De enige echte ketchup, vol enzymen en probiotica!

Gepubliceerd op 5 november 2022 om 10:53
Rating: 5 sterren
2 stemmen

Op de een of andere manier heb ik jarenlang in de veronderstelling geleefd dat het maken van ketchup heel ingewikkeld is en heel veel tijd kost. Gelukkig heb ik dan soms van die momenten dat ik zo'n negatieve overtuiging in de ogen aan kijk en besluit het gevecht er mee aan te gaan, om er vervolgens achter te komen dat het helemaal niet zo bloederig is en wél ontzettend eetbaar. Of voedzaam kan ik beter zeggen. De ketchup uit de supermarkt is ook eetbaar, maar of je je lichaam er nu echt een plezier mee doet...een hoop geraffineerde suiker en geraffineerd zout.

Mijn ketchup kan je laten fermenteren wanneer je 'm met verse wei maakt, daardoor wordt het langer houdbaar én probiotisch, hoe leuk is dat!

 

Ik koop altijd biologische passata, in van die glazen flessen, die zijn ideaal om je kombucha in te bewaren trouwens, maar het is ook fijn dat er geen BPA in zit, in tegenstelling tot de meeste conserven blikjes.

 

Ben je een grote ketchup liefhebber, dan kan natuurlijk in een keer een hele fles passata gebruiken, dan heb je geen "restje", hoewel die restjes heel makkelijk in te vriezen zijn.

Maar het zit het nou met die enzymen en probiotica? Nou die mag je ook weglaten hoor ;-)
Maar wanneer je even zelf wei maakt en je gebruikt die in mijn recept, dan voeg je daarmee waardevolle enzymen toe aan je ketchup, die helpen je darmen met de vertering van je voeding. Door de verse ketchup even een nachtje buiten de koelkast te laten staan, fermenteert het ongemerkt, waardoor de boel langer houdbaar is. En omdat de wei afkomstig is van een gefermenteerd product én je het zelf nog even laat voor verteren, zitten er van die gezellige probiotische bacteriën in, ook die gasten helpen jouw darmen om de boel lekker te verwerken van binnen.

Welke spullen zijn handig:

- staafmixer

- hoge mengkom

- weegschaal

- leuk potje om je brouwsel in te stoppen

 

Ingrediënten voor ongeveer 575 ml.

 

- 450 gram bio passata

-   30 gram wei (kan weggelaten worden, maar je weet niet wat je mist haha)

-   30 gram vissaus, Jumbo verkoopt goed en voor wanneer je het een raar idee vindt: het diepte geeft aan de smaak, maar je proeft geen vis!

-  60 gram ahorn siroop, ook wel maple syrup genoemd

-    4 gram verse bio knoflook, of lekker makkelijk: knoflook poeder

-    8 gram keltisch zeezout

 

Bereiding

 

Gooi alles bij elkaar, jas de staafmixer er even doorheen en that's it!
Daarna doe je het in een pot waar nog wat ruimte over is, doordat je het laat fermenteren kan de boel een beetje uitzetten, it's immers alive ;-)

Na het nachtje fermenteren bewaar je het in de koelkast.

 

Smaakt trouwens super lekker in combinatie met mijn mega mayo!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.