Hormoonbalans 101 | uitleg, tips & natuurlijke ondersteuning

Gepubliceerd op 4 maart 2025 om 17:04

Hormonen spelen een cruciale rol in ons welzijn, maar het vinden van balans kan soms een uitdaging zijn. Of je nu te maken hebt met opvliegers, stemmingswisselingen of vermoeidheid, het kan moeilijk zijn om te begrijpen wat er precies in je lichaam gebeurt. Gelukkig zijn er manieren om je hormonen weer in balans te krijgen en het goede nieuws is dat je zelf veel invloed kunt uitoefenen op je gezondheid. In deze blog deel ik samen met Fleur van Griensven, hormoonspecialist en een ervaren Female Health Coach, onze inzichten en tips over hoe je hormoonbalans kunt herstellen. We bespreken praktische stappen die je kunt nemen, van voeding en beweging tot ontspanning, zodat je je weer energieker, gezonder en in balans kunt voelen. En ik weet, we willen allemaal 1 magic pill slikken en dan van onze klachten af zijn. Maar we weten allemaal dat het niet zo werkt! Toch ben ik wel heel enthousiast over oester.

Oesters zijn namelijk de rijkste natuurlijke bron van zink, een mineraal dat essentieel is voor de aanmaak en balans van hormonen zoals progesteron en testosteron. Hallo libido! Gelukkig zit er ook de perfecte hoeveelheid koper in! Koper en zink werken nauw samen in het lichaam en beïnvloeden elkaars opname. Zink zonder voldoende koper kan leiden tot een kopertekort, wat vervolgens je ijzerstofwisseling en Hb negatief beïnvloedt. Daarnaast bevatten oesters selenium en jodium, die de schildklier ondersteunen, een belangrijke regulator van de hormoonhuishouding. De hoge concentratie B-vitamines en omega 3-vetzuren in oesters helpen bij het verminderen van ontstekingen en stress, wat indirect bijdraagt aan een stabielere hormoonbalans. Oesterextract kan ook ondersteunen bij bijnieruitputting, doordat het mineralen bevat die de stressrespons reguleren. Door deze unieke samenstelling dragen oesters bij aan een gezonde cyclus, vruchtbaarheid en energielevels.

Van oudsher werd het gegeven aan jonge stellen, zwangere vrouwen en opgroeiende kinderen, omdat het enorm veel voedingswaarde biedt. De afgelopen maanden krijg ik steeds meer positieve ervaringsverhalen terug van dames die vooruitgang boekten door 4-5 capsules oester per dag te slikken. Uiteraard is voeding de basis voor je systeem, maar van mij mag iedereen verse oester een kans geven. Ze zijn er ook in capsules, 10% korting bij Real Roots met code esther10

Kortom, waarom helpen oesters bij hormoonbalans en libido, dat is toch een mythe?
Oesters zijn feitelijk Mother Nature’s liefdesbommetjes. Ze zitten bomvol zink, hét mineraal dat je lichaam nodig heeft om testosteron aan te maken – voor zowel mannen als vrouwen belangrijk voor je libido, energie en humeur. Bovendien leveren oesters aminozuren zoals tyrosine, die je lijf gebruikt om dopamine aan te maken. En dopamine is je 'yes zin in het leven (en in de slaapkamer)'-stofje. Hormoonbalans, motivatie én libido in één schelpje – hoe leuk wil je het hebben?

Hormoonbalans: wat is het en waarom is progesteron jouw beste vriendin?

Hormonen: we hebben ze, we haten ze, we kunnen niet zonder ze! Vroegah noemde ik het horrormonen, ik wilde ze wel ontslaan, nu zijn het m’n beste werknemers en dat gun ik jou ook.


Hormoonbalans is een veelgebruikt begrip, maar wat mensen daar vaak écht mee bedoelen (en willen ervaren), is een klachtenvrij leven waarin hun hormonen soepel hun natuurlijke cyclus volgen.

Hormoonbalans betekent niet dat je je élke dag van de maand precies hetzelfde voelt, altijd vol energie bent en nooit loopt te geeuwen. Het betekent ook niet dat je hormonen compleet "onder controle" kunt krijgen door een koperspiraal of hormonale anticonceptie te gebruiken, een hip supplement van een influencer te slikken en enkel een paar aanpassingen te maken in je voeding of leefstijl. Onze hormonen zijn dynamisch en reageren op interne en externe prikkels – een gezonde balans houdt in dat deze natuurlijke schommelingen soepel verlopen zonder de verderop genoemde klachten of verstoringen.

Hormonen bepalen hoe je je voelt, hoeveel energie je hebt, hoe je slaapt, of je zwanger kunt raken, hoe soepel je cyclus of overgang verloopt en zelfs of je spijsvertering een beetje lekker draait. Ze zijn de boodschappenmeisjes van allerlei processen in je lichaam en gaan verder dan oestrogeen, want insuline, cortisol, progesteron en je schildklierhormonen zijn ook allemaal onmisbaar. In oorsprong zijn al die hormonen een grandioze, natuurlijke symfonie, ontworpen door een meesterbrein. Gemaakt om ons te dienen. In de huidige moderne wereld krijgt dat meesterwerk echter flink wat klappen te verduren en geven we vervolgens onze ontregelde hormonen de schuld van onze slechte stemming. We hebben echter zelf nogal wat in de rauwe melk te brokkelen, want hormonen raken altijd met een goede reden van slag. Vaak komt dit door onze opvoeding, eigen (onbewuste) keuzes en de leefstijl die we ons aangemeten hebben. Tekorten aan voedingsstoffen, kunstlicht en trauma zijn allemaal vormen van stress die een disbalans kunnen veroorzaken, waarbij het geniale hormoon progesteron de dupe wordt van alles wat we meegemaakt hebben en onszelf aandoen.

