De mythe van wortels en vitamine A: wat je echt moet weten.

Gepubliceerd op 20 november 2023 om 18:30

De volgende tekst is een gastblog, geschreven door Charlotte van Loo. Het is slechts een voorproefje van de waardevolle informatie die je kunt vinden in haar boek 'Echt Leven door Echt Eten'. Wil je meer leren over de intrigerende wereld van voeding en gezondheid? Bestel dan hier haar boek! Wil je precies weten hoe het zit met vitamine A en zwangerschap, ga dan naar m'n uitgebreide blog over dit onderwerp.

 


Wortels goed voor je ogen?

De provitamine A (carotenoïden), zoals die in wortels zitten, geven geen vitamine A.
Vitamine A, ook wel retinol genoemd, wordt alleen in dierlijke producten gevonden zoals:


-levertraan 
(die wij Charlotte en Esther gebruiken is op twee plekken te koop met 10% korting te koop:
10% korting bij Real Roots met code esther10
10% korting bij Plent.nl code esther10 

-lever

-roomboter

-room

-eieren

-vis

-schaaldieren

-dierlijk vet, zoals ossewit 

Als jouw spijsvertering optimaal werkt, dan kun je caroteen, uit bijvoorbeeld wortels. omzetten in het bovenste gedeelte van de darm door inmenging van galzouten en vetsplitsende enzymen. 
Er zijn 4 eenheden betacaroteen nodig om 1 eenheid vitamine A te produceren. In recentere studies gaat men zelfs uit van 6:1 of veel hoger. (1) Zodoende zou je een ongelofelijke hoeveelheid wortels moeten eten om zelfs maar het dagelijks minimum binnen te krijgen.

Deze omzetting verloopt vaak moeizaam en vooral kinderen maken deze omzetting heel slecht, zuigelingen al helemaal niet. Zij moeten hun vitamine A uit dierlijk vet halen (2), waardoor de eerste optimale voeding voor baby's vanaf 6 maanden eerder bouillon, eigeel, lever en rauwe melk zou moeten zijn dan rijstwafels, rauwe groenten, rijstpapjes met plantaardige melk of smoothies.

 

Je hebt vast menig moeder al eens horen klagen dat haar peuter zijn groenten niet wil eten. Het is niet toevallig dat kinderen niet zo gek zijn op groentes. Ik weet dat ik nu wat wenkbrauwen doe rijzen, maar kinderen weten intuïtief wat goed voor hen is. 
Mocht je hier meer over willen lezen dan beveel ik het boek 'The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care' aan van Sally Fallon Morell & dr. Thomas S. Cowan, gebaseerd op de kennis van oude tradities. Dit boek is een aanrader voor jonge ouders, maar ook als je aan kinderen toe bent, en er over een tijdje gezond op wilt zijn voorbereid. 
De beste start geef je je kind door zelf in een goede gezondheid te verkeren. En als de baby er eenmaal is kun je met 'The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care' verder je kennis verdiepen

 

Factoren in leefstijl die de opname van vitamine A verminderen (3):
-overmatig sporten

-alcohol

-geraffineerde suikers en granen in zowat alle (ontbijt)producten

-ijzersuppletie

-zinkgebrek

-bepaalde medicijnen, waaronder de pil

-veelvuldig gebruik van meervoudig onverzadigde vetzuren (transvetten) Lees: plantaardige oliën zoals zonnebloem, mais, raapzaad enz.
-dieet laag in gezonde vetten 

 

Ik beschreef* al het belang van vetten bij de maaltijd en deze zijn ook van belang voor het aanmaken van galzouten en carotenen. Deze worden omgezet door de inwerking van galzouten. Bevat je maaltijd te weinig gezonde vetten dan komt er maar weinig gal in de darm terecht. Je worteltjes in roomboter stoven is heel gezond. Kun je je de klassieke borrelhap uit de jaren 70 nog herinneren? Diverse rauwe groenten, zoals wortel, komkommer en bloemkool met een cocktailsausje, wat blokjes kaas en vlees. Perfect! En als je de volgende keer zin hebt in roomboter of verse slagroom (zonder suiker) denk er dan aan dat je je gezondheid een plezier doet! Ik heb het uiteraard niet over extreme hoeveelheden.

