonen worden allemaal uit cholesterol gesynthetiseerd, net als het zo belangrijke cortisol. Ik geloof sterk dat het vermijden van dierlijke vetten met zijn cholesterol, een zeer slecht idee is. Wat betreft statines, ofwel cholesterol verlagende medicatie, daar wil ik niet eens veel woorden aan vuilmaken. Okay, één woord volstaat: teleurstellend.

 

Hoe zorg je dan in de praktijk goed voor je bijnieren?

-> Houd je bloedsuikerspiegel stabiel.
De bijnieren zijn gevoelig voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel, daarom doen ze hun uiterste best die stabiel te houden. Help hen daar bij door het vermijden van bewerkte koolhydraten zoals suiker, limonade, niet-verse vruchtensappen, het meeste brood en junkfood, kortom 80% van wat in de supermarkt ligt! Samen met een uitgebalanceerd dieet dat hoofdzakelijk bestaat uit dierlijke eiwitten en vetten, aangevuld met wat koolhydraten uit bijvoorbeeld witte rijst en zoete aardappel, vers onbespoten fruit en eventueel gekookte groenten. Er zijn verschillende “diëten” die deze benadering kennen, waaronder WAPF, GAPS, en ‘animal based’. Strikt ketogeen of carnivoor eten raad ik af bij bijnierproblemen, omdat ik er van overtuigd ben dat de bijnieren het daar, doordat ze koolhydraten nodig hebben, te zwaar mee hebben, vooral voor dames.
Mijn tip: combineer koolhydraten (dus zoete dingen) altijd met een flinke portie eiwit en vetrijke voeding. Of eet het zoete, ná een eiwit en vetrijke maaltijd. Dus eerst die lekkere omelet, stoofpot of steak en daarna eventueel een toetje.

-> Houd je mineralen op peil
Je bijnieren willen niets liever dan dat jouw mineralen lekker in balans zijn, een zoutarm of zoutloos dieet is dus naar mijn mening een ware uitputtingsslag voor je bijnieren, want hoe kunnen ze je mineralen in balans houden, wanneer jij hen te weinig mineralen geeft? Bij een tekort aan mineralen wordt het bijna onmogelijk om een gezonde bloeddruk te handhaven.
Met name kalium en natrium zijn essentieel voor het ondersteunen van je bijnieren, natrium zit volop in Keltisch zeezout, kalium onder andere in courgette, rauwe cacao en kokosproducten.

-> Geef je bijnieren echte vitamine C
Verder heeft de bijnierschors voldoende aan vitamine C nodig om goed te functioneren, vrijwel al het fruit in de supermarkt heeft niet eens de kans gekregen om re rijpen en dus vitamine C te ontwikkelen. Zongerijpt (Nederlands) zomerfruit bevat mooie hoeveelheden vitamine C, wellicht dat onbespoten of bio diepvriesfruit je ook kan helpen.
Mijn keuze gaat uit naar een volledig natuurlijk vitamine C Complex op basis van biologisch fruit wat zongerijpt is en van nature hoog in vitamine C. Gebruik code esther10 voor 10% korting.


Een natuurlijke manier om de symptomen van ontregelde bijnieren aan te pakken is in mijn ogen dus geen synthetische cortisol uit hormoonzalf, Prednison of hormooninjecties, maar vooral het aanpakken van de oorzaak: stress. Sterker nog, ik ben van mening dat deze medicijnen je op de lange termijn alleen nog meer verder de afgrond in duwen, omdat ze je lichaam niet sterker maken, maar juist afhankelijk. Ik ben wél een voorstander van het suppleren van dierlijk bijnierschorsextract, ter ondersteuning van onze eigen bijnieren, zodat die uiteindelijk hun eigen cortisol productie weer optimaal uit kunnen voeren.
Zoals al eerder geschreven: stress kent vele vormen, ga voor jezelf na wat jij kan doen om, voor jou,  schadelijke stress te verminderen. Ondertussen kan je die lieve bijniertjes vertroetelen met goede voeding en natuurlijke supplementen, maar pak vooral die basis aan!

 

Supplementen en voeding ter ondersteuning:
-dierlijke vetten en eiwitten zoals wilde vis, (grasgevoerd) rundvlees, boter, eieren
-vitamine C op basis van biologische fruit, dus géén “gewone”vitamine C (ascorbinezuur)
Code esther10 geeft 10% korting.
-dierlijk bijnierschorsextract
Let op, ik sta niet achter het suppleren van de gehele bijnier, maar alleen de cortex, dus let goed op wát en wáár je koopt, want het is beiden verkrijgbaar en de benaming kan verwarrend zijn. Ten tijde van schrijven was er nog geen Nederlands bedrijf wat enkel de cortex, dus bijnierschors, verkoopt. Ik koop het bij iHerb, code VGD305 geeft 5% korting.

