(Rundvlees) bouillon poeder (bone broth powder)

Voordat ik laat zien waar je échte runder bouillon poeder koopt, laat ik zien waarom je het niet in de supermarkt zou moeten kopen, ze hebben het namelijk niet. De blokjes die we in de supermarkten vinden en waar 'rundvlees bouillon' op staat hebben totaal niks te maken met échte bouillon. Ik vind het op z'n zachtst gezegd verbazingwekkend dat Maggie en consorten het überhaupt zo mogen noemen aangezien het bol staat van de troep! Dit zijn anno 2022 de ingrediënten: zout, smaakversterkers (E621, E627, E631), glucosestroop, plantaardige olie (palm), gistextract, suiker, uienpoeder, kleurstoffen (E150c, E101), rundvleespoeder (0,4%), aroma's, peterselie, gedroogde groenten (wortel, tomaat, prei), kruiden-extracten.


De poeder van Unilever is al net zo triest: zout, maltodextrine, aroma's, suiker, palmvet, rundvleesextract (5,4%), gistextract, geconcentreerd uiensap, voedingszuur (citroenzuur), karamelstroop, knoflook, zonnebloemolie. Kan gluten, melk, ei, selderij, mosterd en soja bevatten.

Bizar toch 0,4% en 5,4% rundvleesspul? Dit heeft niks met voeding, laat staan gezondheid te maken!
Ook de biologische supermarkten hebben geen pure bouillon...daar zit bewerkt zout in en is niet geconcentreerd. In het beste geval vind je een potje met biologische bouillon, waar dan geraffineerd zeezout aan toegevoegd zit, maar ook zeezout heeft niks met gezondheid te maken, want je mag elk willekeurig zout zeezout noemen.
Koop je die toch, zet 'm dan eens in de koelkast. Wanneer de bouillon opstijft weet je dat het in ieder geval niet verdund is. 

Daarom maak ik bouillon al jarenlang zelf, het is niet moeilijk en ook nog eens goedkoop.
Botten in een pan, (gefilterd) water er bij, al dan niet wat groenten en azijn en dan heel zachtjes, heel lang laten koken. That's it, lekker ambachtelijk. Daarna doe ik er Keltisch zeezout doorheen.

Maar het kan véél makkelijker, namelijk door gewoon pure runder bouillon poeder in huis te halen, 100% pure ingekookte bouillon van biologische en/of grasgevoerde runderen. Dieren die het hele jaar door buiten rondlopen en kunnen schuilen wanneer nodig.

Zonder E621, zonder gistextract, zonder zout, etc. Hoe gezonder het dier eet, hoe gezonder het is en hoe gezonder de bouillon is, life is simple, just one ingredient.

Wat zijn mijn criteria geweest voor het plaatsen en beoordelen van onderstaande poeders?

- enkel en alleen poeder van ingekookte bottenbouillon als ingrediënt

- niet vloeibaar vanwege de hogere kosten en omdat dat veel meer ruimte inneemt

- biologisch of grasgevoerd, al het andere valt af, simpelweg omdat ik de hoogste kwaliteit kies

- goede prijs kwaliteit verhouding

 

Mattison valt af omdat het meer dan €100 per kilo kost en het niet 100% bouillon poeder is (er is zonnebloem lecithine aan toegevoegd). Hun runderbouillonpoeder is niet biologisch. 

Kippenbouillonpoeder is vaak een stuk duurder dan runderbouillon en valt daardoor af, ook mede omdat het vaak vanuit Australië ingevlogen wordt, ik kies er voor om mijn voeding, wanneer mogelijk, van zo dichtbij als mogelijk te halen.

De drie producten die je hieronder vindt bevatten maar 1 ingredient: biologische bouillon poeder gemaakt van runderbotten, niks meer en niks minder. Met kop en schouders staat de bouillon poeder van Big Food bovenaan, er kan maar liefst 30 liter bouillon mee gemaakt worden en is ook omgerekend naar kilogrammen de voordeligste. Plent is zo vriendelijk om mijn lezers 10% korting te geven op deze poeder (en hun andere producten van het merk Big Food, Green Pasture, Plent, Plantforce en Arthur Andrew Medical) wanneer je code esther10 invoert tijdens het bestellen.

Eet smakelijk!

Big Food 
Organic Bone Broth

400 gram 

esther10

= 10% korting

Voordelen
-grasgevoerd

-biologisch

-kan maar liefst 20-30 liter bouillon van gemaakt worden

Ingrediënten

Biologisch runderbotten bouillon concentraat

Nordic Kings
Bone Broth

 

500 gram 

esther10
= 10% korting

Voordelen

-grasgevoerd

-biologisch

-kan ongeveer 5 liter bouillon mee gemaakt worden

Ingrediënten

Biologisch runderbotten bouillon concentraat van Zweedse runderen.

To the Bone
Beef bone Broth

 

Let op! 180 CAPSULES (180 gram) dus geen poeder.

Voordelen
-grasgevoerd
-biologisch

 

Ingrediënten

Biologisch runderbotten bouillon concentraat van Nieuw Zeelandse runderen.