De Vrolijke Wereld van Wafelijzers: Eenvoudig Gezond Genieten!

Gepubliceerd op 19 augustus 2023 om 10:27

Hallo daar, gezondheidszoekers en levensgenieters!

We kennen het allemaal: die momenten waarop we vol goede intenties zijn om gezonder te gaan leven, maar dan opeens verleid worden door de zoete knutsels uit de supermarkt. Die toetjes en snacks lonken naar ons, soms zelfs als prachtige verpakkingen vol verleidelijke troep. Maar laten we eerlijk zijn, zelfs de ergste rommel kan er aantrekkelijk uitzien! 
Geef een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding...

Het is bijna alsof die desserts speciaal zijn ontworpen om onze smaakpapillen te laten wiebelen en onze wilskracht te laten wankelen. Maar dat zouden fabrikanten van mierzoete toetjes natuurlijk niet echt willen doen...
En ja, zelfs die kleine cravings van ons, die hunkeringen naar iets heerlijk ongezonds, of zoals we het tegenwoordig zeggen, die 'cravings', spelen een grote rol 😉

Ooit woonde ik in het prachtige Australië, waar een vriendin van mij letterlijk kon uitroepen dat haar maaltijd 'beautiful' was. Destijds begreep ik helemaal niet waar ze het over had, en eerlijk gezegd was het concept van een voedzaam gerecht als "prachtig" best vreemd voor mijn twintiger zelf.

Maar eigenlijk is het helemaal niet zo vreemd. Denk er maar eens over na - iets dat er fantastisch uitziet, kan je hart gewoon sneller doen laten kloppen van vreugde. En vreugde, beste lezers, is een essentieel ingrediënt voor een gezond leven. Dus laten we onze gezonde lekkernijen omtoveren tot visuele meesterwerken waardoor we genieten van een dubbele dosis geluk!

Ik moet toegeven, het kan ontmoedigend lijken om een gerecht op tafel te zetten dat er niet alleen geweldig uitziet, maar ook nog eens voedzaam is. Maar maak je geen zorgen, ik heb dé oplossing voor je: het magische meukvrije wafelijzer!

Een simpel apparaat waarmee je gezonde ingrediënten omtovert tot heerlijke creaties die er ook nog eens prachtig uitzien. In slechts een paar minuten! Van ontbijt tot nagerecht en van snack tot tussendoortje. Oh dat is hetzelfde 😆

Stel je voor, je kunt eenvoudig allerlei gezonde goodies in dat wafelding stoppen. Eieren, natuurlijk - dat gele goud zit boordevol voedingsstoffen. En waarom stoppen bij eieren? Bone broth poeder, gevriesdroogde lever, boter - stuk voor stuk krachtpatsers vol essentiële voedingsstoffen. Ik noem ze graag "bouwsteentjes", want dat is wat ze werkelijk zijn voor ons lichaam. Voeg een klodder yoghurt of een toefje slagroom toe, wat onbespoten fruit, misschien een vleugje bijenpollen, en voilà - je hebt een feest op je bord!

Nu, laten we eerlijk zijn: alle antiaanbaklagen in die goedkope wafelijzers en wat bij de kringloop ligt, zijn niet bepaald onze beste vrienden. Lange tijd leek het misschien een fabeltje, dat verhaal over kanaries die plotseling neervielen door het gebruik van die befaamde Tefal pannen. Maar geloof me, het is geen broodje aap verhaal. Doe gerust je eigen onderzoek om het te bevestigen.


In gangbare antiaanbaklagen wordt een serie van stoffen gebruikt die in de groep van PFAS vallen. PFOA en PTFE zijn de bekendste. De EU is bezig deze stoffen allemaal te verbieden, maar dat is nogal een klus want het zijn er ongeveer 6000. Ondanks dat veel (overheids)bronnen beweren dat het risico minimaal is, weet mijn gemiddelde lezer wel beter...

