Waarom Tallow de Natuurlijke Keuze is voor Huidverzorging in mijn Gezin

Gepubliceerd op 28 mei 2024 om 14:56

Spoiler: deze blog bevat kortingscodes voor Tallow producten!
Wil je weten welke zonnecrème er verkrijgbaar is, ga dan naar deze pagina en profiteer ook daar van korting!

Toen ik 40 werd besloot ik dat het tijd werd om eens te gaan investeren in een goede gezichtscrème.

Ik was al zover dat ik wist dat er vitamine A in moest zitten, omdat deze vitamine essentieel is voor een gezonde huid. Jaren eerder had ik gemerkt wat deze vitamine van binnenuit doet voor de huid. Nadat ik begon met het nemen van pure, rauwe, levertraan wat boordevol natuurlijke vitamine A zit, verbrandde ik bijvoorbeeld veel minder snel en ik kreeg zelfs een mooi kleurtje in plaats van na 20 minuten rood aan te lopen!


Ondanks de rijkelijke aanwezigheid van vitamine A in mijn levertraan leek het mij toch niet zo’n aantrekkelijk idee om het op m’n huid te smeren. Van een alternatief had ik nog niet gehoord, dus hield ik het maar bij kokosolie. Ondanks dat daar geen vitamine A in zit, was ik voorlopig tevreden, het is immers puur natuur en dus geen synthetische bende. Daarnaast is kokosolie een stabiel vet, net als dierlijke vetten, in tegenstelling tot olie gewonnen uit zaden of pitten.

Toch stond er nog een laatje open in mijn hoofd: ‘goede huid crème vinden voordat ik 50 word’.  En gelukkig kwam dit vorig jaar op mijn pad, een rijke verzorgende crème, waar de enige échte vorm van vitamine A in zit. Uiteraard van dierlijke herkomst, want in planten zit géén vitamine A. Er zitten geen synthetische ingrediënten in, geen parfum en zelfs geen etherische olie. Overigens is die optie is er wel, een crème mét etherische olie, voor diegenen die dat willen en er tegen kunnen.

Ik moest even wennen aan het feit, dat iets wat 100% puur natuur is, wat onverwachte ingrediënten kan hebben. Maar trust me, een goed gemaakte tallow creme smeert heerlijk en ik wil echt naast vitamine A ook al die andere in vet oplosbare vitaminen er in hebben, dus het is niet meer dan logisch dat je dan bij een basis uitkomt van tallow! Waarom heb ik dit niet eerder geconcludeerd en schrijf ik nu exact op mijn 43e verjaardag pas deze blog?!

Er zijn 3 opties

 1.  het als ossewit rechtstreeks uit de koelkast op je huid smeren, ik koop het bij Vlees van Ons, omdat ik weet dat Robert 100% gaat voor uiterst diervriendelijke en duurzame producten. Hoewel ik weet dat het een topproduct is bewaar ik het liever om m’n frieten er in te bakken.


 2. zelf met het rundvet aan de slag gaan, smelten, opkloppen en favo ingrediënten er door slingeren en in potjes doen. Het recept vind je onderaan deze blog, maar eerlijk is eerlijk, zelf doe ik dit niet! Ik sta vooral graag in de keuken om dingen te maken die ik op kan eten. (Hoewel dat met sommige tallow cremes best kan.) En ik wil ook graag tijd en afwas besparen en dus koos ik voor de derde optie:

 

 3.  met korting* kopen bij een expert. Hoe hippie ik ook ben, ik heb geen zin en tijd om in de keuken aan de slag te gaan voor m’n huid crème, dan geef ik echt veel liever een paar tientjes uit zodat ik maandenlang voorzien ben van een hygiënisch, met liefde in elkaar gemaakt product.

Okay tallow dus, gesmolten rundvet, het maakt een comeback in de wereld van huidverzorging, en met goede reden. Hoewel het misschien niet glamoureus klinkt, heeft tallow een verrassend aantal voordelen voor je huid, maar eerste de basics, want wat is het precies?

 

Wat is Tallow?

