Jun, de snelle honing zus van kombucha

Gepubliceerd op 16 maart 2022 om 19:29

Ik was al dol op Kombucha toen een lieve vriendin kwam aanzetten met een prinsesje in een potje. Nu ben ik enorm nauwkeurig, maar wanneer het op koken enzo aankomt wil ik dat het simpel is en ik kan variëren wanneer ik daar zin, tijd en gelegenheid voor heb. Maar niet bij voorbaat! Dus bij het woord prinsesje krijg ik de neiging om weg te lopen, maar low and behold, ze is leuk ;-)

Wil je alleen het recept lezen? Klik dan hier.

Want een kombucha variant die een stuk sneller is klonk zeer aantrekkelijk! Daarnaast blieft mevrouw, pardon Hare Majesteit, honing en geen andere vorm van suiker en natuurlijk het liefst rauwe honing. 

 

Waar Kombucha het loodje legt van rauwe honing, door de aanwezigheid van levende bacteriën, weet Jun daar wel raad mee.

 

Daarnaast lust deze dame alleen groene thee, of witte thee, je hoort me al bijna zuchten, wat een poespas... Maar ik beloof je, ze maakt het ruimschoots goed doordat ze gewoon veel sneller haar werk doet dan kombucha. Waar de laatst genoemde graag een paar weken doet over een liter of twee, doet jun dat in 3-4 dagen, nice!

 

Het proces is verder niet zo heel anders, je hebt nodig:

 

- een glazen pot, of vaas die groot genoeg is om minimaal 1 liter te maken, liefst met een wijde opening

 

- een dunne doek, of gewoon keukenpapier, om de pot mee af te dekken

 

- een elastiek, daar mee zet je de doek of het keukenpapier vast

 

- een trechter, wanneer je net zoals ik heel goed bent in vloeistoffen naast een fles gieten

 

Recept voor 1 liter, pas zelf de verhoudingen aan wanneer je meer wilt maken.

 

1 biologisch opgekweekte jun SCOBY van 20-30 gram

50-100 ml biologische startervloeistof

50 gram (liefst rauwe) biologische honing

1 theelepel losse groene/witte biologische thee of 1 zakje

(gefilterd kraan) water

 

Waarom alles biologisch? Omdat theestruiken doorgaans behoorlijk bespoten worden en je die vervolgens vrolijk opdrinkt...

 

Je brengt in een pannetje ongeveer een halve liter water aan de kook.

Nadat dit een minuut of 10 is afgekoeld doe je de thee er in, jij kiest hoe lang je het laat trekken.

Wanneer de thee handwarm of lauw is doe je de honing er bij, even goed roeren tot het allemaal opgelost is.

 

Daarna giet je het in de pot waarin je het wilt laten fermenteren, je vult het aan met gewoon koud water uit de kraan, of je filter, waarbij je er voor zorgt dat er nog wat ruimte overblijft voor de SCOBY met haar startervloeistof, die twee doe je namelijk op het laatst er pas in.

 

Dan dek je het af met een dunne doek, of keukenpapier. Wanneer je mijn blog over Kombucha gelezen hebt dan weet je hoe lyrisch ik ben over keukenpapier, je kunt er namelijk opschrijven wanneer je de boel hebt aangeslingerd en welke ingrediënten je gebruikt hebt. Alles wat je opschrijft hoef je immers niet te onthouden :-)

 

Doe nog even een elastiekje om het keukenpapier, zodat er geen stof en (fruit)vliegjes bij kunnen komen en zet het weg op een warme plek, niet in direct zonlicht en ook niet naast een plant.

Na twee dagen ga je heel voorzichtig proeven, het kan zijn dat er aan het oppervlak een nieuwe SCOBY op je brouwsel begint te groeien, dat is een heel goed teken, maar je wilt die baby SCOBY niet storen. 

Dus je pakt een rietje, dat friemel je voorzichtig langs de eventuele baby, je stopt het in de drank en terwijl je een vinger op de bovenkant gedrukt houdt , haal je het rietje er weer uit een giet je de drank in een glas, of rechtstreeks in je mond, scheelt weer afwas.

Proeft het:

Mierzoet, dan is het nog lang niet klaar, morgen weer proeven.

Zoet, ook nog niet klaar, laten staan en na een dag weer proeven.

Zoetzuur: prima, maar hoe zuurder hoe beter voor je gezondheid

Zuur: prima, klaar, oogsten die handel en in een afsluitbare fles doen, eventueel wat (zoet) fruit toevoegen, wanneer je et te zuur vindt.

Vieszuur: geen probleem, oogsten, in een afsluitbare fles doen en zoet fruit er bij, dat maakt de boel weer lekker(der).

 

Bewaar altijd de eerste 100 ml van je oogst, want daar start je de volgende ronde mee op, hoe zuurder de drank is, hoe beter!

Veel plezier met brouwen en laat me via Insta eens weten wat jouw favoriete smaken zijn!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.