Hoewel wat mij betreft alle biologie leraren mogen jubelen over de kracht van progesteron kunnen we het gebrekkige schoolsysteem niet de schuld blijven geven van onze onwetendheid. Dus duik mee in de wereld van het gele lichaam, cortisol en ochtendlicht!

Hoe ziet een gezonde hormoonbalans eruit?

Een gezonde hormoonbalans betekent dat je cyclisch leeft, globaal ziet dat er zo uit: je voelt je energiek in de eerste helft van je cyclus, je kunt ontspannen in de tweede helft, je hebt geen PMS-terreur en je slaap is goed. Je bijnieren produceren genoeg cortisol (het stresshormoon) en dat piekt alleen wanneer het nodig is en blijft de rest van de tijd lekker laag. Je schildklier draait soepel en je hebt geen last van moodswings waar je partner zich zorgen over maakt en je kinderen zich voor verstoppen. Maar je merkt wel veranderingen in je energie tijdens je cyclus, we zijn geen mannen en we hoeven ons ook niet zo te voelen of er naar te gedragen door dag in dag uit hetzelfde te verwachten van ons lichaam. Profiteer van de energie in de folliculaire fase en geniet van de rust in de luteale fase.
De folliculaire fase start op de eerste dag van de menstruatie en duurt tot de eisprong, waarbij follikels rijpen en oestrogeen stijgt ter voorbereiding op de eisprong. Follikels zijn met vocht gevulde blaasjes in de eierstokken die een onrijpe eicel bevatten en tijdens de folliculaire fase groeien en rijpen, totdat één dominante follikel de eisprong bereikt.

De luteale fase volgt na de eisprong, waarin het hormoon progesteron op een natuurlijke manier stijgt, doordat het gele lichaam (de restanten van de follikel waar de eicel uit kwam) progesteron produceert. Dit hormoon helpt om de baarmoeder voor te bereiden op een eventuele zwangerschap. Als er geen bevruchting plaatsvindt, daalt progesteron weer vlak voor de menstruatie. Die eisprong zorgt dus voor progesteron! En wat Fleur en mij betreft draait álles voor een vrouw om het krijgen van een zo goed mogelijke eisprong waarbij het gele lichaam zeeën van progesteron gaat maken voor jou. Omdat progesteron hét hormoon is waar vrouwen zich rustig en stabiel door voelen!

Fleur van Griensven, Female Health Coach (foto boven): ”De theorie dat progesteron wordt “gestolen” voor de aanmaak van cortisol is achterhaald. Hoewel het logisch leek dat chronische stress zou leiden tot een verhoogde cortisolproductie ten koste van progesteron (omdat ze dezelfde precursor delen), klopt dit niet. Progesteron wordt namelijk in dusdanige lage hoeveelheden in de bijnieren aangemaakt, dat het in het niet valt bij wat de cellen van het gele lichaam doen. (zie veel gestelde vragen voor meer info + studie)

Dat stress de progesteronspiegels kan verlagen, is wel een feit, maar dit gebeurt via een andere route: de aansturing in de hersenen. Stress – of dat nu ondervoeding is of overmatige inspanning – verlaagt de afgifte van FSH en LH. Hierdoor krijgt de rijping van eicellen minder prioriteit, wat kan leiden tot twee scenario’s: in het ergste geval blijft de eisprong uit, of de ovulatie verloopt minder krachtig door een verminderde follikelrijping. Dit resulteert in een zwakker geel lichaam en dus een lagere progesteronproductie. Stress zit in alle hoeken, bijvoorbeeld in koffie op je nuchtere maag, dus dat is écht een no-go!”

Als er dus één hormoon is dat veel vrouwen tekortkomen, dan is het progesteron. En als er één hormoon is waardoor wij ons relaxed gaan voelen dan is het progesteron. Dus, laten we het eens nog dieper hebben over waarom dit stofje zo belangrijk is en hoe je jouw progesteronlevels een boost kunt geven.

Waarom is progesteron zo belangrijk?

Progesteron is de rustgever in jouw hormonale symfonie. Het helpt je te ontspannen, ondersteunt je slaap en maakt je minder vatbaar voor stress. Ook is het essentieel voor een gezonde cyclus, vruchtbaarheid en het tegengaan van rimpels en PMS. Een tekort? Dan kun je onder andere last krijgen van slapeloosheid, hormonale migraine, angst, prikkelbaarheid, pijnlijke borsten en onregelmatige menstruaties. Niet ideaal om het zacht uit te drukken. Helaas leven we in een niet ideale wereld en beseffen veel vrouwen pas hoe groot de invloed van onze hormonen is wanneer ze niet (meer) in balans zijn. We zij niet gemaakt om in kunstlicht te leven, een onderVoedingscentrum dieet te volgen en allerlei gehypte verzorgingsproducten vol parfum te gebruiken. We zijn dit door slimme marketing echter wel normaal gaan vinden en staan er daardoor vaak niet meer bij stil dat we onszelf behoorlijk onderdompelen in allerlei hormoon verstorende zaken.