 

Tallow is ossewit, wat weer hetzelfde is als rundvet. Het wordt  langzaam gesmolten om de vloeistof van de vaste stof te scheiden. Dit rijke vet is al eeuwenlang een basisbestanddeel in veel culturen en wordt voor van alles gebruikt, van koken, huidverzorging tot brandstof voor lampen. De opmerkelijke eigenschappen voor de gezondheid van de huid krijgen echter opnieuw aandacht en gelukkig in een modern jasje ;-)

 

De 4 Voordelen van Tallow voor Huidverzorging

 

In de wereld van huidverzorging zijn er talloze producten en ingrediënten die beweren wonderen te verrichten voor je huid. Tallow is een traditioneel ingrediënt dat de laatste tijd steeds meer aandacht krijgt, het heeft verrassende voordelen die het een waardevolle toevoeging maken aan je schoonheidsroutine. Hier zijn de vier belangrijkste voordelen van tallow voor huidverzorging:

 

  1. Rijk aan Voedingsstoffen

 

Tallow is van nature rijk aan vitamines en voedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezonde huid. Het bevat hoge concentraties van de vitamines A, D, E en K, die allemaal bekend staan om hun gunstige effecten op de huid. Vitamine A helpt bij de celvernieuwing en kan de huidtextuur verbeteren. Vitamine D ondersteunt de huidbarrière en speelt een rol in de genezing van wonden. Vitamine E is een krachtige antioxidant die de huid beschermt tegen vrije radicalen en vroegtijdige veroudering. Tot slot helpt vitamine K bij de bloedcirculatie en kan het donkere kringen en littekens verminderen.

 

  1. Hydraterende Eigenschappen

 

Een van de grootste voordelen van tallow is zijn vermogen om de huid diep te hydrateren. Tallow is een uitstekende bron van oliezuur, een vetzuur dat diep in de huid kan doordringen. Dit helpt niet alleen om de huid te voeden en te verzachten, maar ook om het vochtgehalte te behouden. In tegenstelling tot veel commerciële moisturizers die vaak water en synthetische stoffen bevatten, creëert tallow een beschermende barrière die het vocht in de huid vasthoudt. Dit maakt het bijzonder effectief voor mensen met een droge of gevoelige huid.

 

  1. Anti-inflammatoire Eigenschappen

 

Ontstekingen zijn een veelvoorkomend probleem dat kan leiden tot verschillende huidproblemen zoals acne, eczeem en rosacea. Tallow bevat vetzuren zoals stearinezuur en palmitinezuur, die bekend staan om hun anti-inflammatoire eigenschappen. Deze vetzuren kunnen dus helpen om ontstekingen te verminderen en de huid te kalmeren. Bovendien kan tallow helpen bij het herstellen van de huidbarrière, waardoor de huid beter beschermd is tegen irritaties en invloeden van buitenaf.

 

  1. Geschikt voor Alle Huidtypes

 

Een groot voordeel van tallow is dat het geschikt is voor alle huidtypes, van droog en gevoelig tot vet en acne-gevoelig. De samenstelling van tallow is zeer vergelijkbaar met die van de menselijke huid, wat betekent dat het goed wordt opgenomen en niet snel zal leiden tot verstopte poriën of irritaties. Dit maakt tallow een veelzijdig en veilig ingrediënt dat door bijna iedereen kan worden gebruikt. Voor mensen met een gevoelige huid of huidproblemen zoals eczeem of psoriasis kan tallow zelfs bijzonder heilzaam zijn vanwege de kalmerende en voedende eigenschappen. Heb je een extreem gevoelige huid? Probeer dan voor de zekerheid eerst een beetje op een klein stukje huid en bekijk hoe jouw huid daar op reageert.

 

 

Hoe gebruik je tallow in je Huidverzorgingsroutine?

 

Het integreren van tallow in je huidverzorgingsroutine is eenvoudig. Hier zijn een paar manieren waarop je het kunt gebruiken:

 

  1. **Als Moisturizer**: Breng een kleine hoeveelheid tallow aan op een schone huid. Wrijf het even tussen je handpalmen en smeer uit op je huid. Je kunt het 's ochtends en 's avonds gebruiken voor optimale hydratatie.

  

  1. **In DIY Recepten**: Tallow kan worden gebruikt als basis voor zelfgemaakte huidverzorgingsproducten zoals crèmes, balms en lotions. Meng het met andere natuurlijke ingrediënten zoals essentiële oliën, bijenwas en plant extracten voor je eigen brouwsel. Natural Heroes verkoopt deze zuivere ingrediënten. Makkelijker is om het aan een specialist als Rumiskin over te laten en tijd te besparen. Rumi Skin geeft jou 10% korting met code esther10.

  

  1. **Voor Specifieke Probleemgebieden**: Gebruik tallow op droge plekken, ruwe ellebogen, gebarsten hielen of andere gebieden die extra aandacht nodig hebben. De intensieve hydraterende eigenschappen kunnen helpen om deze probleemgebieden snel te verzachten en te herstellen.