Maar wees niet getreurd, mijn vrienden! Ik heb drie opties voor jullie geselecteerd als het gaat om wafelmakers. Opties waar niet alleen ik, maar ook mijn gevederde vriendjes, tevreden mee zijn 😉

Want het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je geen gezonde creatie in een giftige grot wil bakken. Gelukkig ben ik hier om je uit de brand te helpen. Uiteraard ben ik niet alwetend, daarom zeg ik er maar even bij dat ik jou niet 100% kan garanderen dat het vrij is van 1 van die 6000 PFAS. Hoewel er tegen GreenPan rechtszaken zijn aangespannen is het nog steeds lastig te achterhalen óf en welke belastende stoffen er in keramische laagjes zitten. Maar deze vier pareltjes zijn in ieder geval wel PFOA-vrij, PTFE-vrij en Teflon-vrij. Dus ik deel met liefde mijn vier persoonlijk goedgekeurde keuzes qua coating. In volgorde van prijs, van betaalbaar tot ietsje meer luxe:

Gietijzer, geen coating - Voor de prijsbewuste gezondheidszoekers die hun smaakpapillen willen verwennen en erg op hun budget moet letten

Rockstone coating - Een solide keuze voor wie op zoek is naar dat perfecte evenwicht tussen prijs en kwaliteit.

Keramische coating - Voor degenen die het leven met een gouden randje willen leiden en geen compromissen willen sluiten als het gaat om smaak en gezondheid.

Hier onder staan ze afgebeeld, met de voor- en nadelen. Dus fleur die keuken op met deze magische apparaten en creëer een feest voor je smaakpapillen en dat zónder schuldgevoelens. Ga ervoor, proef de vreugde en geniet van de gezonde levensstijl die je verdient!

 

Voordelen
-hufterproof (letterlijk en figuurlijk haha)

-bicep work-out tijdens het gebruik ;-)

- 4 wafels per keer

-kan ook op open vuur zoals de bbq gebruikt worden

 

Nadelen

-zelf inbranden

-zwaar

-slechts 1 soort vorm

-eenmaal aangebrand lastig schoon te krijgen

-kan niet in de vaatwasser

Voordelen

-3 verschillende vormpjes

-de verwisselbare platen kunnen in de vaatwasser

-maakt 4 wafels per keer (of 7 mini donuts, of 6 hartjes)

-vrij van PFOA en PTFE

Nadelen

-niet super stevig

-bij mij niet bekend of het een sol-gel coating is of heel misschien toch een met een relatief onbekende PFAS

Voordelen

-degelijk

-feel good keramische coating

-staat goed bekend bij koks en therapeuten

-vrij van PTFE en PFOA

 

Nadelen

-slechts 2 wafels per keer

-in het hogere prijssegment

-bij mij niet bekend of het een sol-gel coating is of heel misschien toch een met een relatief onbekende PFAS

Voordelen
-maakt 4 wafels per keer
-grillen en wafels maken

-degelijk

-feel good keramische coating

-staat goed bekend bij koks en therapeuten

-vrij van PTFE en PFOA

Nadelen

-in het hogere prijssegment

-bij mij niet bekend of het een sol-gel coating is of heel misschien toch een met een relatief onbekende PFAS
-houd in de gaten dat de onderkant mogelijk sneller verwarmt dan de bovenzijde.

 

 

 

 

 

Ben je op zoek naar meer info over meukvrij leven, de principes van Weston A. Price, GAPS en het keto dieet? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!

Ik ben Orthomoleculair Therapeut en mijn passie ligt bij voeding, gezondheid en genezing. Met mijn persoonlijke ervaring in GAPS, keto, paleo, raw food, vegan en vegetarisch eten kan ik je suggesties geven om voedingskeuzes te maken voor jouzelf.

Volg mij op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van mijn nieuwste recepten en inzichten. Als lid van mijn community krijg je exclusieve toegang tot mijn 'Ortho Esther' Telegram- en Facebook-groepen, waar we samen de kracht van voeding ontdekken en tips, recepten en inspiratie delen. Mis het niet en word vandaag nog lid van mijn community, je bent welkom!