Levertraan

Diep van binnen weet eigenlijk bijna iedereen wel dat levertraan heel gezond is, maar wat overheerst is het idee dat het niet lekker zou zijn.

Nou dat kán ook, want het is rijk aan essentiële vetzuren, je weet wel die dingen die zo gruwelijk gezond zijn dat ons lichaam ze weigert om zelf te maken. Naast dat ze dus noodzakelijk zijn om via je mond binnen te krijgen, zijn ze nogal gevoelig voor bederf. En iets wat bedorven is ruikt over het algemeen minder prettig. Laat staan dat het naar een brownie smaakt. 
Nu hadden onze voorouders geen last van bedorven levertraan, zij wisten hoe ze met dit vloeibare goud om moesten gaan, zonder dat ze daarvoor raffinaderijen nodig hadden. Wat je tegenwoordig in de winkel ziet is een zwaar bewerkt product, met toegevoegde synthetische "vitaminen" en daarom altijd wel ergens in de aanbieding. Dat kan alleen wanneer de grondstof goedkoop is. 

Zelf kies ik al sinds 2015 voor de authentieke levertraan van Green Pasture. Deze levertraan wordt op traditionele manier gefermenteerd waardoor er geen conserveermiddelen nodig zijn. Het wordt niet verhit, iets wat cruciaal is om omega 3 vetzuren in shape te houden. Daarnaast is deze olie zo geconcentreerd dat er 5-6 keer meer vitaminen in zitten dan bij populaire cheap as merken. 
Daarnaast is er een variant waar geconcentreerde rauwe boterolie aan toegevoegd is.  Dit zorgt voor een versterkend effect qua werking vanwege de flinke dosis natuurlijke vitamine K2. Daardoor heb je minder nodig van wat andere merken adviseren. Er is naast Green Pasture geen enkel andere leverancier die boterolie toevoegt aan levertraan, dus hebben we het hier over een uniek product!

Wereldwijd zijn er maar 2 bedrijven die levertraan op natuurlijke wijze verwerken en het daarna fermenteren. Naast het Amerikaanse Green Pasture is er een partij in het Verenigd Koninkrijk die de waarde kent en het via Amazon.nl verkoopt. Omdat ze een ander soort kabeljauw gebruiken, is hun levertraan lager van concentratie in vitamine A en D. De hoeveelheid omega-3 vetzuren is vergelijkbaar, deze gezonde vetten zijn onmisbaar voor een goede hersenfunctie.

In mijn blog lees je meer over de levertraan van Green Pasture en waarom ik specifiek dit merk en soort gebruik voor mezelf en mijn kinderen. Al zo lang als ik het gebruik koop ik het bij Plent, in de loop der jaren heb ik de oprichter Bas en productontwikkelaar Soren leren kennen als 2 integere en gedreven mannen, met hart voor gezondheid en hun medemensen. Ooit gaf Bas mij een persoonlijke kortingscode, waardoor zij de voordeligste leverancier zijn de Green Pasture levertraan. Inmiddels mag heel de wereld deze kortingscode, esther10, gebruiken voor 10% korting op maar liefst 5 merken in hun webshop: Green Pasture, Big Food, Plent, Plantforce en Arthur Andrew Medical.

De levertraan van beide leveranciers is zowel in (enigszins) vloeibare vorm als in capsules leverbaar. De vloeibare uitvoering is het meest voordelige, capsuleren is nu eenmaal een kostbaarder proces dan een potje afvullen.

Doseer suggestie:

1/2 theelepel per dag bij een maaltijd

Zie voor uitgebreide doseerschema's, mijn blog.

Ingrediënten:
rauwe gefermenteerde kabeljauwlever olie, vitamine rijke geconcentreerde boterolie

Doseer suggestie:


1 theelepel per dag

Ingrediënten:
rauwe gefermenteerde kabeljauwlever olie, biologische citroen olie