-natrium uit Keltisch zeezout
-kalium uit wijnsteenpoeder, of voeding, zoals courgette, kokosproducten en rauwe biologische cacao (esther10 geeft 10% korting)
-Adrenal Cocktail (zonder alcohol)

 


#2 Maag en darmen

Wanneer we gestrest zijn, kan ons lichaam minder aandacht besteden aan de spijsvertering, waardoor de natuurlijke productie van maagzuur verminderd. Dit heeft natuurlijk negatieve gevolgen voor de spijsvertering, want na het kauwen is de werking van de maag de eerste super belangrijke stap! Normaal gesproken maakt onze maag namelijk een zeer zure omgeving met een pH-waarde van 1-3 om onze voeding te bewerken, wat onder andere betekent dat:

-de boel een beetje gesteriliseerd wordt en mogelijke pathogenen het loodje leggen
-eiwitten gesloopt worden zodat ze veranderen in aminozuren
-koolhydraten krijgen een klap op hun kop waardoor ze beter afgebroken worden
-mineralen beter opgenomen worden

Wanneer dit door een gebrek aan maagzuur niet gebeurd krijgen onze darmen het dus flink zwaarder. Koolhydraten worden lastiger verteerbaar en pesten je darmen, waardoor je uiteindelijk ontstekingen en minuscule gaatjes in de darmwand kunt krijgen, waarbij er weer volop histamine gemaakt wordt. Niet volledig voor verteerde eiwitten kunnen een allergische reactie opwekken en/of door die piepkleine darmwandgaatjes ontsnappen. Dat noemen we een ‘leaky gut’ ofwel lekkende darm. Die eiwitdeeltjes worden gezien als vijanden, ook dan  komt weer die beruchte histamine volop in omloop. Wanneer je lichaam uiteindelijk helemaal leip gaat kan het ook gaan reageren op eiwitten in de lucht, zoals pollen, dat noemen we hooikoorts.
Gezonde darmen produceren een stofje wat histamine afbreekt: het DAO enzym. Ook de nieren en tot en met de tienertijd ook de thymus, produceren Diamine Oxidase (DAO).
Veel mensen zijn gebaat met een natuurlijke ondersteuning van DAO afkomstig van grasgevoerde runderen. Ook deze dieren produceren in hun nieren dit histamine afbrekende enzym. Real Roots verkoopt gevriesdroogde nier in handige capsules, in combinatie met 3 andere organen die bomvol nutriënten zitten. Code esther5 levert 5% korting op!

Het GAPS (Gut And Physiology Syndrome) protocol kan op natuurlijke wijze helpen om de vertering en darmwand te herstellen. Hoewel het dieet niet eenvoudig is, is het boek zeker de moeite waard om te lezen. Veel mensen zijn dankzij dit protocol verlost van diverse aandoeningen, zoals eczeem, allergieën en hooikoorts.

Terug naar het walhalla van genoeg maagzuur: om dit te optimaliseren, kun je proberen om 30 minuten voor, tijdens en 2 uur na je maaltijd zo min mogelijk te drinken. Door een eetlepel (appel)azijn en wat Keltisch zeezout aan je water toe te voegen of heel makkelijk met Betaine HCl. Van dat laatste neem je simpelweg 1 capsule 30-45 minuten na een grote maaltijd.
Voel je je maag een beetje kietelen of branden dat weet je dat je genoeg maagzuur had en heb je dat potje Betaine HCl voor niks hebt gekocht 😉
Merk je echter helemaal niks, dan neem je 30-35 minuten na een volgende grote maaltijd 2 capsules.
Krijg je een raar gevoel in je maag, dan neem je de volgende keer 1 capsule. Voel je dan weer die branderige sensatie dan stop je met deze capsules.
Merk je echter nog steeds niks, dan blijf je ophogen totdat je dus die maag voelt branden.
Daarna bouw je het weer af.

Om je darmen je vertroetelen ga je natuurlijk flink aan de bottenbouillon. Alle ins en outs voor alle verschillende methodes staan in het boek van Charlotte van Loo: Echt leven Door Echt Eten.
Op mijn website vind je ook een eenvoudig recept voor kippenbouillon.
Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan dan kan je kant en klare, 100% pure grasgevoerde runderbouillon scoren bij Plent, met code esther10 krijg je 10% korting!

 

#3 Combi: verdrietige darmen & verlepte bijnieren

Zoals je hebt kunnen lezen heeft stress dus veel te veel negatieve impact op ons lichaam, zowel onze bijnieren als onze vertering lijden er onder en deze twee gaan dus vaak hand in hand. Niets staat op zichzelf. Wanneer je je gaat verdiepen in de kenmerken van een tekort aan maagzuur en ‘lekkende darm’ dan zal je wellicht van beiden symptomen herkennen. Dat is niet vreemd, want deze twee gaan vaak samen, omdat ik geloof dat de hoofdoorzaak stress is.
Ik pleit voor een gecombineerde holistische aanpak stress. Als het nodig is om met je trauma’s aan de slag te gaan: doe dat dan. Als je mager, vegetarisch of vegan hebt geleefd, gun jezelf dan de overvloed van dierlijke voeding mét het vet. Omring jezelf met mensen die gezond zijn voor jou.
Voed jezelf zowel fysiek, mentaal al spiritueel met gezond voedsel, stap uit die slachtofferrol en besef dat God ons gemaakt heeft om te léven.