Een voorbeeld van 10 moderne dingen die we normaal vinden, maar die onze hormonen flink kunnen verstoren, waardoor progesteron het onderspit delft.

  1. Synthetische parfum in verzorgingsproducten – Bevatten bijna altijd hormoon verstorende chemicaliën zoals ftalaten en parabenen. Gooi je parfum weg en kies voor merken zoals Mythos met een baanbrekende anti-rimpel crème en Rumi Skin met een meukvrije deodorant, die geen parfum gebruiken. 10% korting met code esther10
  2. Kraanwater, tandvullingen, plastic verpakkingen en waterflessen – Medicijnresten, ja ook resten van de pil (!!) zitten in kraanwater!), BPA en andere xeno-oestrogenen kunnen je hormonale balans in de war schoppen. Regel een Aqualine waterfilter.
  3. Anti conceptie op basis van hormonen, maar ook de koperspiraal – Onderdrukt je natuurlijke cyclus en beïnvloedt je progesteron- en oestrogeenniveaus op zéér onnatuurlijke en negatieve wijze. De eisprong wordt geremd en waar hadden we die ook al weer voor nodig? Juist, voor de aanmaak van progesteron. Te veel koper door de koperspiraal zorgt ook voor disbalans in je mineralen voorraad met alle gevolgen van dien.
  4. Blauw licht van schermen en verlichting – Verstoort melatonine, wat je slaap en herstelhormonen negatief beïnvloedt. Bescherm jezelf overdag tegen te veel blauw licht met een dagbril van Alinastore en na zonderondergang met een avondbril. 10% korting met esther10
  5. Chronische stress en overwerken – Zorgt voor een overproductie van cortisol, wat je lichaam en andere hormonen uitput.
  6. (Ultra)bewerkte voeding en pesticiden – Kunnen je stress bezorgen en je lever belasten, waardoor hij minder goed overtollige hormonen, zoals oestrogeen, kan afbreken. 90% van de supermarkt producten zien níet goed voor jou, maar wel voor de portemonnee van de producent.
  7. Te weinig (natuurlijk) daglicht – Zonlicht stimuleert een gezond dag-nachtritme en de aanmaak van melatonine. Ga naar buiten, het is gratis! Elek ochtend 10-15 minuten zo vroeg mogelijk daglicht pakken.
  8. Overmatige cafeïne-inname – Kan de bijnieren uitputten en de cortisolhuishouding verstoren. Lees deze blog voor slimme manieren om koffie te drinken. Koffie op je nuchtere maag of voor je ontbijt is het slechtste wat je kunt doen!
    Sla sowieso je ontbijt nooit over!
  9. Slaaptekort en onregelmatige slaaptijden – Ontregelt melatonine en groeihormoon, cruciaal voor herstel.
  10. Toxische schoonmaakmiddelen – Bevatten chemicaliën die onze hormoonhuishouding verstoren. Kies voor schoonmaakmiddelen zonder parfum, zoals natuurazijn of enkele bewuste merken, te koop bij Puur Mieke.

(5% korting voor nieuwe klanten met code esther10)

 

Hoe ondersteun je progesteronaanmaak?

  1. Eet voldoende gezonde vetten zoals roomboter, eieren en levertraan. Je lichaam heeft cholesterol nodig om hormonen aan te maken, dit vind je in dierlijke voeding.
  2. Verlaag je stresslevels – Verlaag je stresslevels - cortisol maakt het moeilijker om een eicel te laten rijpen en kan daarmee indirect ook zorgen voor een lagere progesteronproductie. Vitamine C (zie punt 3) helpt om je cortisol te reguleren, neem elke ochtend zo snel mogelijk na het wakker worden een theelepel.
  3. Ondersteun je bijnieren – Eet voldoende biologische vitamine C en mineralen (zoals fulvinezuur,  magnesium, natrium en kalium) en vermijd overmatig en niet slim gepland cafeïnegebruik.
  4. Zorg voor voldoende voedingsstoffen – vooral magnesium*, vitamine B6 uit orgaanmix* en zink uit oesters* zijn cruciaal.
  5. Eet voldoende en regelmatig – extreme diëten en te weinig eten zijn funest voor je hormonen. Sla NOOIT je ontbijt over.
  6. Slaap als een koningin – herstel gebeurt in de nacht. Geen schermen tot laat en een donker, koel slaapkamertje doen wonderen.
  7. Beweeg op een slimme manier – intensieve cardio kan enorm stress verhogend zijn, terwijl krachttraining en wandelen je hormonen juist ondersteunen. Daarom ben ik geen voorstander van kilometers hardlopen, maar krachttraining onder begeleiding. 
  8. Vermijd fyto- en xeno-oestrogenen –  planten kunnen hoge concentraties oestrogenen bevatten (fyto-oestrogenen) en je natuurlijk oestrogeen verhogen. Skip in ieder geval soja, lijnzaad en sesamzaad. Xeno-oestrogenen zijn chemische stoffen uit plastic, parfum en pesticiden die hormoonbalans verstoren. Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten en vermijd plastic verpakkingen.
  9. Regelmatige maaltijden met eiwitten en koolhydraten – houdt je bloedsuikerspiegel stabiel en voorkomt hormonale schommelingen. Start je dag altijd met hydratatie en daarna een voedzaam, eiwitrijk ontbijt.
  10. Ondersteun je schildklier – een gezonde schildklier is nodig voor een gezonde follikelrijping en daarmee (daaropvolgend) een vereiste voor genoeg progesteron. Zorg voor voldoende jodium & selenium uit oesters* en vitamine A uit levertraan*.