 

Vitamine A is nodig voor:

-de bescherming van de slijmvliezen van de mond, neus, keel en longen
-het meehelpen aan sterke botten en tanden
-de groei en reparatie van lichaamsweefsels (het groeien van nieuw leven!)

-het opbouwen van rijk bloed

-het is essentieel voor de ogen en het gezichtsvermogen
-draagt bij aan de gezondheid van het immuunsysteem

-het helpt met de productie van RNA

 

Zwangerschap, kinderen en vitamine A

Vitamine A-gebrek bij zwangere vrouwen kan bij hun kind resulteren in oogdefecten, zwevende nieren (4), hazenlip, open gehemelte en abnormaliteiten van hart en bloedvaten (5).
En welke voeding wordt regulier ten zeerste afgeraden tijdens de zwangerschap?
Ga kijken naar de adviezen en doe je eigen onderzoek. (noot van Esther: Wil je precies weten hoe het zit met vitamine A en zwangerschap, ga dan naar m'n uitgebreide blog over dit onderwerp.)

 

Omdat de aanvoer van vitamine A van zulk vitaal belang is voor de mens, is het lichaam in staat om grote hoeveelheden vitamine A in de lever en andere organen op te slaan. Het is dus mogelijk om een langere periode zonder vitamine A-rijke voeding en/of goede vetten te leven en niet direct gebreken te ervaren.

 

Een spreiding van zwangerschappen zorgt er voor dat moeders hun voorraden op peil kunnen houden. Kinderen met mazelen verbruiken enorm snel hun vitamine A op en dit kan, in geval van al bestaande tekorten, in onomkeerbare blindheid resulteren. Een slechte gezondheid met tekorten staat aan de basis van eventuele grote gevolgen van op zich vaak onschuldige ziektes.

 

Natuurlijk retinol dient niet verward te worden met de chemische variant die men voorschrijft aan jonge vrouwen met acne en die de uitdrukkelijke waarschuwing (6) krijgen om niet in verwachting te raken, omdat deze zwangerschappen vaak niet tot een goed einde gebracht kunnen worden!
Ook in schoonheidsproducten dient de chemische variant met oplettendheid gebruikt te worden. Het moet van binnenuit komen.

 

Wil je meer weten over de natuurlijke vorm van vitamine A en andere volwaardige nutriënten uit voeding? Lees dan m'n getailleerde blog over vitamine A, waarin ik zeer uitgebreid in ga op de voordelen van deze vitamine tijdens de zwangerschap.
En koop ook het boek van Charlotte, volg haar gelijk ook even op Instagram en Facebook en schrijf je in voor haar nieuwsbrief op fincatiniso.com

 

*In haar Boek 'Echt Leven door Echt Eten' beschrijft Charlotte dit.

 

(1) Plant sources of provitamin A and human nutriture - PubMed (nih.gov)

(2) Vitamins in Endocrine Metabolism - 1st Edition (elsevier.com)

(3) Nutrition almanac : Dunne, Lavon J : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

(4) Vitamin A and kidney development - PubMed (nih.gov)

(5) Function of vitamin A in vertebrate embryonic development - PubMed (nih.gov)

(6) Ik heb acne en krijg medicijnen van de huisarts | Thuisarts.nl

 

 

 

 

Ben je op zoek naar meer info over meukvrij leven, de principes van Weston A. Price, GAPS en het keto dieet? Dan ben je bij mij (Esther) aan het juiste adres!

Ik ben Orthomoleculair Therapeut en mijn passie ligt bij voeding, gezondheid en genezing. Met mijn persoonlijke ervaring in GAPS, keto, paleo, raw food, vegan en vegetarisch eten kan ik je suggesties geven om voedingskeuzes te maken voor jouzelf.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en volg mij op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van mijn nieuwste recepten en inzichten. Als lid van mijn community krijg je exclusieve toegang tot mijn 'Ortho Esther' Telegram- en Facebook-groepen, waar we samen de kracht van voeding ontdekken en tips, recepten en inspiratie delen. Mis het niet en word vandaag nog lid van mijn community, je bent welkom!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.