Dat gezegd hebbende weet ik dat het niet zo eenvoudig is om die stress aan te pakken én er vervolgens snel van te herstellen. Zo iets vraagt tijd en doorzettingsvermogen. Daarom kan het prettig zijn om in de tussentijd te kijken wat moeder natuur ons te bieden heeft tijdens het proces van herstel.

Colostrum, ofwel biest.
De bijzondere mix van immunoglobulinen, groeifactoren, lactoferrine en andere bioactieve stoffen in colostrum werkt samen om het immuunsysteem te ondersteunen en te reguleren. Dit kan helpen om de ernst van allergische reacties, zoals hooikoorts, te verminderen.
Het is belangrijk om rauwe biest te gebruiken, zodat al deze prachtige stoffen nog intact zijn.
Real Roots verkoopt gevriesdroogde rauwe biest, in capsules en binnenkort ook als poeder code esther5 geeft 5% korting.
Plent verkoopt biestpoeder die op lage temperatuur is gedroogd, code esther10 geeft 10% korting

Bijenpollen en honing
Bijenpollen en honing bevatten kleine hoeveelheden pollen van bloemen die bijen verzamelen tijdens het bestuiven. Door regelmatige blootstelling aan deze pollen kunnen mensen die bijenpollen consumeren hun immuunsysteem geleidelijk aan desensibiliseren voor pollenallergieën, waaronder hooikoorts. Dit kan leiden tot verminderde symptomen en een verlichting van hooikoorts. Begin met 1 korrel en bouw dat rustig op.
Probeer honing en bijenpollen van lokale imkers te kopen, of bestel het anders met 10% korting online bij Plent.nl met code esther10

Etherische oliën
Yvonne van Est Pura is Aromatherapeut en kan jou adviseren welke oliën je in kunt zetten, ga niet zelf zomaar experimenteren, ga naar haar website en volg haar ook even op Insta.
Charlotte van Loo boekt mooie resultaten met etherische oliën, wil je met Young Living aan de slag, dan verwijs ik je naar haar Instagram.
Zelf ga ik je geen adviezen geven op het gebied van etherische oliën, maar neem wél alvast van mij aan dat je niet zomaar iets op je huid moet gaan smeren en kies voor hoge kwaliteit, dus niet die van de voordeeldrogisten!

Nigella Sativa

Zwarte komijn (Nigella sativa) bevat stoffen zoals thymoquinon, thymol, carvacrol en hederine, die klinische effecten hebben bij luchtwegaandoeningen, allergieën en immunologische problemen. Het kan worden gebruikt als preventieve maatregel om klachten tijdens het hooikoortsseizoen te voorkomen of te verminderen. Onderzoek suggereert dat zwarte komijn ontspannend werkt op de luchtwegen en een bronchusverwijdend effect heeft. Zowel preklinisch als klinisch onderzoek wijst op antioxidante, immunomodulerende en ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor zwarte komijn effectief kan zijn bij astma, COPD en allergische hooikoorts. Het gebruik ervan kan ook de histaminereactie in het neusslijmvlies verminderen.
Code esther10 geeft 10% korting op capsules van deze olie bij Plent.

 

Tot slot, de eerder genoemde supplementen en voeding op een rijtje:

-Beatine Hcl 
Optimaliseert je maagzuur

-DAO enzym uit nier
Breekt histamine af, code esther5 geeft 5% korting

-dierlijke vetten en eiwitten zoals wilde vis, (grasgevoerd) rundvlees, boter, eieren

-vitamine C op basis van biologische fruit
Dus géén “gewone” vitamine C (ascorbinezuur) want die is nep/synthetisch in tegenstelling tot jouw lijf (hoop ik)
code esther10 geeft 10% korting

-dierlijk bijnierschorsextract
code VGD305 geeft 5% korting

-natrium
Uit Keltisch Zeezout

-kalium
Uit wijnsteenpoeder, of voeding, zoals courgette, kokosproducten en rauwe biologische cacao

-Adrenal Cocktail (zonder alcohol)

Bedankt voor het lezen, liefs Esther


Ben je op zoek naar meer info over de principes van Weston A. Price, natuurlijke supplementen, GAPS en het keto dieet? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!

Met een achtergrond als Orthomoleculair Therapeut en een passie voor voeding, gezondheid en natuurlijke genezing kun je bij mij terecht voor exclusieve consulten! Met mijn persoonlijke ervaring in GAPS, keto, WAPF, Prometabolisch leven, paleo, raw food, vegan en vegetarisch eten kan ik je suggesties geven om keuzes te maken voor jouw lichaam.

Volg mij op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van de nieuwste recepten, inzichten en kortingscodes. Als lid van mijn community krijg je exclusieve toegang tot de ‘Ortho Esther’ Telegram– en Facebook-groepen, waar we samen de kracht van voeding ontdekken en tips, recepten en inspiratie delen. Mis het niet en word vandaag nog lid van de community, je bent welkom!
Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.