    *10% korting met code esther10

Tips van Fleur van Griensven, Female Health Coach (foto boven)

“De tijd dat we snackten met alleen een appel is voorbij (die verdwijnt bij mij in een holle kies). Je cyclische lijf heeft meer nodig – niet alleen voor energie, maar ook voor voedingsstoffen en een stabiele bloedsuikerspiegel. Voeg eiwitten en/of vetten toe aan je snacks en kies bijvoorbeeld voor een omelet of een bakje rauwmelkse volle (gefermenteerde) kwark. Wedden dat je langer verzadigd bent en je bloedsuiker stabiel blijft? En als je bloedsuiker blij is, dansen je hormonen vrolijk mee!

Mijn hormonen zijn in ieder geval in hun element, en mijn menstruatie is nóg meer een feestje sinds ik de Saalt menstruatiedisc gebruik (15% korting met code FLEUR). Comfortabeler kan bijna niet (waarom heb ik dit niet eerder ontdekt?). De hele dag geen omkijken meer naar je menstruatieflow – tenzij je hormonen om hulp schreeuwen en je veel bloed verliest. Maar in dat geval gaan we daar samen 1-op-1 mee aan de slag, zodat ook jij in harmonie met je hormonen kunt dansen.

Over eiwitten...

Ik noemde ze al even bij de snacks, maar in de praktijk zie ik dat veel vrouwen structureel te weinig eiwitten eten. Twee eieren, een plakje kaas op brood en wat rundergehakt bij het avondeten is echt niet genoeg.

Waarom zijn eiwitten zo belangrijk?

  • Ze leveren essentiële mineralen. Grasgevoerd orgaanvlees, eieren, rundvlees, wilde vis, schaal- en schelpdieren en (rauwe) volvette zuivel zitten vol belangrijke mineralen. Deze zijn nodig voor de werking van enzymen, en enzymen zijn weer de drijvende kracht achter alles wat met je hormonen gebeurt.
  • Ze stabiliseren je bloedsuikerspiegel. Combineer eiwitten altijd met wat koolhydraten en dierlijke vetten om gebalanceerde maaltijden te creëren.
  • Dierlijke eiwitten zijn het meest voedzaam. Ze bevatten de meeste vitamines en mineralen én zijn goed opneembaar.

Dus geef je lijf wat het nodig heeft en eet volwaardig! 💪”

Hoe herken je een te laag progesteron, ofwel een hormonale disbalans:

  • Onregelmatige of korte menstruatiecycli
  • Hevige menstruaties met veel bloedverlies
  • Hormonale acné
  • PMS-klachten zoals opgezwollen borsten en vocht vasthouden
  • Vermoeidheid en weinig energie
  • Hoofdpijn of migraine (vooral rond de menstruatie)
  • Droge huid of haaruitval
  • Matige spijsvertering
  • Koude handen en voeten (kan samenhangen met een trage schildklier)
  • Prikkelbaarheid en stemmingswisselingen
  • Angstgevoelens of paniekaanvallen
  • Depressieve gevoelens of neerslachtigheid
  • Slechte concentratie of een "mistig" hoofd
  • Moeite met inslapen of doorslapen
  • Niet uitgerust wakker worden, zelfs na een lange nacht slaap
  • Snel duizelig
  • Moeilijk of niet zwanger worden
  • Vroege miskramen
  • Korte luteale fase (de periode tussen ovulatie en menstruatie)

 

SOS: Wanneer schreeuwen je hormonen om hulp?

Bovenstaande symptomen zijn van die signalen die je niet moet negeren. Wanneer jouw partner een solo reis wilt maken om jouw PMS te ontlopen dat weet je dat je stappen moet gaan zetten. Bovengenoemde voorbeelden zijn allemaal tekenen dat je hormonen uit balans zijn en dat de oorzaak verder gezocht moet worden dan alleen voeding en leefstijl. Hier komt de diepere laag om de hoek kijken. Fleur helpt je graag om die lagen af te pellen en jouw hormonen op natuurlijke wijze weer in balans te brengen! Zij is de expert en aangewezen persoon wanneer jij op volledig natuurlijke wijze weer de regie over je lichaam terug wilt pakken. Ze leert je hoe jouw lichaam weer volop progesteron aan gaat maken. Plan een 1-op-1 traject met haar via haar website.

