Fruitige roomtaart, met natuurlijke suiker.

Gepubliceerd op 6 juni 2025 om 18:08

Roomtaart met gelatine

Deze feestelijke roomtaart is stevig door de gelatine, romig door de mascarpone en volledig vrij van gluten en geraffineerde suiker. Ideaal voor een zomerse verjaardag, zoals het 12-jarig bestaan van Puur Mieke – of gewoon omdat je zin hebt in iets goeds.

 

Benodigdheden
• Springvorm (15–24 cm doorsnee)
• Mixer of garde
• Kleine steelpan

Meukvrij bakpapier

 

Bodem

Ingrediënten:
• 250 gram extra fijn chufameel (let op: niet een grovere variant!)
• 250 gram gesmolten roomboter of ghee
• 25 gram palmsuiker

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Meng het chufameel met de gesmolten roomboter en de palmsuiker tot een egaal deeg.
3. Druk dit uit in een met bakpapier beklede springvorm.
4. Bak de bodem 20 minuten in de oven tot hij licht goudbruin is.
5. Laat volledig afkoelen voor je de roomlaag toevoegt.

 

Roomlaag

Ingrediënten:
• 2 kuipjes mascarpone (op kamertemperatuur)
• 125 ml slagroom
• 100 gram, of meer naar smaak Puur Mieke honing (of eventueel ahornsiroop)
• 15 gram Puur Mieke gelatine
• 100 ml gefilterd koud water (om de gelatine in te wellen)
• 2 eetlepels vanille-extract
→ Dit staat ongeveer gelijk aan 2 tot 2,5 gram vanillepoeder

Bereiding:
1. Laat de gelatine minimaal 10 minuten wellen in het koude water.
2. Verwarm het gelatinemengsel daarna zachtjes totdat het volledig opgelost is (niet koken).
3. Roer dit langzaam en gelijkmatig door de mascarpone.
4. Klop in een aparte kom de slagroom luchtig.
5. Voeg de honing en het vanillepoeder (of extract) toe aan de slagroom en klop dit kort door.
6. Meng het slagroommengsel voorzichtig door het mascarpone-gelatine mengsel.
7. Giet de roomlaag op de volledig afgekoelde bodem.
8. Laat 4-5 uur opstijven in de koelkast.

 

Fruit-topping

Ingrediënten:
• 400 gram vers of diepvries fruit (bij voorkeur biologisch en seizoensgebonden)
• 2 eetlepels Puur Mieke gelatine
• 200 ml water
• 100 gram Puur Mieke honing (of eventueel ahornsiroop)

Bereiding:
1. Laat de gelatine minimaal 10 minuten wellen in het water.
2. Verwarm het daarna op laag vuur tot het volledig is opgelost (niet koken en af laten koelen).
3. Roer de honing of ahornsiroop erdoor.
4. Voeg het fruit toe en meng rustig door.
5. Laat het geheel afkoelen tot het lauw is.
6. Giet de fruitlaag op de volledig opgesteven roomlaag.
7. Laat opnieuw 4-5 uur opstijven in de koelkast.

 

Tips & opmerkingen
• Gebruik een extra fijne variant van chufameel voor een gladde bodemstructuur. Met grovere maling wordt de bodem zanderig.
• Zowel de roomlaag als fruitlaag hebben tijd nodig om op te stijven. Begin dus op tijd, of maak de taart een dag van tevoren.
• Je kunt afwisselen met fruitsoorten per seizoen. Denk aan frambozen, aardbeien, mango of blauwe bessen.
• Zoetekauw? Voeg dan naar eigen inzicht meer honing toe.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.