Wat doet financiële stress met je gezondheid?

Gepubliceerd op 24 oktober 2023 om 20:40

Gastblog door Marianne van geld101.nl!

Financiële stress sluipt vaak langzaam in het dagelijkse leven van veel mensen zonder dat ze het doorhebben. De constante zorgen over geld, schulden en financiële onzekerheid kunnen een behoorlijke impact hebben, niet alleen op je bankrekening, maar ook op je gezondheid. Wanneer je stress hebt over je financiële situatie weet dan dat je niet alleen bent. Zeker sinds alle gebeurtenissen van de afgelopen jaren en de stijgende kosten zijn er meer en meer mensen die financiële moeilijkheden hebben. 

 

Wat is financiële stress?

We ervaren financiële stress wanneer we voor lange tijd geldzorgen hebben. Die geldzorgen kunnen ontstaan door schulden, lage inkomsten, onverwachte financiële tegenvallers, of gewoonweg niet goed kunnen rondkomen met je huidige financiële situatie. Financiële stress kan voor iedereen iets anders zijn iedereen kan het ook weer anders ervaren.

 

Mogelijke gevolgen van geldzorgen

Langdurige geldzorgen kunnen verschillende gevolgen hebben, zowel psychisch als lichamelijk. 

 

 1. Lichamelijke gezondheid

Financiële stress kan een aanzienlijke tol eisen van je lichamelijke gezondheid. Het veroorzaakt vaak slaapproblemen, wat kan leiden tot vermoeidheid en verminderde concentratie. Dit kan op zijn beurt leiden tot meer fouten op het werk of in het dagelijks leven. Bovendien kan de constante spanning van financiële zorgen de kans op hoge bloeddruk en hartproblemen vergroten. Stress en spanning veroorzaakt ook een verzwakt immuunsysteem en zorgt voor ontstekingen in het lichaam. De continue stress kan zelfs leiden tot gewichtsproblemen, aangezien sommige mensen geneigd zijn om comfortvoedsel te eten als een manier om met stress om te gaan. Al met al kan financiële stress een behoorlijk domino-effect hebben op je fysieke gezondheid. 

 

 1. Mentale gezondheid

Naast de lichamelijke gevolgen kan financiële stress ook aanzienlijke schade toebrengen aan je mentale gezondheid. Het kan leiden tot angst, depressie en zelfs paniekaanvallen. De constante druk om de eindjes aan elkaar te knopen en de angst voor schulden kunnen ervoor zorgen dat mensen zich gevangen voelen in een vicieuze cirkel van negatieve gedachten en gevoelens. De stress kan hun vermogen om problemen op te lossen en beslissingen te nemen beïnvloeden, wat hun financiële situatie vaak alleen maar erger maakt.

 

Oplossingen

 

Hier zijn enkele praktische tips om de stress over je persoonlijke financiële situatie te verminderen: 

 

 1. Maak een budget:
  Begin met het opstellen van een budget. Dit helpt je inzicht te krijgen in je financiële situatie en biedt de mogelijkheid om te plannen waar je je geld aan wilt besteden. Start bijvoorbeeld met het gratis huishoudboekje van geld101 om een eerste overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven.
 2. Elimineer schulden:
  Werk aan het afbetalen van schulden, beginnend met de schulden met de hoogste rente. Dit vermindert financiële druk en geeft je meer financiële vrijheid.
 3. Bouw een noodfonds op:
  Leg geld opzij voor onverwachte uitgaven. Dit kan je gemoedsrust geven en stress verminderen wanneer zich onvoorziene situaties voordoen.
 4. Praat erover:
  Deel je financiële zorgen met vrienden, familie of een professional. Soms kan het delen van je lasten al een enorme opluchting zijn. Ook zal het praten over je zorgen het gevoel van eenzaamheid verminderen. 
 5. Investeer in financiële educatie:
  Leer meer over persoonlijke financiën en investeringen. Kennis is macht, en hoe meer je weet, hoe beter je in staat bent om weloverwogen financiële beslissingen te nemen. Er zijn genoeg boeken en online blogs te vinden waar je meer kan lezen en leren over geld en persoonlijke financiën. 

  Tips van Esther: slim gebruik maken van voeding en supplementen bij stress.

  1) Bottenbouillon is goedkoop en bevat de stof glycine wat helpt voor beter kwaliteit van slaap.

  2) Magnesium wordt in een rap tempo verbruikt door je lichaam wanneer je stress hebt, tegelijkertijd helpt magnesium je lichaam weer te herstellen van stress. Maar wanneer je lijf dus door die stress de aanwezige magnesium al verbruikt heeft, dan kan het niet goed herstellen! Bespaar met code esther10 op zeer goed opneembare, natuurlijke magnesium.
  3) Ashwagandha is een veelzijdige struik, waarvan het extract van de wortels ingezet wordt voor zowel lichamelijke als emotionele ondersteuning bij stress. Het wordt ook wel de Indiase slaapbes genoemd, omdat het helpt bij het verbeteren van de slaap en we weten allemaal dat kwalitatieve slaap ons weerbaarder maakt tegen stress. 

 

Kortom, financiële stress is helaas iets waar veel mensen mee worstelen. Maar weet dat je niet alleen bent en dat jijzelf de touwtjes in handen hebt om je stress te verminderen en je financiële (en lichamelijke) gezondheid te verbeteren. 

 

Om direct overzicht te krijgen in je financiën download het gratis huishoudboekje van Geld101 of bezoek de website en de socials van Geld101 voor meer inspiratie en motivatie om jouw financiën weer op orde te krijgen. 

 


Bovenstaande blog is geschreven door Marianne van Geld101.Ben je op zoek naar meer info over meukvrij leven, de principes van Weston A. Price, GAPS en het keto dieet? Dan ben je bij mij (Esther) aan het juiste adres!

Ik ben Orthomoleculair Therapeut en mijn passie ligt bij voeding, gezondheid en genezing. Met mijn persoonlijke ervaring in GAPS, keto, paleo, raw food, vegan en vegetarisch eten kan ik je suggesties geven om voedingskeuzes te maken voor jouzelf.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van mijn nieuwste recepten en inzichten. Als lid van mijn community krijg je exclusieve toegang tot mijn 'Ortho Esther' Telegram- en Facebook-groepen, waar we samen de kracht van voeding ontdekken en tips, recepten en inspiratie delen. Mis het niet en word vandaag nog lid van mijn community, je bent welkom!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.