Hoe herken je een lichaam wat op celniveau goed gevoed is? Dit zijn de kenmerken die Fleur hanteert:

  • een fantastische spijsvertering
  • goed energielevel
  • goede basale lichaamstemperatuur
  • vruchtbare afscheiding
  • voorspoedig rijpen van eicellen
  • klachtenvrij door je cyclus gaan
  • solide nachtrust
  • uitgerust wakker worden
  • aanwezig libido

 

Wil je liever geen deep dive, maar wél persoonlijk supplementenadvies?

Soms heb je geen zin om alles uit te pluizen, maar wil je gewoon weten welke supplementen je kunnen helpen. In dat geval kun je bij mij terecht voor een kort consult waarin ik je op weg help. Maar let’s be real: als je hormonale klachten hebt en je wilt écht de oorzaak aanpakken, dan is een traject met Fleur de beste investering in jezelf. Je kunt immers geen gebrek hebben aan een supplement…

Dus, voel jij dat jouw hormonen wel wat liefde kunnen gebruiken? Check dan Fleur voor een deep dive of stuur mij een berichtje voor een consult voor supplementenadvies. Je mag ook altijd een kijkje nemen in m'n gratis community, daar kan je eenvoudige vragen stellen, sparren met andere vrouwen en de database aan info raadplegen, je bent van harte welkom!

Veel liefs, Esther

Veel gestelde vragen:

 

Is er een supplement wat mij van mijn klachten af kan helpen?
Nee, zo simpel is het niet, maar Fleur en ik zijn beiden wel enorm fan van oester, omdat het een powerhouse aan voedingsstoffen biedt om je hormonen te ondersteunen. Ik heb al veel dames geholpen zien worden met deze 100% natuurlijke krachtpatser! In capsules verkrijgbaar bij Real Roots, 10% korting met code esther10

Mijn verloskundige zegt dat de koperspiraal nog minder koper afgeeft dan wat er in een supermarkt boterham zit. Hoe kijk jij hiernaar Esther?

Het vergelijken van een koperspiraal met een supermarkt boterham is echt appels met peren vergelijken. 🤦‍♀️

Waarom?
Locatie, locatie, locatie – Een boterham eet je op, en het koper daarin wordt door je spijsvertering gereguleerd en uitgescheiden. Een koperspiraal zit 24/7 in je baarmoeder, een plek die helemaal niet bedoeld is om continu blootgesteld te worden aan metaal. Onze darmen zijn er voor bedoeld om allerlei zaken van buitenaf te verwerken: lees voeding.
Onze baarmoeder is gemaakt om baby's te laten groeien, niet om vreemde zaken in te stoppen.

Natuurlijk vs. onnatuurlijk – Het koper in voeding zit in een natuurlijke, gebonden vorm die je lichaam kan verwerken. Het koper van een spiraal is puur metaal dat langzaam oxideert en in je baarmoederweefsel terechtkomt.

Invloed op je lichaam – Een koperspiraal verhoogt vaak de koperwaarden in het bloed, wat kan leiden tot klachten als vermoeidheid, stemmingswisselingen en zelfs kopervergiftiging. Geen enkele arts zou aanraden om dagelijks een stukje metaal in te slikken om je kopergehalte te verhogen, dus waarom zou het in je baarmoeder ineens 'veilig' zijn?

Kortom, je broodje aap verhaal van deze verloskundige 😂
En het is totaal géén reden om een koperspiraal als ‘onschuldig’ te beschouwen. 😉

 

De bijnieren maken toch ook progesteron aan, hoe zit dat?
Antwoord van Fleur:

Ja in theorie klopt het dat de bijnieren (de bijnierschors) progesteron kan maken en een rondje mister Google zal je datzelfde antwoord geven

Echter met reden benoemde ik het progesteron wordt niet daar in die bijnieren aangemaakt, maar enkel in het gele lichaam.

Dat mini mini beetje progesteron wat de bijnieren zouden kunnen aanmaken dat valt totaal in het niet bij waar de progesteron aanmaak vandaan komt, namelijk door te ovuleren. Hoor 100-300x zoveel progesteron. Ja hoeveelheden waar je u tegen zegt en welke haar effecten kennen merkbaar voor haar!

Wil je dit op de proef stellen laat dan eens voor de grap (en je eigen tijdverspilling) bloedprikken op progesteron gedurende de folliculaire fase én op het juiste moment getimed (dit luistert nauw) tijdens de luteale fase. Dan zul je zien dat mits zij een gezonde menstruatiecyclus kent met zeeën van progesteron die aanmaak in de folliculaire fase compleet in het niet valt bij de luteale fase. En de aanmaak in de folliculaire fase dat is de aanmaak vanuit de bijnieren

Kortom: Het mini mini beetje progesteron vanuit de bijnieren is niet noemenswaardig. Niet qua hoeveelheid en niet qua fysiologisch effect welke het voor haar kent.

