Gezonde mayonaise, ja dat bestaat.

Gepubliceerd op 24 september 2022 om 17:24

Vroegah toen ik nog jong en onbezonnen was dacht ik dat ik onbeperkt mayonaise kon eten, zonder gevolgen voor mijn gezondheid, omdat ik slank bleef. Hetzelfde gold voor suiker trouwens...little did I know.

Gelukkig heb ik met de jaren wat meer kennis opgedaan en heb ik gemerkt dat ik van vet nog steeds niet vet wordt, maar suiker daarentegen...maar daar hebben we het een andere keer wel weer over.

Nu promoot ik niet alsnog elke willekeurige mayo, integendeel, wat we in de supermarkt in het schap zien staan heeft niks met mayonaise, laat staan gezondheid te maken, maar alles met winst. Financiële winst heb ik het dan over, niet gezondheidswinst. Want al die goedkope olie die in mayo zit, is zo bewerkt dat jij helemaal niet doorhebt dat het eigenlijk niet te eten is, want het is ontgeurd, geraffineerd en vaak ontkleurd.(1)

Ja maar Esther, jij wil altijd alles gezond en het mag ook gewoon lekker zijn. Nou dan komt het goed uit dat zelfgemaakte mayo heerlijk én gezond is, ik ga voor win-win, jij ook?




Welke spullen zijn handig

-hoge mengkom

-staafmixer
-weegschaal
- leuk potje om het resultaat in te bewaren

 

Ingrediënten voor ongeveer 375 ml.

 

- 1 kakelvers ei

- 1 nog versere dooier

- 15 ml. wei (je kunt het weglaten, maar wei bevat mineralen en heel veel enzymen, het geeft structuur en verlengt de houdbaarheid)

- 10-15 ml. citroensap

- 1 tl. mosterd

- 125 ml. MCT-olie of high oleic zonnebloemolie (dus niet die troep uit de supermarkt!)

- 150 ml. extra virgine olijfolie, kies de beste die je kunt veroorloven

 

Bereiding

 

Zorg er voor dat alles dezelfde temperatuur heeft, bijvoorbeeld kamertemperatuur ;-)

Doe alles in de hoge mengkom en mix alles door elkaar totdat het lobbig is. 

That's it, geen gedoe met de olie er heel langzaam bij gieten, daar heb ik namelijk helemaal geen zin in.

Proef wel even of je er bijvoorbeeld wat zout en peper aan toe wilt voegen, of wellicht wil je 'm wat zuurder en giet je er nog wat azijn bij, allemaal prima, jouw feestje!

Reactie plaatsen

Reacties

Rinske
een jaar geleden

Ik ga 'm proberen. Geen gedoe met olie erbij gieten klinkt als een uitkomst!

Esther de Geus
een jaar geleden

Ja he, ik zag er altijd tegen op, maar nu het toch makkelijker blijkt te zijn is het zo gemaakt.