Recept melkkefir & yoghurt

Gepubliceerd op 17 juni 2022 om 18:36
Rating: 5 sterren
1 stem

Persoonlijk ken ik geen ander voedingsmiddel wat meer probiotica bevat dan melkkefir. Dat zou al genoeg reden moeten zijn om het een kans te geven. Maar niet die uit de supermarkt.
Tenzij je Rauw Power tegenkomt natuurlijk!

Ik houd van de lichte tinteling, het fris zure en de mogelijkheden; ik gooi het door smoothies, toetjes en maak er wei van voor m'n eigen ketchup.

Probeer aan rauwe biologische melk te komen, of nog beter grasgevoerd.

Manier nummer 1 melkkefir

Welke spullen zijn handig

-(weck)pot van 1,2 liter of meer

-plastic zeef

-hoge beslagkom

-glazen fles(sen) om het resultaat in te bewaren

 

Manier nummer 1 melkkefir

Ingrediënten voor 1 liter

 

-1 liter, liefst rauwe, biologische melk

-50-100 gram kefirkorrels, kijk even op marktplaats

 

Manier nummer 1 melkkefir

Bereiding

 

Zorg er voor dat de pot goed schoon is.

Doe de melk er in, doe de korrels er bij en sluit de pot.


De fermentatie zorgt er voor dat er luchtbelletjes in de bereiding komen en de boel dus uitzet, dus kies een pot van minimaal 200 ml méér inhoud dan je wilt gaan maken, zodat alles netjes  in de pot blijft.


Afhankelijk van de temperatuur, duurt het 24 tot 48 uur voordat het klaar is. In de zomer gaat het sneller dan in de winter, voor het geval je dat nog niet geraden had ;-)

Wanneer je super duper gezonde brouwsel klaar is kan het zijn dat de melk zich is gaan scheiden, zoals op de foto bovenaan. Dat is prima, het doorzichtige is de wei. Gebeurt dit niet dan oogst je toch na 48 uur.

Wanneer je het resultaat gaat oogsten zet een een plastic zeef op een hoge beslagkom en giet je de complete inhoud van de pot in het vergiet. Als dat past tenminste...

Dan laat je allemaal rustig uitlekken en klop, schud en bid je alle vloeibare shizzle door het vergiet heen, ik gebruik ook vaak een lepel hiervoor.

De korrels gebruik je weer voor een volgende ronde. 


Een pauze van maximaal een week kan in de koelkast plaatsvinden, doe er dan wel voldoende melk bij, anders vervelen ze zich.

Je kunt ze invriezen wanneer je een break van langer dan een week wilt.

 

Manier nummer 2 melkkefir & yoghurt

Welke spullen zijn handig

-(weck)pot of fles van 1 liter of meer

 

Manier nummer 2 ingrediënten voor 1 liter melkkefir of yoghurt

- 50-100 ml starter, ik gebruik de melkkefir of yoghurt die je bij Vlees van Ons online kunt kopen. Gebruik code esther10 voor 10% korting op je bestelling!

- 900-950 ml rauwe bio melk

 

Bereiding nummer 2 voor melkkefir of yoghurt

Doe de starter, wat dus eigenlijk gewoon melkkefir of yoghurt is, samen met de melk in de glazen pot of fles.

Schud het even om en zet het weg op kamertemperatuur, paar keer per dag ontluchten en schudden.
Afhankelijk van de temperatuur is het na 24 tot 48 uur klaar, dan gaat de boel zich scheiden, zoals op de foto bovenaan te zien is.

Hoe warmer het is hoe sneller het gaat.

 

Een deel hier van gebruik je steeds om de volgende ronde op te starten, drink dus niet alles op, maar bewaar minimaal 50 milliliter.