Verder is dat mini mini beetje progesteron in bijnieren een tussenstof voor de aanmaak van cortisol en zo zie je dan ook in onderzoeken dat deze omzetting naar cortisol plaatsvindt: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3035760/ 


Hoe merk je dat je te veel cortisol hebt?
Te veel cortisol produceren kan zich uiten in verschillende symptomen die vaak over het hoofd worden gezien. Je kunt merken dat je constant moe bent, zelfs na een goede nachtrust, of dat je moeite hebt met in slaap vallen door een verhoogde alertheid. Andere signalen zijn snel geïrriteerd zijn, angstige gevoelens, gewichtstoename rondom de buik, spierpijn of spanning en verhoogde eetlust, vooral voor suiker en vetten. Ook chronische vermoeidheid, hoge bloeddruk, haaruitval, huidproblemen zoals acne, en spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel of verstoorde stoelgang kunnen wijzen op te veel cortisol. Als je merkt dat je lichaam altijd in 'stressmodus' lijkt te staan, zelfs zonder directe stressfactoren, is dit vaak een aanwijzing dat je cortisolproductie uit balans is. Daarnaast kan een verzwakt immuunsysteem, verminderde motivatie, moeite met concentreren en verstoorde slaap ook symptomen zijn van verhoogde cortisolniveaus.

 

Is oester veilig bij Hashimoto's?

Ik kan geen persoonlijke adviezen geven via mijn website (of social media kanalen), maar wel mijn visie delen: oester is oervoeding. Het zit bomvol zink, koper, selenium en jodium, die essentieel zijn voor de schildklier. Bij Hashimoto kan jodium soms gevoelig liggen, maar in de juiste balans kan oester juist ondersteunen.

Zelf zou ik het zéker proberen, gezien de powerhouse aan voeding die de schildklier dient. Begin met een 1/4 capsule en kijk hoe je reageert. Daarnaast is het belangrijk om gluten en gepasteuriseerde zuivel te schrappen, omdat deze vaak ontstekingsreacties in de schildklier kunnen uitlokken.


Wat zijn fyto-oestrogenen?
Fyto-oestrogenen zijn plantaardige stoffen die de werking van oestrogeen in het lichaam kunnen nabootsen of moduleren. Ze zijn onder te verdelen in drie hoofdgroepen: Isoflavonen, Lignanen en Coumestanen. Isoflavonen, zoals genisteïne, daidzeïne en glyciteïne, komen vooral voor in soja, rode klaver en kikkererwten. Lignanen, waaronder secoisolariciresinol, matairesinol, pinoresinol en lariciresinol, zitten voornamelijk in lijnzaad, sesamzaad, volkoren granen en bessen. Coumestanen, zoals coumestrol, worden gevonden in luzerne, klaverkiemen en sojabonen en hebben een sterkere fyto-oestrogene werking. Daarnaast is er nog de groep prenylflavonoïden, met als krachtigste stof 8-prenylnaringenine uit hop, wat voorkomt in bier en hop-supplementen.
Advies: skip in ieder geval soja, lijnzaad en rode klaver wanneer je fyto-oestrogenen wilt vermijden!

 

Wat is oestrogeen dominantie, hoe ontstaat het en wat doe je er aan?

Oestrogeen dominantie betekent dat het oestrogeenniveau in verhouding tot progesteron te hoog is, wat kan leiden tot symptomen zoals onregelmatige menstruaties, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, gewichtstoename en een verhoogde kans op hormoon-gerelateerde aandoeningen. Het ontstaat vaak door een combinatie van te veel oestrogeen in het lichaam (door bijvoorbeeld hormoonvervuiling of verhoogde productie) en/of te weinig progesteron. Daarnaast kunnen factoren zoals chronische stress, overgewicht, ongezond dieet en slechte slaap bijdragen aan een verstoorde hormoonbalans. Om oestrogeen dominantie te aanpakken, is het belangrijk om de voeding te verbeteren door meer gezonde eiwitten en vetten te eten, stress te verminderen, regelmatig te bewegen (geen cardio) en voldoende te slapen. Wil je hulp hierbij? Dan is Fleur van Griensven de aangewezen persoon. Met de juiste aanpak kan oestrogeen dominantie goed gemanaged worden.

 

Help! Ik ben allergisch voor schaaldieren. Kan ik dan wel oesters nemen?"

Goede vraag! Veel mensen (waaronder ikzelf 🙋‍♀️) hebben een schaaldierallergie, maar kunnen prima tegen gevriesdroogde oester. Hoe dat kan? Bij de meeste allergieën gaat het om specifieke eiwitten die tijdens verhitting of droging (zoals bij gevriesdroogde oester) deels worden afgebroken. En guess what: in de oestersupplementen zit nauwelijks nog van dat allergeen-eiwit, wél de mineralen. Maar natuurlijk: bij twijfel, overleggen met een arts.

 

Wat is een goed alternatief voor oesters qua zinkopname?

Spoiler alert: het is niet pompoenpitten 😅

Oesters zijn zinkkoning met gemiddeld zo’n 25–30 mg zink per 100 gram. De oesters die Real Roots gebruikt kunnen tot 90 mg zink per 100 gram bevatten! Ter vergelijking:

  • Je zou ongeveer 200 gram rundvlees moeten eten voor dezelfde hoeveelheid zink als in 2 oesters.

  • Of 12 eidooiers
  • Of badkuip vol pompoenpitten, ironisch genoeg bevatten pompoenpitten fytinezuur, wat de opname van zink belemmert—een mineraal dat essentieel is voor een goed werkende schildklier. Minder beschikbare zink kan de aanmaak van schildklierhormonen verstoren en je stofwisseling vertragen.

