Azijn (van jun of kombucha)

Gepubliceerd op 16 april 2022 om 21:01

Zelf azijn maken van jun of kombucha is super makkelijk! De SCOBY van jun of kombucha is je azijnmoeder, dat is iets anders dan een schoonmoeder ;-)

 

Je start met het recept voor jun of kombucha en laat het twee keer zo lang fermenteren:

Jun 4 dagen of iets langer, het komt niet op een dag aan.

Kombucha 4 weken of langer, ook hier komt het niet op een dag of week langer aan.

 

Dan oogst de jun/kombucha, de SCOBY kan je gewoon blijven gebruiken om weer jun of kombcuha mee te maken, vergeet niet om daar 50-100 ml van de overrijpe drank bij te doen.

 

Ingrediënten voor 1 liter azijn

1 liter extra lang gefermenteerde jun of kombucha

3 keer 20 gram (dus 60 in totaal) biologische (riet)suiker voor kombucha azijn

3 keer 20 gram (dus 60 in totaal) rauwe of biologische honing

 

Bereiding

- doe de jun of kombucha in een fles of pot van 1 liter

- 1, doe 20 gram honing bij de jun of 20 gram suiker bij de kombucha

- 2, roer dit even zodat het opgelost is

- 3, dek dit af met een doek of keukenpapier en schrijf de datum op

- na 2 weken herhaal je bovenstaande 3 handelingen

- en na nog eens 2 weken herhaal je dit weer

- klaar!

- sluit de fles af of giet 'm leeg over je salade ;-)

 

Overige noemenswaardig heden

- je kan nadat het klaar is de azijn filteren, het hoeft niet, bruine slierten of bezinksel is normaal, dat zijn de gisten

- er kan een nieuwe SCOBY ontstaan, die kun je gebruiken om nieuwe kombucha/jun mee te maken

- je kunt nu kruiden en bijvoorbeeld knoflook toevoegen en die een half jaar mee laten fermenteren

- de azijn is jarenlang houdbaar en blijft door gaan met fermenteren en dus steeds zuurder worden, ook in de koelkast