Mijn top 3! 

Tallow is een krachtig en veelzijdig ingrediënt dat tal van voordelen biedt voor de huid. Van zijn rijke voedingsstoffen en hydraterende eigenschappen tot zijn ontstekingsremmende en huidkalmerende effecten, tallow is een waardevolle toevoeging aan elke huidverzorgingsroutine. Bovendien is het een natuurlijke en duurzame keuze die past bij een bewuste levensstijl. Ik heb het afgelopen jaar 4 verschillende merken uitgeprobeerd, dit is mijn top 3, in willekeurige volgorde:


# 1 Rumiskin: Brightening Saffron

Smeert geweldig, dé favoriet van mijn puberzoon! Je ruikt de aanwezige Manuka honing en het geeft mijn armen en benen een prachtige glans

Code esther10 geeft jullie 10% korting op het gehele assortiment van Rumiskin



# 2 Fat of the Land: Best Skin Ever: Vanilla & Raw Honey

Dit is de crème waar mijn jongste als kleuter het liefst zijn tanden mee poetste! Smaakt geweldig, smeert heerlijk en ruikt echt fantastisch😉
Met code esther20 krijgen jullie maar liefst 20% korting op je eerste bestelling!

# 3 Hoewel ik zelf nog geen ervaring heb met Tallow Cosmetics kan je op tallowcreme.nl terecht voor hun producten.
Hoewel ik niet altijd van de regeltjes ben, is Tallow Cosmetics een van de meest nauwkeurige merken op de Nederlandse markt!


DIY: recept home made tallow creme

Ingrediënten:
- 100 gram gezuiverd ossewit
Te koop bij Vlees van Ons (10% korting op de je eerste bestelling met code esther10)

-   25 gram draagolie, zoals zoete amandeloliecastorolie, of jojobaolie
Dit zorgt er voor dat je creme smeerbaar blijft.

Optioneel: Yvonne van Estpura adviseert voor bovenstaande verhouding maximaal 37 druppels etherische olie toe te voegen, bijvoorbeeld Frankincense, Kamille of Lavendel. Laat je door haar verder informeren of door een andere expert zoals Charlotte van Loo.


Werkwijze:
- smelt het ossewit heel zachtjes in een pannetje
- giet de draagolie en eventueel etherische olie er bij
- laat het weer afkoelen totdat het weer iets opstijft maar niet hard is, een boterachtige structuur is ideaal
- klop het met een handmixer totdat het fluffy is, dat kan 5-10 minuten duren
- schep het in een schone pot
- kan zowel in als buiten de koelkast bewaard worden

Conclusie

Met de opkomst van grassfed rundvet, bekend als tallow, ontdekken steeds meer mensen de voordelen van deze rijke en bioactieve ingrediënten voor hun huidverzorging. Het gebruik van tallow als ultra voedende crème helpt bij het herstellen van de huidbarrière en voorziet deze van essentiële voedingsstoffen. Rundvet, of suet, is een zeer unieke basis voor een balm, zonnebrand, deodorant en andere huidverzorgingsproducten, vanwege de rijke voedingsstoffen die het bevat.

Veel populaire websites als Oerjongens.nl hebben ook organic en non-toxic tallow ontdekt, omdat deze multifunctionele crème, bekend door de anti-aging en anti-inflammatoire eigenschappen, een natuurlijke oplossing biedt voor veel huidproblemen. Door het rendering proces blijven de bioactieve stoffen intact, wat de huid helpt herstellen en voeden.

Deze producten, vol met hoogwaardige ingrediënten, vormen een natuurlijk alternatief voor conventionele cosmetica en helpen je huid gezond en stralend te houden.

Ben je op zoek naar meer info over de principes van Weston A. Price, natuurlijke supplementen, GAPS en het keto dieet? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!

Met een achtergrond als Orthomoleculair Therapeut en een passie voor voeding, gezondheid en natuurlijke genezing kun je bij mij terecht voor exclusieve consulten! Met mijn persoonlijke ervaring in GAPS, keto, WAPF, Prometabolisch leven, paleo, raw food, vegan en vegetarisch eten kan ik je suggesties geven om keuzes te maken voor jouw lichaam.

Volg mij op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van de nieuwste recepten, inzichten en kortingscodes. Als lid van mijn community krijg je exclusieve toegang tot de ‘Ortho Esther’ Telegram– en Facebook-groepen, waar we samen de kracht van voeding ontdekken en tips, recepten en inspiratie delen. Mis het niet en word vandaag nog lid van de community, je bent welkom!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.