  • Of een kilo kikkererwten (en dan krijg je er ook nog een opgeblazen buik bij cadeau🎈)

En het mooiste? Zink uit dierlijke bronnen zoals oester, eidooier en rundvlees is veel beter opneembaar dan uit plantaardige bron, omdat planten vaak dus fytinezuur bevatten – dat bindt mineralen en remt de opname.


Hoe kom ik na een zwangerschap weer hormonaal in balans en verlies ik overtollig gewicht?
Na een zwangerschap kan het even duren voordat je hormonen weer in balans zijn, maar er zijn verschillende manieren om dit proces te ondersteunen, met aandacht voor voeding, levensstijl en zelfzorg. Allereerst is het belangrijk om je lichaam voor en tijdens de zwangerschap goed te voeden en te verzorgen. Hoe sterker jij je zwangerschap ingaat, hoe sterker je er uit komt.
Na de bevalling moet je jezelf de tijd te geven om te herstellen. Stress kan hormonale disbalans verergeren, dus focus op rust, slaap en ontspanning. Het lijkt normaal om (weer) buitenshuis te gaan werken, maar we hebben dit duizenden jaren niet of samen met onze familie gedaan. Het is essentieel om voedzame, gebalanceerde maaltijden te eten: zorg voor voldoende dierlijke eiwitten, verzadigde vetten, en vermijd bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde suiker. Het geven van borstvoeding is het meest natuurlijke voor moeder en kind, hoewel het topsport is, is dat waar onze hormonen en lijf voor gemaakt is.

Daarnaast kan lichaamsbeweging bijdragen aan het herstellen van hormonale balans en het bereiken van een gezond gewicht. Begin rustig met wandelen of lichte oefeningen, en bouw het langzaam op. Het is belangrijk om het lichaam niet te overbelasten, vooral in de eerste maanden na de bevalling. Doe geen cardio en ga met een professionele coach trainen. Geduld is essentieel; het bereiken van hormonale balans en een gezond gewicht is een proces, geen race.

Hoe zit het met cortisol en sporten?
Cortisol, het stresshormoon, komt vrij tijdens intensieve trainingen om je lichaam te helpen omgaan met de fysieke stress. Korte periodes van intensieve training, met erna een paar dagen rust, kunnen nuttig zijn, maar langdurige, intensieve trainingen zonder voldoende herstel kunnen chronisch verhoogde cortisolniveaus veroorzaken. Dit kan negatieve effecten hebben op je slaap en immuunsysteem. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen training en rust, voldoende slaap te krijgen en stress goed te managen omdat stress een negatieve uitwerking heeft op je aanmaak van progesteron.

 

Ik ben al jaren in de overgang, hoe stop ik opvliegers?

Door je lichaam te ondersteunen met bovengenoemde adviezen en proberen nog wél ovulaties te maken, door dus heel erg goed voor je lichaam te zorgen.

Wat vind je van de Female Formula van Joep Rovers (Elvou, voorheen Motion)?

Laten we eerst van het goede uitgaan en aannemen dat de kruiden in deze mix biologisch en onbespoten zijn. Maar zelfs dan vraag ik me af of het wel verstandig is om deze kruiden tegelijk in te nemen. Kruiden hebben vaak een onterecht vriendelijk imago, maar ze zijn in feite de medicijnen van de natuur. Ze kunnen krachtig zijn en een wisselwerking met elkaar hebben die je niet altijd wilt.

Wat betreft de vul- en antiklontermiddelen: het lijkt mij een beetje overbodig om een natuurlijk product op te vullen. Deze middelen, hoewel ik ze vrij onschuldig vind (zoals rijstderivaten), roepen bij mij toch vraagtekens op. Waarom zou je iets moeten toevoegen aan een product dat je als natuurlijk wilt presenteren? Maar waar hij mij voornamelijk om draait zijn deze 3 losse stoffen:

  1. Vitamine B6
  2. Vitamine B12
  3. Zink

Hier gaat Joep, de maker van de formule, echt tegen de natuur in. Ik zal uitleggen waarom:

  • Synthetische en/of losse vitaminen en mineralen: De B6, B12 en zink in deze mix zijn voor mij synthetisch. Dit kan de effectiviteit van deze stoffen in je lichaam beïnvloeden, omdat ze niet in dezelfde vorm aanwezig zijn als in natuurlijke voeding. Hoewel Elvou beweert dat de B-vitaminen uit voeding zijn geëxtraheerd, twijfel ik aan deze claim. Het proces van extraheren is iets heel speciaals, en als ik zelf een merk zou opzetten, zou ik zoiets zeker vermelden op mijn website en op de verpakking. Daar wil je mee pronken.
    Als ik toch overtuigd raak van de natuurlijke herkomst van deze ingrediënten, zal ik mijn mening bijstellen. Maar ook dan blijft het toevoegen van losse vitaminen problematisch omdat het de natuurlijke balans in je lichaam verstoort.
  • Zink: Dit is echt een groot probleem. Zink hoort uitgebalanceerd te worden met koper. Het apart suppleren van zink zonder voldoende koper is riskant, omdat dit je ijzerbalans kan verstoren (Hb). Lees: je kunt en gebrek aan ijzer krijgen. De gebruikte vorm van zink in deze mix is citraat, wat synthetisch is. Zelfs als het uit een natuurlijke bron, zoals een oester, zou komen, blijft het problematisch. Losse zink is altijd onnatuurlijk en de natuur geeft het ons oesters, een de van de meest gebalanceerde voedingsmiddelen.
  • B-vitaminen werken samen: Het zomaar toevoegen van B6 en B12 zonder de rest van de B-vitaminen in overweging te nemen is onlogisch. Alle B-vitaminen werken samen om optimaal te functioneren in je lichaam. Incomplete B-vitaminecomplexen kunnen de effectiviteit van de andere vitaminen in je systeem beperken. Orgaanvlees, eieren en vis bieden een natuurlijke, gebalanceerde bron van alle B-vitaminen. Dit is veel effectiever dan het zomaar toevoegen van losse B-vitaminen.
  • Folaat en B12: Het is belangrijk om te begrijpen dat vitamine B12 en folaat (B11) nauw samenwerken. Het nemen van B12 zonder voldoende folaat kan leiden tot een zogenaamde "maskering" van een folaattekort. Wanneer je B12 toevoegt zonder de rest van de B-vitaminen, zoals folaat, kan je lichaam wel reageren op de B12, maar dit voorkomt niet dat je in een folaattekort terechtkomt. Dit tekort kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals aangeboren afwijkingen, vermoeidheid, geheugenproblemen en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het is dus cruciaal om B-vitaminen in hun volledige vorm en in balans in te nemen. Het willekeurig toevoegen van B12 zonder folaat kan dit evenwicht verstoren, en dat is gevaarlijk.

Als het gaat om gezondheid en balans, draait alles om het respecteren van de natuur en de synergie tussen de verschillende voedingsstoffen. Het toevoegen van geïsoleerde vitamines en mineralen kan de balans in je lichaam verstoren, en dat is iets waar ik absoluut niet achter kan staan.

 

Vraag van Joep Rovers d.d. 8-4-2025, via Instagram.
Hoihoi, via via heb ik meegekregen dat je onze supplementen ‘afkraakt’ en zegt dat ze alsnog vol synthetische rommel zitten. Moet zeggen dat ik dat niet netjes vind, vooral omdat het niet klopt. Mag ik vragen wat je drijft om dat te delen?
Mijn reactie op 9-4-2025:

Ha Joep, Wat leuk dat jij als grote speler – met bijna 50 keer zoveel volgers – mij persoonlijk benadert en serieus neemt. Dat waardeer ik echt. Dankjewel! Wat ik me wél afvraag, is waarom je niet eerst even bij mij hebt gecheckt wat ik daadwerkelijk deel. Wat je via via hebt gehoord, staat namelijk gewoon op mijn website en is makkelijk te verifiëren. Daar zie je de term “vol met synthetische rommel” niet terug. Wel benoem ik – met onderbouwing – dat er losse synthetische stoffen in je supplementen zitten, zoals zinkcitraat in de Female Formula. En op je site wordt daar niet echt transparant over gecommuniceerd. Zink heeft een wisselwerking met koper, en koper weer met ijzer. Dat hoef ik jou niet uit te leggen, want jij weet net zoveel als ik. Er zitten ook losse B-vitamines in, zoals B12 (zonder folaat) en B6, wat in geïsoleerde vorm absoluut zorgen kan geven – zeker bij vrouwen. En precies dáárom waarschuw ik voor dat soort combinaties. Want ja, ik geef ongezouten feedback wanneer mijn community daar om vraagt. Je bent nogal populair, ome Joep , dus er wordt regelmatig gevraagd naar wat ik van bepaalde producten vind. Die besloten community is mijn speelveld – daar deel ik vrijuit mijn mening, zoals jij dat op jouw platform ook doet. En net als jij geloof ik in betere supplementen. Je startte Elvou omdat je vond dat het beter kon – nou, ik ook. Ik vind dat verschillende van jouw producten beter kunnen. Overigens… je whey-poeder beveel ik gewoon aan (inclusief affiliate link van Henk-Jan). Dus vraag de 'via via’ ook even naar mijn lof, niet alleen naar mijn kritiek.

Last but not least: ik krijg geregeld terug van cliënten dat hun klachten verergerden na gebruik van de Female Formula. Denk aan verergerd bloedverlies, bloedarmoede, etc. Dat zette mij aan het denken. Daarom heb ik op 15 maart al een bericht gestuurd via het IG-account van Elvou, maar dat gesprek verliep wat stroef. Dus des te meer waardeer ik dat je nu zelf contact zoekt. Dank daarvoor. Mijn zorgen in een notendop:
- Zink vraagt om koperbalans. Om op zijn beurt ijzer in balans te houden.
- B12 zonder folaat is tricky voor vruchtbaarheid.
- B6 los is nooit mijn favoriete keuze.
En dit alles in een supplement speciaal voor vrouwen? Dan voel ik me geroepen om kritisch te zijn. Ik hoop dat je mijn input kunt waarderen, als vakvrouw en als collega. Want ik weet zeker: jij wilt net als ik dat vrouwen beter worden – niet zieker. Het ga je goed, Esther